Lee Westwood traff 16 greener torsdag, på vei til en solid 67-runde i US Masters. Verdenstreeren står fortsatt uten en major i sin karriere, og leder med ett slag på The Open-mesteren fra 2010, Louis Oosthuizen og svenske Peter Hanson.

 

Det var en begivenhetsrik åpningsrunde på Augusta National, der det tidlig så ut til at Henrik Stenson skulle dra i fra med en overlegen ledelse. Svensken var seks under par etter ti hull etter å ha gjort to eagles, men kom brutalt tilbake på jorden igjen med en kvadruppel bogey på det siste hullet. 

 

På en regntung og myk Augusta National var det ingen spillere som maktet å dra ordentlig i fra resten av feltet, og det lå lenge an til delt ledelse mellom flere spillere da dagen var omme. Lee Westwood ville det imidlertid annerledes, og med syv birdies, to bogeys og resten par leder han nå en majorturnering etter åpningsrunden for første gang. 

 

Westwood sa før turneringen slo i gang at det ville være naivt å tro at denne turneringen handlet bare om Tiger Woods og Rory McIlroy. De to kan prise seg lykkelige over at de fortsatt har kort vei opp til toppen. 

 

Woods måtte ærklare ballen uspillbar og droppe to ganger i løpet av runden, mens han kjempet mot en kraftig pull-hook fra tee store deler av dagen. Likevel lå han utrolig nok to under etter 16 hull, men med to avsluttende bogeys landet han til slutt på par. Woods har bare en gang tidligere gått på 60-tallet i åpningsrunden av Masters, men dette var første gang siden 2008 han ikke har gått under par den første runden.

 

– Jeg slo noen av de verste slagene jeg noensinne har slått i dag. Svingen min var en kombinasjon av Hank (Haney, hans gamle svingtrener journ. anm.), og min nye nedsving, sa han etter runden – som et klart stikk til gamletreneren som i forrige uke lanserte den omtalte boken «The Big Miss».

 

Rory McIlroy fikk en verst tenkelig start med dobbelbogey allerede på det første hullet. Likevel maktet han å komme seg en under par for dagen, takket være en birdie-birdie-avslutning.

 

– Det var stort. Jeg følte ikke at jeg spilte mitt beste der ute. Jeg er veldig fornøyd med å avslutte under par for dagen.

 

Mye spenning var knyttet til hvordan han ville gjøre det på hull 10, stedet der han rotet bort ledelsen i Masters med en trippelbogey, etter en monsterhook av de sjeldne. Denne gang siktet han langt høyre, og utslaget endte til slutt nærmere 200 meter høyre for fjorårets utslag, i skogen på den andre siden. Likevel klarte han å redde par. – Det var en liten forbedring fra sist, spøkte Rory.

 

En annen som var fornøyd, relativt sett, var Phil Mickelson som gikk to over par. Selv om scoren var skuffende, kunne det vært så mye verre. Utslagene hans fløy i hytt og pine, inkludert en ball inn i skogen på hull ti de aldri fant. Den førte til slutt til en trippelbogey. Med en margin på syv slag opp til Westwood er Lefty likevel ikke ute av det.

 

– Dette er gode nyheter. Om jeg klarer å bli het i morgen og gå seks eller syv under, vil jeg være i nærheten i helgen. Heldigvis er jeg ikke ute av det.

 

For verdenseneren Luke Donald var det noen nervøse minutter etter runden. Donald signerte for en runde på 75 slag, tre over par, men da scoren ble fakset til de ansvarlige for scoretavlen skrev en av de ansvarlige feilaktig birdie 3 i stedet for bogey 5 på det femte hullet. Dermed begynte ryktene å svirre om Donald skulle diskvalifiseres, men to timer senere viste det seg til slutt av engelskmannen hadde signert riktig på sitt scorekort.

 

– Om man ikke har dagen kan dette stedet spise deg levende, sa Donald om den kompromissløse Augusta-banen etter runden.

 

Reglene for cuten i US Masters sier at det er de 44 beste og like som kvalifiserer seg til helgespillet, eller alle innenfor ti slag fra teten. I skrivende stund er det bare åtte spillere av feltet på 95 mann som er mer enn ti slag unna.

 

– Det er mange verdensklassespillere her, og mange av dem spiller bra. Majorer er vanskelige nok å vinne som de er. Jeg må spille like bra, om ikke bedre enn jeg gjorde i dag, om jeg vil fortsette å holde på ledelsen, konkluderte Westwood.

 

For høydepunkter fra 1. runde, se www.masters.com.