Det forteller PGA Tour i en pressemelding tirsdag.

– Selv om vi er ekstremt fornøyde med implementeringen og resultatene fra PGA Tours antidopingsprogram frem til i dag, tror vi at disse endringene viderefører våre mål om å beskytte helsen til våre utøvere og underbygge integriteten til golf som en ren sport, sier PGA Tour-sjef Jay Monahan.

Frem til nå har touren kun benyttet urinprøver i sine dopingkontroller, en metode som fortsatt kommer til å bli brukt i majoriteten av testene neste sesong. Innføringen av blodprøver i tillegg vil endelig gjøre det mulig å oppdage blant annet bruk av veksthormon (HGH), som står på listen over forbudte stoffer.

PGA Tour skal også oppdatere listen over forbudte stoffer slik at den stemmer overens med anbefalingen til det internasjonale antidopingsbyrået WADA, men PGA Tour kommer til å fortsette med å utføre testene selv. 

Dersom en spiller tester positivt, vil navnet bli offentliggjort. Tidligere år har praksisen vært at de kun har offentliggjort navnet på spillere som tester positivt for prestasjonsfremmende midler.

Dopingavsløringer i golf hører sjeldenhetene til. Etter at alle de store golftourene innførte en antidopingsavtale i regi av World Golf Foundation i 2008, er Bhavik Patel og Doug Barron de eneste spillerne som har blitt utestengt som følge av positive tester for prestasjonsfremmende midler.

I 2013 ble Vijay Singh anklaget for dopingbruk av PGA Tour etter å ha testet positivt  «Deer Antler Spray», men Singh ble frikjent etter at det ble påvist at preparatet ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt. Singh har i ettertid saksøkt PGA-touren for måten de håndterte saken på, en sak som pågår fortsatt.

Sommeren 2014 ble nåværende verdensener Dustin Johnson utestengt fra PGA Tour etter å ha testet positivt for bruk av kokain. Johnson skal angivelig også ha testet positivt for marijuana i 2009 og kokain i 2012. Han ble suspendert for det positive dopingresultatet i 2012, men suspensjonen ble aldri offentliggjort. Den offisielle versjonen ble at Johnson tok en pause på ubestemt tid for å jobbe med «personlige utfordringer».

Da golf.com i 2014 utførte en anonym undersøkelse blant 50 PGA Tour-spillere, svarte hele 40 prosent at de kunne bli fristet til å prøve prestasjonsfremmende midler dersom de ble gjort lovlige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vijay Singh befinner seg for tiden i retten i kamp mot PGA Tour. (Foto: Getty Images)

Les også: NGF intensiverer antidopingarbeidet – innfører nye krav 

Hjemme i Norge har Norges Golfforbund intensivert sitt antidopingarbeid ved å innføre nye krav til utøverne på årets nasjonale tourer. Samtlige av Team Norway-utøverne, deltagere i Garmin Norgescup, eldste klasse på Srixon Tour, deltakelse i norgesmesterskap slag og match, samt administrasjonen, ledere og dommere i NGF, skal blant annet gjennomføre Antidoping Norges «Ren Utøver»-modul, et e-læringsprogram for idrettsutøvere, trenere, ledere og deres støtteapparat.

Golfpresident Marit Wiig har tidligere uttalt til Norsk Golf at det er viktig at man tar antidopingsarbeidet på alvor, selv i en idrett som tradisjonelt sett ikke er forbundet med doping:

– I senere dopingtilfeller i norsk idrett har vi sett at antidopingsarbeid dreier seg om å være bevisst absolutt hele tiden. Man kan ikke slurve med en eneste rutine, et eneste måltid, krem eller medisin man bruker, sier hun.

Kommentar: Doping i golf et større problem enn vi tror?