Mens Tiger Woods er ute fra golfen på ubestemt tid etter en ryggoperasjon, har anerkjente Sports Illustrateds golfseksjon golf.com undersøkt hvor mye golfindustrien vil tape dersom Tiger Woods skulle legge opp i dag. 

 

Du kan elske ham eller hate ham: Anslaget illustrerer hvor viktig Tiger er for golfsporten.

 

I følge Brad Adgate, visepresident i analysebyrået Horizon Media som har utført målingen, er det umulig å sette et nøyaktig tall på hva et tap av Tiger vil bety for golfen, men med tanke på at seertallene på TV har falt med 25-30 prosent i Tigers skadefravær vil karriereslutt for Tiger tilsvare et tap på nærmere 15 milliarder dollar i TV-avtaler og sponsorpenger, og øvrig omsetning i golfbransjen.

 

Det vil si over 20 prosent av golfindustriens samlede verdi på 69 milliarder dollar.

 

TV-tallene fra årets Masters var de laveste på 10 år, og ned 24 prosent fra fjorårets turnering da Adam Scott slo Angel Cabrera.

 

Dersom Tiger teoretisk sett skulle legge opp i dag, vil det ikke ha noen stor påvirkning på golfturneringenes kortsiktige kommersielle verdi, da det allerede er signert TV-avtaler for flere år fremover. I følge golf.com vil imidlertid lave seertall over tid ha en domineffekt som forplanter seg i resten av golfindustrien. Billettsalg, salg av golfutstyr, starttider og golfreiser blir alle påvirket av seertallene.

 

Les også: – Publikum vil se en som dominerer golfsporten igjen

 

Rory McIlroy virket som en opplagt tronarving etter Tiger som golfens dominerende figur, men den posisjonen er på langt nær like garantert som for et par år siden. McIlroy uttalte for et par uker siden at golfsporten trenger en dominerende figur. Foreløpig er det ingen som virker klare til å føre stafettpinnen videre etter Tiger.

 

– Det har blitt mye vanskeligere å vinne her ute. Det er så mange spillere nå med muligheten til å vinne. Det gjelder ikke bare Masters, men alle turneringer. Men jeg tror publikum ønsker å se en spiller som kan dominere golfsporten igjen, sier McIlroy, og fortsetter:

– Det er bra for sporten å ha spillere som man vet kommer til å kjempe i toppen uke etter uke. Det er med på å skape rivalerier, og det har vært mangelvare i golfen de siste årene.

 

Situasjonen er sammenlignbar med da basketlegenden Michael Jordan la opp i 1998. Han var basketligaen NBAs store gallionsfigur, og da hans Chicago Bulls spilte finale i 1998, skrudde nesten 20 prosent av den amerikanske befolkningen på TV-apparatene for å se Jordan i aksjon. 

 

Etter Jordan la opp har TV-tallene blitt halvert, og det er først de siste årene etter at en annen superstjerne, Lebron James har entret scenen i NBA-sluttspillene at TV-tallene er på vei oppover igjen. Men de er fortsatt langt unna Jordan-æraen.

 

Reporter i CBS Sports Kyle Porter er skeptisk til Horizon Medias estimat på hva et tap av Tiger vil bety for golfen, men sier det ikke er noen tvil om at Tiger vil bli savnet:

 

«Uansett om det er snakk om 15 milliarder eller millioner kan vi si at Tiger er viktig for golf i 2014. Ingen spiller påvirker interessen så mye som ham. Det betyr ikke at golfen det ikke blir morsomt å se på golf når han en dag legger opp. Tiden frem til 1997 da Tiger vant Masters var en fantastisk tid for golfsporten. Vi fikk oppleve Norman og hans kollapser, «The War by the Shore (Ryder Cup) i 1991, John Daly, Nick Faldo-eraen, og starten på karrieren til The Big Easy (Ernie Els) for å nevne noe. Men å gå fra Tiger tilbake til dette vil likevel oppleves som en nedtur. Det er mange andre fantastiske golfere, det er det ikke noe tvil om, men Tiger er et talent som dukker opp bare en gang i århundret

 

Sjef i Horrow Sports Ventures, Rick Horrow velger å se mer lyst på det. Han mener det også er positive sider ved at Tiger en dag skulle legge opp:

 

– Livet uten Tiger kan vise seg å være bra for golfindustrien. Det tvinger promotørene, sponsorene og TV-kanalene til å tenke mer kreativt, og dyrke en bedre forståelse og takknemlighet for den iboende spenningen og tradisjonen som gjør at folk trekkes til golf.

 

Tidligere tourspiller og nær venn av Tiger, Notah Begay III har kommet med et estimat på når vi kan vente en retur fra Tiger til golfen etter ryggoperasjonen. Det ser ut til at TV-stasjonene må smøre seg med tålmodighet.

 

– Jeg tror han trenger minimum 90 dager med rehabilitering for å forsikre seg om at han ikke slår opp skaden. Det betyr at han kommer til å misse U.S. Open også, sier Begay, som nå er ekspertkommentator i Golf Channel.

 

Kommer du til å savne Tiger den dagen han legger opp? Eller mener du hans viktighet for golfsporten blir overdrevet? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!