Golfaktiv i Fredrikstad

– En veldig annerledes norsk golfopplevelse. Dette er oppsummeringen fra Norsk Golfs redaksjon etter å ha spilt den veldig unge banen til Gamle Fredrikstad Golfklubb en nydelig sommerdag.

Publisert

Gamle Fredrikstad Golfklubb holder en drøy times biltur fra Oslo Sentrum og bare en god drive utenfor den pittoreske Gamlebyen i Fredrikstad.

Banen ble offisielt åpnet i fjor, men den er allerede på vei til å bli en bane det er vel verdt å besøke.

– Skotsk linkspreg, bemerker Norsk Golfs ene utsendte, og utdyper videre: ¬– Humpete/kulete fairways som man ser på linksbanene i Storbritannia. Kan bruke humpene til din fordel, men byr også på ekstra utfordringer om du treffer de på feil side. Noen blinde utslag er også veldig «linksaktig». Hull 3 er kanskje det hullet på banen med mest linkspreg, føles nesten som man er i Skottland når man spaserer bortover fairway.

Essostasjonen som ligger rett i synsfeltet når man slår på inn hull 4, rykker oss imidlertid straks tilbake til virkeligheten i Norge.
– Her får mang en golfer tatt seg en pølse, sier golfklubbens daglige leder Lars Petter Brovold  på umiskjennelig Fredrikstaddialekt. Vi er definitivt ikke i Skottland.

Det har Lars Petter Brovold vært. Han spilte på Europatouren i 2005 og kvalifiserte seg for spill på The Open på St Andrews samme år som tredje nordmann i historien. Nå syns han det er spennende å bygge opp både klubb og bane fra scratch.

Utfordrende bane

Banearkitekt er Paal Midtvåge, og han har utnyttet det relativt flate terrenget godt. Banen måler 6000 meter fra backtee og 5700 fra gul tee.

Den er vindutsatt, derfor er også banen hard. Vinden er hovedutfordringen, og det er vanskelig å få ballen til å sitte på innspillet om du slår i medvind. Lang førstesprett når ballen lander.

Det er mange vannhinder på banen, og flere av vannhinderne er tett opp mot fairway og green. Vannet er ekstra i spill når det blåser.  Flere av fairwayene helte ned mot rough og vannhinder, så midt på fairway er å anbefale.

Greenene på Gamle Fredrikstad var en fryd allerede tidlig på sommeren. De er veldig ondulerte, men med flate partier som gjør det mulig for mange kule flaggplasseringer, og dermed også varierende vanskelighetsgrad.

– Bra gresskvalitet, spesielt på greenene. Noe av det raskere jeg har spilt i Norge, kommenterer singelhandicaperen. – Det lønner seg å spille safe på flere av innspillene, men får man for lange putter på de store ondulerte og raske greenene, er sannsynligheten også høy for å treputte.

Dette ble bevist av både den ene og den andre. Men det går også an å sette lange putter, det beviste vi også.
Fairwayer og rough trenger litt tid for å vokse seg til. Mens mange av golfklubbene  på Østlandet har slitt med mye regn, var det nesten litt for tørt her på Gamle Fredrikstad Golfklubb.

– Jeg tror vi kan bli en turneringsbane etter hvert, det er gode muligheter for å lage banen vanskelig, sier Lars Petter Brovold.

Alle rettigheter

Klubbhuset ligger vegg i vegg med Fredrikstad Motell& Camping som kan tilby overnatting både i rom, hytter, telt og bobiler.

Drivingrange og treningsområde for nærspill er tilgjengelig, og her er det også en ni hulls pay&play bane der alle som vil kan komme å svinge køllene.

Det er også badebasseng med stupebrett og sklier og ridesenter og en restaurant der man kan nyte en lunsj eller middag etter en runde på golfbanen.  

Det er ikke tennisbaner i nærområdet enda, men Brovold forteller at det er i planene. Det er imidlertid en stor flerbrukshallhall til bl.a. håndball, innebandy, friidrett og bryting.

Greenfee er 300 på ukedager og 400 i helger. Medlemskap koster 5500,-pr år pluss innmeldingsavgiften på 5000,- Det tilbys også samboer/ektefelle rabatt.

Slik gikk det til

Fredrikstad Golfpark AS ble etablert som AS i år 2000, og golfanlegget kom med i Fredrikstad kommunes plan for Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad i 2004. Ett år senere, i 2005, tar Bøckmann Eiendom AS over AS Restaurantdrift og dermed også deres eierandel i Fredrikstad Golfpark AS.

Reguleringsplanen ble vedtatt i 2008 og departementet gir deretter tilsagn om støtte i form av spillemidler. Etter dette kom det endelige vedtaket i bystyret som sikret utbygging av banen.

Da byens finansinstitusjoner og banker ikke ville finansiere prosjektet, tok Bøckmann Eiendom AS over aksjemajoriteten og skyter inn finansiering.

Fredrikstad Golfpark AS er et ideelt selskap som ikke har anledning til å tjene penger. Golfklubben eier i dag 51% og vil overta anlegget vederlagsfritt når finansieringen er tilbakebetalt.

Powered by Labrador CMS