– Golfen bør utnytte at nesten alle har et forhold til fotball

Footgolf har tatt golf-verden med storm, og er en av de raskest voksende idrettene i USA. Den nye idretten kan vise seg å bli viktig for klubber som sliter med å få barn og unge til sitt golfanlegg.

Publisert

Footgolf er en fremadstormende sport i land som USA, Argentina, Nederland, Ungarn og Danmark, og nylig uttalte president i PGA of America Ted Bishop at det er lenge siden han har sett et tiltak i golfen med så stort potensiale:

– Golf-opplevelsen må redefineres. I disse nedgangstidene må man tenke nytt og annerledes, og dette er en fantastisk mulighet for rekrutteringen, sier Bishsop.

I Norge er 16 klubber med på prosjektet. Tidligere Vålerenga-spiller Erik Foss er leder i Norway Footgolf Association, og sier sporten tilbyr en unik mulighet for norske golfklubber til å tiltrekke barn, unge og nye målgrupper til golfbanen.

– Det er et behov for å få flere mennesker ut på golfbanen, og da spesielt barn og unge. Fotballgolf passer for alle fra fem år og oppover. På Losby har vi hatt med en dame på 83 år. De var en gruppe på fire generasjoner som spilte sammen. Dette er noe nesten alle kan spille, og de fleste nordmenn har et eller annet forhold til fotball. Det bør golfen utnytte!, sier Foss til Norsk Golf.

Reglene i footgolf er de samme som vanlig golf, og man spiller på både par-3, par-4 og par-5-hull, på hull som måler opptil 200 meter. Hullene bygges som en del av klubbens golfbane, og da gjerne som en del av klubbens separate nihullssløyfe.

Investeringen for design av en 18-hulls footgolfbane ligger på rundt 30 000 kroner, og hullene plasseres gjerne mot roughkanten av hullet for å kollidere minst mulig med golftrafikken.

En runde er unnagjort på en halvannen time, og man kan spille flighter med både fem og seks personer uten problem. Hullene har en diameter på 50-53 centimeter, og leveres med kunstgresslokk.

Foss understreker at man spiller med kunstgressko, og dype fotballknotter er strengt forbudt.

– Noen klubber har vært skeptiske og tror vi skal ta vekk plassen fra golferne. Men vi skal ikke være på bekostning av golftrafikken, vi skal være et supplement. Golfspillerne har førsteretten ute på banen, men alle klubber er tjent med mer aktivitet på anleggene sine. Mer idrett er positivt for alle!, konkluderer Foss.

Han sier flere barn- og unge også åpner for økte kommunale midler til klubbene. Det er antallet barn og unge i klubben som danner hovedgrunnlaget for den kommunale støtten et idrettslag kan få.

– Golfbanen blir til et flerbruksanlegg som skaper mer aktivitet. Footgolf åpner også for nye arrangementer, familiespill og firmaevents.

Losby GK har vært en av frontfigurene for footgolf i Norge. Klubben hadde i 2013 en ekstrainntekt på greenfee kun fra footgolf på over 100 000 kroner, og i de begrensede tidsrommene det var mulig å spille footgolf, var det noen ganger så mange som 60 stykker som stod i kø for å spille.

Losby har også brukt footgolf som et ledd i sitt «Golf i skolen»-prosjekt.

– Målet med er å trekke flere unge ut på banen, og gi de en følelse av golf. Losby har arranger hatt egne skoleuker, der de inviteres til å spille fotballgolf. Dagene har blitt delt opp i stasjoner på rangen, puttinggreen og fotballgolf, med rullering på de ulike stasjonene. Slik får de også prøve seg med kølle og golfball, forklarer Foss.

Ettersom prosjektet fortsatt er såpass ungt i Norge, foreligger det foreløpig ikke noen tall på hvor mye footgolf har kuliminert i nye medlemskap for klubbene.

– Det blir spennende å se om klubbene kan få tak i flere spillere. Dette er veldig opp til hvor flinke de er til å organisere seg, og hvordan de jobber ut mot idrettslagen. Hva om fotballklubbene kan ha avslutningene sine på golfbanen i stedet for i bowlinghallen?, spør Foss.

Les mer om footgolf på www.footgolf.no

Har du tro på fotballgolf som rekrutteringsverktøy hos din klubb? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

Powered by Labrador CMS