Det var ikke knyttet store forventninger til Benedikte Brynestad Grøtvedt, som i forkant av ukens Q-School-finale i Marokko har lagt bak seg en laber sesong på amerikanske Symetra Tour. Der slet hun seg til en 145. plass på pengelisten, med bare 1 572 innspilte dollar på totalt 14 turneringer. 

 

Den Orlando-bosatte Nesbru-jenta går fra å være et uskrevet blad, utenfor forbundsradaren og de fleste andres, til å bli den fjerde norske spilleren på Ladies European Tour 2013, sammen med Marianne Skarpnord, Cecilie Lundgreen og Suzann Pettersen.

 

Det ble i praksis klart da hun klarte cuten etter søndagens fjerde runde, der feltets 66 beste spillere skulle avansere om topp-30 og fulle rettigheter neste sesong. Caroline Martens havnet utenfor nåløyet, og må belage seg på LET Access Tour neste år.

 

Grøtvedt startet mandagen på 38. plass, og fikk akkurat den starten hun trengte med to birdies på hennes første ni. Frem til det 15. hullet var hun fortsatt to under for dagen, men med to leie bogeys på de tre siste hullene falt hun tilbake. Heldigvis blir det ikke utslagsgivende for hennes kategori neste år. 

 

Mens noen spillere fortsatt er ute på banen, ligger Grøtvedt nå på en delt 45. plass på tre under par sammenlagt. Dermed venter samme kategori på Ladies European Tour som Caroline Martens har hatt i år. Martens klarte cuten men havnet utenfor topp-30 i fjorårets finale, og har i år spilt halvparten av turneringene på programmet.

 

Norsk Golf gratulerer!

 

Vi har ikke lykkes i å få tak i Grøtvedt etter runden.

 


 

Runde 4

 

Benedikte Grøtvedt er den eneste norske spilleren som holder Europatour-drømmen i live.

 

Etter en skuffende opptreden i ukens Q-School-finale i Marokko, må Caroline Martens nå belage seg på en sesong tilbake på LET Access Tour. Martens kom smertefullt nært i hennes fjerderunde på 73 slag, som tok henne til even for turneringen. 

 

Det var ett fattig slag bak cutstreken, som ville gitt henne en rekke LET-turneringer i 2013. Med to birdies og tre bogeys på scorekortet ble det til slutt en delt 67. plass på Martens, der 66 spillere avanserte til mandagens femte og avsluttende runde.

 

Der blir overraskelsesjenta Benedikte Grøtvedt det eneste norske håpet, etter at hun søndag leverte en runde på par.

 

Hennes fargerike scorekort bar preg av adrenalin, med hele syv birdies, en kvadruppelbogey og tre bogeys. Nå er hun garantert en rekke LET-turneringer neste år, og ligger også godt an til fulle rettigheter. Da er det topp-30 som gjelder. Grøtvedt deler 38. plassen, to slag bak topp-30.

 

Ariya Jutanugarn fortsetter å lede turneringen. Hun ligger 21 under par, tre slag foran neste kvinne.

 


 

Runde 3

 

Caroline Martens og Benedikte Grøtvedt ligger endelig begge innenfor cutgrensen i Q-School-finalen.

 

Med sin andre strake 70-runde lørdag, befinner Caroline Martens seg nå akkurat innenfor cutgrensen i Marokko. Cuten ligger for øyeblikket på en under par, og Martens deler 53. plassen 12 slag bak lederen Ariya Jutanugarn.

 

Martens sine fem birdies og tre bogeys tok henne 19 plasser oppover leaderboardet.

 

To slag foran Martens både imponerer og overrasker Benedikte Grøtvedt. Med en 70-runde lørdag, bestående av fire birdies og to bogeys, deler hun 36. plassen på tre under par. Dermed er hun tre slag innenfor cuten som settes etter søndagens runde.

 

Klarer de cuten denne uken vil det bety en rekke Ladies European Tour-turneringer neste sesong. Martens endte nest sist av spillerne som klarte cuten i fjorårets Q-School-finale, men fikk likevel spille over halvparten av årets LET-turneringer.

 


 

Runde 2

 

Ingen av de norske jentene er innenfor kvalgrensen til neste års Ladies European Tour.

 

Benedikte Grøtvedt overrasket mange da hun torsdag åpnet med en solid 70-runde i Q-School-finalen i Marokko. Dessverre fulgte hun opp med en 73-unde, fredag, og falt med det fra 37. til 52. plass.

 

Nesbru-jenta ligger nå en under par sammenlagt, ni slag bak den spanske lederen Virginia Espejo, og har fortsatt en høyst verkommelig luke opp til topp-30 på to slag.

 

Caroline Martens startet fredagens runder fire slag bak cutstreken, men takket var en andrerunde på 70 slag er hun nå en over oar og bare ett slag bak cuten, som forøvrig settes etter fire runder. Martens klatret fra 105. til 72. plass, og har fire slag opp til topp-30.

 


 

Runde 1

 

Det var knyttet størst forventninger til Caroline Martens av de norske jentene i Q-School-finalen, men så langt er det overraskelsen Benedikte Grøtvedt som innfrir.

Torsdag slo den første av totalt fem runder av Ladies European Tour sin Q-School-finale i gang i Marokko. Best i gang av de norske jentene etter første runde er Nesbru-jenta Benedikte Brynestad Grøtvedt.

 

Grøtvedt har nettopp lagt bak seg en skuffende sesong på LPGA-tourens rekrutteringstour, Symetra Tour, men fikk en etterlengtet opptur i Afrika torsdag. 

 

Med en åpningsrunde på to under par, 70 slag deler hun 25. plassen med hele 20 andre spillere. Hun ligger fem slag bak den svenske lederen Isabella Ramsay.

 

Vi minner om at det settes en cut etter fire runder, der de 50 beste og like får spille avslutningsrunden, mens de 30 beste sikrer LPGA-kortet. Klarer man cuten er mye gjort – Caroline Martens endte nest sist av spillerne som klarte cuten i fjorårets Q-School, men fikk likevel spille over halvparten av turneringene på årets Ladies European Tour.

 

Nå må hun imidlertid skjerpe seg om hun skal forlenge arbeidskontrakten blant Europas beste i 2013.

 

Hun åpner med en runde på 75 slag, tre over par, og ligger med det fire slag bak den foreløpige cutgrensen.

 


 

Før turneringen

Ladies European Tour-kvaliken har to norske kvinner på startstreken. I Marokko avgjøres Caroline Martens og Benedicte Grøtvedts skjebne for neste sesong.

 

Amelkis Golf Club and Al Maaden Golf Resort i Marrakech er arena for årets siste Q-School-turnering til en av de store europeiske tourene, der et maraton på 90 hull venter spillerne i Lalla Aicha Tour School Qualifying Final. Med i feltet er Caroline Martens og Benedicte Grøtvedt. Etter fire runder vil det settes en cut hvor de 50 beste og like får spille sisterunden. Til slutt er det de 30 beste som blir Ladies European Tour-spillere neste sesong. Marianne Skarpnord og Cecilie Lundgreen er forøvrig allerede sikret kortet i 2013.

 

2012 var Caroline Martens sin første sesong som Ladies European Tour-spiller. Hun kom aldri ordentlig inn i rytmen, og misset cuten i åtte av de 13 turneringene hun fikk spille med sin begrensede kategori. Sesongens høydepunkt ble 9. plassen i British Masters, men det ble også hennes eneste topp 10-plassering for året. Med en 107. plass på Order of Merit med 13 936 innspilte euro, litt over 100 000 kroner, bærer det dermed tilbake til Q-School for Martens. 

 

Der endte hun på 48. plass i fjor, nest sist av spillerne som klarte cuten. Det var likevel nok til å gi henne en kategori som sikret at hun fikk spille over halvparten av årets turneringer.

 

Det er liten tvil om at det er Martens det er knyttet størst forventninger til av våre to norske håp i Marokko denne uken. Benedicte Grøtvedt har tilbragt 2012-sesongen på LPGA-tourens rekrutteringstour, Symetra Tour. Der har hun slitt seg til en 145. plass på pengelisten, med bare 1 572 innspilte dollar på totalt 14 turneringer. Et snitt på 635 kroner per turnering er ikke mye å leve av, og Nesbru-jenta har dermed bestemt seg for å prøve lykken i Europa. Hun deltok også i forrige Q-School som ble spilt i januar, men var aldri i nærheten av å klare cuten etter å ha gått de første fire rundene på 15 over par.

 

Q-School-finalen slår i gang torsdag. Grøtvedt slår ut kl.10.30 norsk tid, mens Martens starter 20 minutter senere.

 

Les fra fjorårets Q-School: – Et steg nærmere drømmen min 

 

Turneringsinfo