Gullberg blir GAF-leder: – Vi og NGF må spille hverandre sterke

Arne Giving gir seg etter åtte år i sjefsstolen i Norsk golfadministrasjonsforening. Arvtakeren hans blir en av Norges yngste daglige ledere, Asker GKs Matthias Gullberg.

Publisert

Det ble klart etter deres årsmøte 12. mars. Gullberg tar med seg Bent Lundborg (Hauger GK), Bente Skarsgård (Tyrifjord GK), Line Berg (Skjeberg GK), Tor Oddvar Torve (Hakadal GK) og André Jåtog (Bærum GK) inn i det nye styret.

– Det blir veldig spennende. Alle spør meg om jeg har tid til dette, men for meg er ikke dette vervet en ekstrajobb. Oppgavene i GAF flyter sammen med mange av oppgavene jeg har som klubbsjef, så jeg synes heller jobbene utfyller hverandre. Mye av det vi har fått til og gjennomført i Asker GK de siste par årene, hadde nok ikke vært mulig uten nettverket i GAF, sier Gullberg til Norsk Golf.

Gullberg får store sko å fylle etter Arne Giving, som har vært en sentral person i golfbransjen i Norge i mange år – både som daglig leder og styreverv i både golfklubber og Norges Golfforbund. Selv om han nå blir pensjonist, kommer han til å fortsette å engasjere seg i golfen – og han er fortsatt medlem i golfforbundets valgkomité.

– Det kommer nok til å bli mer tid til overs til både egen golf, familie og jobbing med hytta, men jeg kommer til å fortsette med å følge nøye med på hva som skjer i golfen. Men jeg er veldig bevisst på at jeg ikke skal bli «den syvende far i huset», smiler Giving til Norsk Golf.

– Jeg har fortsatt et verv i NGF, og jeg kommer til å fortsette med å lede årsmøtene til en rekke klubber. Og hvis noen klubber tar kontakt med meg og trenger hjelp til noe, stiller jeg alltid opp på kort varsel. Jeg liker å holde meg produktiv!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vil være samarbeidspartner til NGF

Giving har store forhåpninger til Mathias Gullberg som GAF-leder. Han mener han besitter de kvalitetene som trengs i moderne golfklubber.

– GAF greier seg svært godt uten meg; det kommer til å bli helt strøkent med Matthias. Han var nesten den eneste som kunne overta. Han er en av de yngste daglige lederne i Golf-Norge, han er blant dem med best utdannelse innen faget, han har god oversikt over morgendagens teknologi, han har et utrolig kontaktnett både i Norge og i Sverige, og ikke minst er han full av energi.

Vi har ingen ambisjon om å være for eller mot NGF. Vi ønsker heller å være en ressurs for NGF. Mathias Gullberg

GAF ble etablert i Norge i 1990, og medlemmene består av administrativt ansatte i golfklubbene. De har ingen ansatte, og det er styrets medlemmer som utfører alt arbeid.

Gullberg sier det har vært en utbredt misforståelse i Golf-Norge at GAF jobber for å være et motsvar til Norges Golfforbund.

– Vi er en interesseorganisasjon som kun ønsker det beste for golfen, og alle medlemsklubbene i GAF er også medlemmer av NGF. Vi har ingen ambisjon om å være for eller mot NGF. Vi ønsker heller å være en ressurs for NGF. Med tanke på at vi representerer administrativt ansatte i 60 golfbaner, er jeg opptatt av at NGF vil ha oss med på laget. Tidligere år har kommunikasjonen mellom NGF og GAF vært mangelfull. Det får vi mulighet til å gjøre noe med nå, nå som vi jobber med å få på plass en arbeidsgruppe for klubbutvikling sammen med golfforbundet, sier Gullberg, og legger til:

– GAF er til for klubbenes administrativt ansatte, og vi tar opp saker som er viktige for dem. Det er ikke vår viktigste oppgave å jobbe politisk opp mot NGF. Men noen ganger løfter vi også opp saker som går mot hva NGF mener. Vi gjør ikke dette for å være «vrange», slik noen kanskje tror. Det er fordi vi ivaretar interessene til et veldig stort nettverk. Da vi for eksempel diskuterte greenfeeoverenskomstsaken, hvor mange av klubbene våre var uenige med NGF, var det viktig for oss at det ble en ordentlig debatt rundt dette. Og golftinget en stor suksess, ettersom det var flere klubber til stede der enn noen gang tidligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arne Giving er klar på at GAF sine aller viktigste oppgaver er å utvikle kompetansen til medlemmene, være til hjelp for klubbenes administrativt ansatte og bidra til mer profesjonell klubbdrift.

– Jeg tror absolutt alle klubber med administrativt ansatte har noe å hente av å være medlem i GAF. Å drive golfklubb kan være en overveldende oppgave, spesielt hvis man er ny i bransjen. Da jeg jobbet som daglig leder i Groruddalen GK og skulle ansette en ny pro, kunne jeg bare sende en mail til GAF-medlemmene, og noen timer senere hadde jeg ti ulike forslag til pro-kontrakter på bordet. Å drive en golfklubb kan til tider også være en ensom jobb, men ved å være medlem av GAF får man en mye tettere kontakt med resten av bransjen.

Vi må spille hverandre sterke, i stedet for å prate hverandre ned og mistenkeliggjøre hverandres intensjoner

Giving sier at GAF sitt mål er det samme som NGF: å løfte norsk golf videre. Han mener GAF fungerer optimalt når de både er en samarbeidspartner og en motvekt til golfforbundet på én og samme gang.

– Det er ofte vi ikke er enige om veien til målet om å løfte norsk golf, og jeg synes fortsatt at NGF har alt for lite oppmerksomhet på klubbdrift i sitt daglige virke. Mange klubber har en tøff økonomisk hverdag, og jeg skulle gjerne sett at det var flere i NGF som hadde forståelse for klubbdrift og bakgrunn fra å jobbe i en golfklubb, sier Giving

Vil vokse seg større

Arne Giving sier at GAF lå nede med brukket rygg da han overtok lederposten i 2010. Han har bidratt til å stable interesseorganisasjonen på beina og vokse seg større, men snart mener han tiden er moden for neste steg videre:

– Det er ikke til å legge skjul på at det å være daglig leder i en golfklubb, tar ekstremt mye tid. Mathias er en travel mann, og når han har påtatt seg denne oppgaven, kommer kalenderen hans til å bli enda fullere. Hvis GAF skal vokse seg større og få et bredere fotfeste i Golf-Norge i fremtiden, håper jeg de klarer å etablere en organisasjon med en person som er fast ansatt.

Mens GAF i Norge ikke har noen faste ansatte, omsetter GAF i Sverige for fire millioner kroner årlig, har to faste ansatte, og har fått en offisiell rolle til å jobbe med klubbutvikling sammen med Sveriges golfforbund. Matthias Gullberg mener GAF spiller en viktig rolle for NGF i tiden fremover.

– Det er som NGFs generalsekretær Tor-Anders Hanssen sier: NGF har ressursene, men ikke skoene på. GAF har skoene på, men ikke ressursene. Golf-Norge har mistet medlemmer hvert eneste år i nesten ti år nå, og stadig flere klubber sliter med å holde hodet over vannet. Jeg tror både NGF og GAF sine medlemmer er enige om at vi må spille hverandre sterke, i stedet for å prate hverandre ned og mistenkeliggjøre hverandres intensjoner.

GAF-årsmøtet ble arrangert samtidig og på samme sted som Foreningen for norske golfbaner (FNG) sitt årsmøte. Arne Giving sier at GAF og FNG fronter mange av de samme sakene. Mange av de samme klubbene er medlem i begge organisasjonene, og Giving sier ressursbruken med to separate organisasjoner til tider har vært unødvendig.

– Jeg tror ikke det hadde vært en dum idé med en sammenslåing. Men det er ikke opp til meg å bestemme, konstaterer Giving.

I nærmeste fremtid er imidlertid i liten tvil om hva som er den viktigste saken på tapetet for GAF.

– Det er et stort gjennomtrekk av administrativt ansatte i golfklubber, og spesielt daglige ledere. 25 prosent slutter hvert eneste år. Det er ikke bra, ettersom det er daglig leder som er kontinuitetsbærerne i golfklubben. Vi må bli flinkere til å ta mye bedre vare på de som kommer inn og brenner for å gjøre en jobb for Golf-Norge, sier Gullberg.

Powered by Labrador CMS