Bakgrunn: Dustin Johnson utestengt etter positiv kokain-prøve 

 

Fredag kunne golf.com avsløre at Dustin Johnsons «pause» fra golfen kommer etter at han nylig avla sin tredje positive dopingprøve siden 2009. En kilde forteller nettsiden at han testet positivt for marijuana i 2009, kokain i 2012 og også for noen uker siden. Han ble suspendert for det positive resultatet i 2012, men suspensjonen ble aldri offentliggjort.

 

Kommentator i Viasat Golf og tidligere Europatour-proff, Per Haugsrud sparer ikke på kruttet når vi spør ham hva han mener om saken.

 

– Jeg har fått med meg at han har hatt problemer, og visste om marijuana-resultatet i 2009, men hadde ingen anelse om at han testet positivt for kokain tilbake i 2012. Det er ekstremt feigt av PGA-touren at de ikke går ut offentlig, men heller skjermer utøveren. Han er en toppidrettsmann som tjener millioner av dollar i året. Da får man søren meg oppføre seg ordentlig!, sier Haugsrud til Norsk Golf og legger til:

 

– En ting er å bli tatt for marijuanabruk en gang. Det er ikke bra, men verden stopper ikke opp av den grunn. Men når du tar kokain har du krysset en grense. Det er helt hjernedødt, og veldig skuffende. Det tyder på at han har en avhengighet.

 

Vijay Singh ble i fjor tatt av PGA-touren for bruk av det ulovlige prestasjonsfremmende midlet «Deer Antler Spray», et resultat som ble offentliggjort av touren. Etter senere testet skulle det imidlertid vise seg at preparatet ikke var prestasjonsfremmende likevel, og Singh ble frikjent. Singh svarte med å saksøke touren, og sa blant annet i sitt forsvar at det var urettferdig behandling, ettersom Dustin Johnsons marijuana-prøve fra 2009 ble holdt skjult.

 

– Dette er en stygg sak, og utrolig klønete løst av touren. Jeg stusser over at de holder fast ved at han ikke er utestengt men har tatt en frivillig pause. De burde i stedet statuere et eksempel.

 

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

 

STRIKE THREE: Dustin Johnson er ute av golfen på ubestemt tid etter å ha testet positivt for kokain-bruk. (Foto: Getty Images)

 

 

– Burde han få lov til å fortsette med profesjonell golf etter å ha blitt tatt ikke bare to men tre ganger?

 

– Han burde vært utestengt fra golfen. I andre yrker mister du jobben hvis noe slikt kommer frem. Han burde i det minste få et halvt år utestengelse, og bli tvangssendt på rehabilitering. Da hadde touren vært mer troverdig. Det nytter ikke at Johnsons egne pressefolk skal male et fint bilde av saken. Dette er feigt av alle parter, tordner Haugsrud.

 

Han sier tourens behandling av høyprofilerte dopingsaker gjenspeiler den amerikanske holdningen til doping.

 

– I likhet med NBA, NHL, NFL og MLB driver PGA-touren egen butikk, ikke underlagt olympiske regler og med egne regler for dopingkontroller. Jeg kjenner til flere hockeyspillere som sier det ikke er ordentlige tester, og at tilgangen til ulovlige stoffer er ekstremt enkel. De andre ligaene i USA styrer sine egne dopingtester, og slår nesten ikke ned på dopede utøvere. Det er ikke som her i Europa, hvor man offentliggjør resultater ned i hver minste detalj. Det er helt klart en forskjell i holdningene våre.

 

– Vil dette påvirke publikumsoppslutningen til PGA-touren negativt?

 

– Han er en stor stjerne i USA, men det er nesten ingen som skrur på TVen for å se på Dustin Johnson. «Alle» vil se på Tiger, Mickelson eller McIlroy, forteller Viasat-kommentatoren.

 

Johnson forlovet seg i fjor med datteren til hockey-legenden Wayne Gretzky, Paulina Gretzky. Haugsrud er enig med de som tror at hun kan ha hatt negativ innflytelse på Johnson.

 

– Ut i fra hva jeg observerer fra utsiden, lever han et skikkelig jetset-liv, og det går mye rykter om at han henger mye ute i barene. Han er ikke akkurat mors beste barn, og vært på fruene til to av sine PGA Tour-kolleger. Men han er en ekstremt populær spiller som har følt seg «untouchable», og har handlet deretter. Det er ikke synd på ham. Det er ingen som tvinger pulver opp i nesa hans.

 

Tiger Woods mistet i 2009 mange tilhengere etter den beryktede thanksgiving-natten. Haugsrud tror Johnson nå vil miste mange fans, men sier situasjonen ikke er sammenlignbar med hva som skjedde med Tiger.

 

– Han vil ikke oppleve samme hets som Tiger, for han har ikke den samme statusen. Men i motsetning til Tiger brøyt Dustin Johnson loven. Saken rundt Tiger ble hauset ekstra opp fordi han er den han er. Jeg kan love deg at blant de 200 andre spillerne på touren er det mange som har svin på skogen, men det er ikke verdt en notis i avisen en gang, sier Haugsrud.

 

– TaylorMade og Adidas sa torsdag at de står ved Dustin Johnsons side. Tror du de holder fast ved det, etter at nyheten om kokain-misbruk kom ut?

 

– Jeg blir veldig overrasket om TaylorMade fortsetter samarbeidet, og venter bare på at de sender ut en pressemelding i løpet av helgen. Vi snakker om en kar med bøttevis av millioner av dollar som blir tatt for tredje gang. Nike fortsatte med Tiger, men han brøyt ikke loven. Jeg kan ikke se hvorfor TaylorMade vil fortsette å betale Johnson titalls millioner i året.

 

Selv om Johnson var spådd å bli en av amerikanernes viktigste brikker i Ryder Cup om en halvannen måned, tror Haugsrud det ikke vil påvirke USAs vinnermuligheter nevneverdig.

 

– Kanskje er det like greit. Han er ikke en type spiller man må ha på laget, spesielt med det ryktet han har på seg. I en turnering som Ryder Cup handler det mest om hvem som har dagen. Kanskje er det til og med positivt for kaptein Tom Watson, som jeg tror har lyst til å ha med seg Tiger og Phil selv om de er ute av form. Nå kan han bruke et «captains pick» mindre ettersom Mickelson nå kanskje får en plass på laget uansett.