Fredag braker Ryder Cup løs på Whistling Straits, og på papiret er USA større favoritter enn noen gang. I tillegg til å ha en langt dypere stall enn europeerne, dominerer de statistikkene både fra tee, fairway og på og rundt greenene.

Men på vindblåste Whistling Straits langs Lake Michigan har mange satt sin lit til at Europa kan dra nytte av et av sine aller største antatte konkurransefortinn: spill i kraftig vind.

Mens den amerikanske spillestilen er preget av høye ballbaner og lite rull, foregår nemlig mer av den europeiske golfen langs bakken. Spillerne som er oppdratt på europatouren, er vant til å slå lavere, og spesielt de britiske spillerne som har fått linksgolf inn med morsmelka, liker å holde ballbanen så lavt som mulig.

Torsdag viste imidlertid en Golf Channel en statistikk som avkrefter myten om at europeerne er best i vind. Faktisk er det helt motsatte som er tilfellet:

«Strokes gained»-statistikken over viser at jo kraftigere det blåser, desto større er fordelen til amerikanerne.

Tallene overrasker Viasat-ekspert Joakim Mikkelsen stort.

– Dette var en dyster statistikk for europeerne. Det viser jo bare at de som er best, er best uansett. All logikk tilsier at europeerne som er vant til å spille i mer rufsevær og vind, skulle vært bedre i dette, sier Mikkelsen til Norsk Golf.

– Det viser også at evnen til å slå gode golfslag har mer å si enn erfaringen med å spille i vind, for når det blåser kraftig og man slår litt dårlig, blir man fort avkledd. Man trenger jo bare å se på verdensrankingen for å forstå hvor store favoritter amerikanerne faktisk er i år, sier Mikkelsen, før han legger til at statistikk og historikk ikke har noe å si når spillerne pegger opp i turneringen:

– I matchspill er det en helt annen mentalitet, og matchene lever ofte sitt eget liv. Europa har jo trosset store odds tidligere også. Men det er ikke til å legge skjul på at det er en betydelig forskjell i styrkeforholdet i årets utgave.