Viktor Hovland har dratt rett fra sesongavslutningen i solrike Dubai til juleferie hjemme med familien i Oslo.

Nå tilbringer han tiden i karantene og nyter noen fortjente late dager etter en fantastisk avslutning på 2020-sesongen: for to uker siden tok han karrierens andre PGA Tour-seier i Mayakoba Golf Classic i Mexico, og uken etter fulgte han opp med tredjeplass i europatourens sesongfinale.

– De siste dagene har jeg bare slappet av, tatt meg et par joggeturer og sett mye filmer. Jeg begynner å merke at det snart er greit å se litt andre folk. Jeg har kanskje slappet av litt for mye, smiler Hovland til Norsk Golf, og sier at det snart er på tide å ta med seg driveren ut i hagen:

– Jeg skal ta med meg driveren og en vott og bare slå den så hardt jeg kan for å få litt eksplosivitet tilbake. Det er det første som forsvinner når man sitter inne i to uker. Man merker at man ikke er like rask i kroppen som når man spiller mye.

Så lenge jeg har wifi, en PC og kan prate med kompiser og se på tull, er jeg ganske happy

Viktor Hovland

Den travle sesonginnspurten etterfulgt av karantene har ført til at Viktor har etterlatt julegaveshoppingen til pappa Harald.

– Jeg har ikke jobbet så mye med julegavene, ass! Jeg håper pappa har kjøpt litt og vært snill nok til å putte mitt navn på kortet!

Etter å ha spilt inn astronomiske summer de siste ukene skal det imidlertid ikke stå på evnen til å kunne ta en real shoppingtur. Men det er ikke helt Viktors stil. Det eneste han har kjøpt seg, er en blender.

– Jeg er ganske enkel, sånn sett. Jeg er ikke helt munk, men så lenge jeg har wifi, en PC og kan prate med kompiser og se på tull, er jeg ganske happy.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovlands avslutning på 2020 ble av det minneverdige slaget. (Foto: Getty Images)

Den vanskelige vintertreningen

Siden det store internasjonale gjennombruddet etter U.S. Amateur-seieren i 2018 har Viktor Hovland klart å etablere seg som tidenes første norske verdensstjerne på herresiden i golf.

Det var da Hovland var i tolvårs-alderen at han virkelig begynte å satse dedikert på golf. Det innebar også at vintertreningen måtte tas mer seriøst.

Det viktigste du gjør, er å lage en god treningsplan og finne ut av hva du trenger å jobbe på for å bli bedre.

Så langt i desember har det vært kun seks soltimer i Oslo. Det får Hovland til å mimre tilbake til de lange og kjedelige vinterne mens han bodde hjemme.

– Det er ikke lett! Jeg husker jeg var på Fornebu fire-fem måneder hvert eneste år og slo baller. Det føltes veldig meningsløst til tider. På den tiden var det stort fokus på å få inn nok treningstimer, men jeg er ikke en av dem som kan stå inne og dunke baller på rangen i fem timer. Det går bare ikke.

Så hvordan skal man få mest ut av vintertreningen?

– Det viktigste du gjør, er å lage en god treningsplan og finne ut av hva du trenger å jobbe på for å bli bedre. Så må du gjøre jobben som kreves. Det betyr ikke nødvendigvis at du må dunke baller i fire-fem timer. Når du er på rangen, er det viktig at du virkelig bruker den tiden på å prøve å bli bedre. Det kan nesten skade deg hvis du bare går ditt for å slå baller i et par timer, i troen om at du har blitt bedre av det. Du må jobbe målrettet.

– Hvor mye trente du selv på den tiden?

– Som ung er det viktig at du har det gøy med golfen. Hvis du er i et miljø med andre jevnaldrende rundt deg, vil det bare være gøy å spille 36 hull eller å stå og trene lenge. Det er viktig å bruke mye tid på golfbanen, men jeg har aldri telt treningstimer. Jeg synes det med antall treningstimer er litt oppskrytt når det kommer til golf. Jeg tror man generelt sett trener mer i golf enn i andre idretter. Det er ikke som i langrenn at hvis du har gode gener og putter inn 10 000 timer, så vet du at du vil bli «elite». Formelen er ikke så enkel i golf.

Endelig funnet treneren han har lett etter

Målrettet arbeid har vært nøkkelen til at Hovland selv har løftet spillet til nye høyder de siste månedene. Etter at han tidligere i år fikk amerikaneren Jeff Smith som trener (@radargolfpro på Instagram), har han klart å identifisere de delene av spillet hvor han har hatt flest slag å hente. Og ikke minst: han har fått en plan for hvordan han skal klare det.

– Han er hovedsaklig en «performance coach». Vi har funnet ut hva vi trenger å jobbe på, og en veldig lett måte å bli bedre på.

Derfor er Hovland ikke nevneverdig bekymret over at han skal «miste» formen igjen bare fordi han tar seg noen ukers ferie midt i karrierens heteste formperiode.

– Det er ikke slik at alt plutselig klaffet de to siste ukene. Mange av endringene jeg har gjort, har løftet spillet til et jevnt over høyere nivå. Når jeg kommer tilbake igjen, tror jeg at jeg bare kommer til å trenge et par dager på å få følelsen tilbake.

(Artikkelen fortsetter under)

 

Hovland sier at en av Smiths fremste styrker er at han i tillegg til å være teoretisk sterk også klarer å overføre den teoretiske kunnskapen til praksis.

– Han har vært veldig mye rundt tourspillere. Han er veldig smart og kan mye teori, men han er også veldig flink «on the spot». Det er mange spillere som kan analysere spillere på video, men det er ikke sikkert endringene de foreslår, gjør spilleren bedre. Jeff forstår spilleren han har foran seg, veldig godt.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland gir Jeff Smith mye av ærens for sine fremganger. (Foto: Trackman)

Hovland setter også pris på de brutalt ærlige og ufiltrerte tilbakemeldingene han får fra treneren. Da de begynte å jobbe sammen, var Hovland nær bunnen av PGA-tourens puttestatistikk. Smith var raskt ute med å identifisere greenlesing som Hovlands store vekstpunkt.

Det fikk han også klar tilbakemelding på.

– Jeg husker han var med meg hjem til Karsten Creek hvor vi trente putting. Han ba meg lese en putt fra fem meter. Jeg slo den en halv meter til venstre for hullet. Da sa han: «That is really freaking bad. No tour player should ever hit a putt like that». Mange trenere er ikke komfortable med å si det, smiler Hovland.

– Med mange av trenerne jeg har hatt tidligere, føler jeg nesten at de har fått mer ut av leksjonen enn meg, fordi de synes at mye av det jeg gjør, er så interessant. Instruksjonen har blitt mer en samtale eller diskusjon, mens Jeff er litt mer typen som sier rett ut hva han mener.

Selv om Hovland har testet ut Aimpoint-systemet tidligere også, var det Smith som overbeviste ham om å dedikere seg til å bruke det fast. Siktesystemet går i hovedsak ut på at man bruker følelsen i føttene i stedet for øynene til å tolke hellingen på greenene.

– Det har  hjulpet veldig. Jeg har hatt et veldig bra stroke i mange år nå, men jeg er veldig av og på når jeg skal lese greener. Nå har jeg funnet et system som funker overalt.

(Artikkelen fortsetter under)

Aimpoint-siktingen har gitt Hovland selvtillit på greenene. (Foto: Getty Images)

Drømmer om Ryder Cup

Med tanke på at Hovland allerede er en av verdens beste ball-strikere, kan det bety at norske golfentusiaster har mye å glede seg til også i 2021. Han sier han planlegger et tettpakket turneringsprogram, og han har høye forventninger.

– Jeg har tatt veldig store steg bare siden sommeren. Jeg ser ikke noen grunn til at jeg ikke skal kunne fortsette med det jeg holder på med nå.

I september har han også gode muligheter til å bli den første norske spilleren noensinne til å kvalifisere seg til Ryder Cup.

Det er det vanskelig å unngå å tenke på når man er blitt den eneste europeeren de siste 75 årene sammen med storheter som Seve Ballesteros, Rory McIlroy, Jon Rahm og Sergio Garcia til å vinne mer enn én PGA Tour-turnering før fylte 24 år.

– Jeg har tenkt på det den siste tiden. Etter de to siste ukene føler jeg at jeg er et stort skritt nærmere Ryder Cup. Det er fortsatt nesten et år til, men hvis jeg fortsetter å spille som jeg gjør, tror jeg det skal gå fint. Det hadde selvfølgelig vært utrolig kult å være på det laget.