2018 har vært Viktor Hovlands definitive gjennombruddssesong. Han har vunnet tre collegeturneringer, han var sterkt delaktig i Oklahoma State Universitys seier i det prestisjetunge NCAA-mesterskapet, og i august kom det store høydepunktet da han dominerte fra start til slutt og vant U.S. Amateur Championship på Pebble Beach – verdens største amatørturnering.

Den seieren har sikret ham innpass i tre av neste års majorturneringer, og han blir nå den første nordmannen noensinne i The Masters på Augusta National. Nylig endte han også på en overbevisende 13.-plass i proffturneringen Australian Open, i konkurranse mot en rekke PGA Tour-veteraner.

Les også: Hovland letter på sløret om proff-planene

Hovland, som har klatret helt opp til tredjeplass på den offisielle verdensrankingen for amatører, får i tillegg spilt rundt syv turneringer på PGA-touren neste sesong.

Det har også blitt lagt godt merke til utenfor golfkreftsene i Norge, og nylig ble han nominert i kategorien «årets gjennombrudd» til idrettsgallaen i Stavanger 5. januar.

Nå er han også på VGs liste over årets 100 største idrettsutøvere i Norge, som den eneste golfspilleren. VG rangerer Hovland på 25.-plass under kallenavnet «Golfkometen». Folket har på sin side rangert Hovland oppe på 12.-plass.

«Kom fra det store intet og vant det amerikanske amatørmesterskapet i golf. Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men det har stor prestisje og er tidligere vunnet av karer som Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Tiger Woods. Masters, U.S. Open og The Open venter i 2019», heter det i VGs begrunnelse.

Les også: Fire år senere var barndomskompisene på touren: – En sykt spennende fremtid i vente 

OL-dronningen Marit Bjørgen gikk til topps i både VG-juryens og folkets rangering av årets idrettsnavn. På de to neste plassene til VG fulgte Magnus Carlsen og Aksel Lund Svindal, mens det er Ada Hegerberg og Jakob Ingebrigtsen som utgjør resten av topp-3 i folkets kåring.

Størst kontrast mellom juryen og folket er det i plasseringen av Petter Northug: Mens VG har plassert Northug på en symbolsk 100.-plass på listen, har folket stemt ham frem på fjerdeplass.

VG-juryens topp-10 ser slik ut:

1. Marit Bjørgen

2. Magnus Carlsen

3. Aksel Lund Svindal

4. Johannes Høsflot Klæbo

5. Håvard Holmefjord Lorentzen

6. Jakob Ingebrigtsen

7. Ada Hegerberg

8. Maren Lundby

9. Simen Hegstad Krúger

10. Ragnhild Haga

Les hele VG-kåringen her