Torsdag slår årets andre majorturnering, U.S. Open i gang på Chambers Bay i Washington på USAs nord-vest-kyst. Det kommer til å bli en U.S. Open utenom det vanlige.

For en gang skyld er det verken Rory eller Phil eller Tiger som er samtaleemne nummer en før turneringen, men banen.

Chambers Bay ble åpnet for spill så sent som i 2007, men har allerede rukket å arrangere verdens største amatørturnering, U.S. Amateur i 2010, og får nå en major på CVen.

Banen er signert Robert Trent Jones Jr., som også står bak de norske banene Miklagard, Holtsmark og Bjaavann. Denne banen bryter imidlertid med hva man er vant til å se fra Trent Jones Jr, som vanligvis står bak mer klassiske parkbaner.

Chambers Bay er en minimalistisk linksbane strippet for unødvendig skilting og «pynt», og er uten klippelinjer mellom tee og fairway og greener. Før turneringen har USGA markert greenkanten med hvite prikker slik at spillerne kan se hvor fairway går over til å bli green.

 

– Ekstremt vanskelig

Team Norway-sjef Jon Karlsen har reist mye rundt i USA, både i tour-sammenheng og privat. Første gang han besøkte Chambers Bay var kjærlighet ved første blikk. Siden den gang har han spilt der ytterlige to ganger.

– Du finner veldig få baner av denne karakteren, spesielt i Europa. Den kan best beskrives som en moderne linksbane på steroider. Den er blåst opp i alle former. Den har ganske brede fairwayer, og ikke den vanskeligste fra tee. Greenområdene er veldig blåst opp. De er ekstremt ondulerte. Når jeg har spilt Chambers Bay har stimpmeteret vært rundt 9,5, og det har vært ganske vanskelig. Jeg har hørt at greenene kommer til å måle 12 denne uken, det blir i så fall ekstremt vanskelig! Nærspillet kommer til å bli veldig interessant denne uken, sier Karlsen til Norsk Golf, og legger til:

– Innspillene er veldig kompliserte. Spillerne skal vite eksakt hvor ballen lander. På noen av greenene må du lande ballen på et frimerke for å få ballen til å stoppe i nærheten av flagget.

På noen av greenene må du lande ballen på et frimerke for å få ballen til å stoppe i nærheten av flagget

Jon Karlsen

USGA-sjef Mike Davis uttalte for noen uker siden at spillere som kun har spilt to innspillsrunder på Chambers Bay ikke kommer til å vinne U.S. Open. Det er Karlsen enig i. Av alle de 51 banene som spilles i årets PGA Tour-sesong, mener han dette er banen det er viktigst å kjenne godt:

– De færreste spillerne kjenner banen fra før siden det ikke har vært PGA Tour-turneringer her tidligere. De som er kreative og godt forberedte har et fortrinn. Det er en ekstremt strategisk bane, spesielt på innspillene. Det er flere steder der du kan bruke de ekstreme onduleringene til å komme nærme hullet. Hvis du havner i en bunker på feil side av hullet med lite green å jobbe med er det ikke nødvendigvis krise. Noen steder kan du slå ballen i en bakke 20 meter unna hullet og rulle den tilbake. Vi kommer til å se en del slag man ikke har sett før, på godt og vondt.  Hvis du bare skal se på en turnering på TV i år er det denne!

Chamber Bay karakteriseres av sitt minimalistiske design, brede fairways og ekstreme onduleringer. 

– Det blir veldig spennende å se hvordan de setter opp banen. Som i alle U.S. Open-turneringer er tålmodighet ekstremt viktig. Mange tourspillere er konservative i hva slags banedesign de liker, og det er alltid mye kritikk rundt U.S. Open. Vi kommer til å se mye rart. Vanligvis slakter en tredjedel av feltet banen, og det blir det sikkert i år også. Aksept for hva som er i vente blir viktig.

Chambers Bay kan settes opp på utallige måter. Noen hull kan variere nesten 100 meter i lengde fra dag til dag, og for første gang i major-historien vil to av hullene, 1 og 18 veksle mellom å spilles som par-4 og par-5 fra dag til dag avhengig av forholdene.  

I tillegg kan Chambers Bay skilte med det som blir U.S. Open-historiens tre lengste par 4-hull: Hull 14 måler 499 meter (!), hull 11 er 491 meter og hull 13 måler 488 meter.

Selv om vinnerscoren i U.S. Open vanligvis ender rundt par, utelukker ikke Karlsen at det kan bli noen lave scorer.

– Det er mange birdiemuligheter der ute for de som prikker innspillene, men som i alle U.S. Opens kan en birdie fort bli fulgt opp av en dobbelbogey eller verre.

Har tro på Mickelson

Rory McIlroy er bookmakernes favoritt til å vinne turneringen, etterfulgt av Jordan Spieth og Phil Mickelson. Sistnevnte mangler fortsatt U.S. Open i trofésamlingen for å fullføre sin karriere-grand slam. Karlsen tror Chambers Bay byr på en av Mickelsons beste muligheter til å vinne turneringen for første gang. 

Jon Karlsen holder en knapp på Phil Mickelson denne uken. (Foto: Benjamin A. Ward)

– Han spilte bra forrige uke, og han er ekstremt kreativ og dyktig til å løse rare slag. Han er også kjent for å være den beste til å forberede seg, sier Karlsen.

Selv om Rory McIlroy vant The Open Championship i fjor, har han historisk sett ikke vært seg selv lik på linksbaner. Rory er kjent for sine høye ballbaner, noe som passer dårlig på de vindutsatte linksbanene. Chambers Bay kan likevel passe ham bra, mener Karlsen.

– Det er en god gammel diskusjon hvilke baner som passer for hvilke spillere, men faktisk er det ikke så stor forskjell på hva som kreves fra bane til bane: Det går på å være dyktig på å slå ballen fra a til b, og senke putter fra under fire meter. Rory er definitivt en favoritt fordi han slår ballen så bra, og dette er en linksbane utenom det vanlige. Det er nesten ikke meldt vind denne uken. Det kan passe Rory bra. 

Karlsen råder alle norske turister som skulle befinne seg på USAs vestkyst å ta med golfbagen til Chambers Bay dersom muligheten skulle by seg.

– Den er veldig spillbar for den vanlige golfer når greenene er tilbake i normal hastighet. Det er ikke en privat bane og alle kan spille den. Greenfeeprisene blir sannsynligvis skrudd i været etter U.S. Open, men det er en utrolig fin bane.

– Det er en grunn til at jeg har vært der tre ganger!

Hvem har du mest tro på denne uken? Si din mening i kommentarfeltet under!