Hvor mye trening må til for å bli bedre i golf?

I en treningsundersøkelse fra Norsk Golf og Toppgolf er norske golfere samspilte i at de må trene mer for å bli bedre. Mangel på tid er hovedårsaken folk oppgir til at de bruker lite tid på treningsfeltet.

Publisert

I årets første utgave av magasinet Norsk Golf, har vi i samarbeid med Toppgolf undersøkt norske golfspilleres treningsvaner. I spørreundersøkelsen der 2500 har svart, har vi definert trening som all golfaktivitet utenom spill på banen.

Nesten en tredjedel av golfspillerne som svarte i Norsk Golf og Toppgolfs treningsundersøkelse trener aldri eller nesten aldri. I tillegg trener 20 prosent av norske golfspillere kun en gang i måneden.

Det betyr at halvparten av respondentene i treningsundersøkelsen trener maksimalt en gang i måneden.

(Les tallene fra treningsundersøkelsen her!)

I tillegg støver golfkøllene til ned i garasjen nesten halve året om vinteren. Dermed må mange starte på scratch når golfsesongen omsider braker løs på våren.

Men hvor mye trening trenger man egentlig for å bli bedre? Og hvordan skal norske golfspillere motiveres til å trene mer?

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

VANSKELIG: Darren Webster-Clarke sier det er umulig å bli bedre om man trener bare en gang i måneden. (Foto: Kaia Means/Norsk Golf)

Effektive grep i tidsklemma

En av Norges mest profilerte golftrenere, Darren Webster-Clarke sier tid brukt på trening er en investering i golfglede. Golfsporten har opplevd et stort frafall fordi spillerne i de høyere handicapgruppene ikke føler noen fremgang og mister motivasjonen. Men like viktig som å trene mer, er det å trene riktig.

– Når folk har lite tid i hverdagen, er det ekstra viktig å bruke de treningsøktene man har til rådighet effektivt. En 30 minutters treningsøkt kan være langt mer effektiv enn en økt på to timer. Jeg ser det til og med på tourspillere at de kan miste fokus etter tre kvarter på rangen, og da kaster man bare bort tid, sier Webster-Clarke til Norsk Golf.

– Flere korte halvtimesøkter på rangen vil utgjøre en enorm forskjell for mange!

Han mener det ikke er mulig å forbedre sin golf, dersom man kun trener en gang i måneden. Selv om halvparten av golferne i treningsundersøkelsen spiller golf en gang i måneden eller sjeldnere, svarer 98 prosent av golferne at de ønsker å bli bedre golfspillere.

– Det er ikke mulig å bli bedre om du trener en gang i måneden! Som med alle andre ting her i livet, er hemmeligheten til å bli bedre hardt arbeid. Dette er en av de idrettene der man kan bli virkelig deprimert når det går dårlig, men det er mange som ikke justerer forventningene etter hvor mye eller lite de trener.

– Hvor mye må man trene for å bli bedre?

– Fra 30 i handicap og ned til 18 kan man forbedre seg veldig raskt. Skal du ned fra ni til seks krever det veldig mye mer arbeid. Grunnen til at jeg liker å instruere høyhandicapere, er nettopp fordi fremgangen kommer så raskt bare de begynner å trene på de rette tingene. Og ofte handler det bare om å gjøre en slice om til en draw. Det gjør golfen umiddelbart mye mer morsom.

Vil skape treningskultur i Norge

Norges Golfforbund lanserte i vår sportslig plan, ”veikartet” for en ny norsk golf-hverdag. Hensikten er å skape flere og bedre golfspillere i Norge. Undersøkelser viser at frafallet blant golfere er som størst over 26 i handicap. Generalsekretær Tor-Anders Hanssen vil at vi skal gå fra en stableford-kultur til en treningskultur.

– Vi må viske ut det skillet mellom å gå en runde og det å trene. Vi har godt av å legge fra oss scorekortet og glemme stableford-tellingen noen ganger. Bruk golfrunden som en treningstid, der det ikke er så nøye om man slår vekk en ball, bare fordi man våger å prøve ut ting man normalt ikke ville gjort i konkurranse.

(Artikkelen fortsetter under bildet?)

VRIDNING: Tor-Anders Hanssen ønsker å viske ut skillet mellom banespill og trening. (Foto: Benjamin A. Ward/ NGF)

Hanssen sier det ikke finnes noe fasitsvar på hvor mye man må trene på å bli bedre, men bruker som tommelfingerregel at hvis man trener en gang i uka beholder man det nivået man er på. Fordobler du det antallet øker du sjansen for å bli bedre. Tripler du antallet øker sannsynligheten enda mer, og så videre.

– Som klubb må man synligjøre at det er helt naturlig å trene. Klubbene må legge til rette at det er helt naturlig å trene, og de må ha et anlegg som stimulerer til trening.

Men hvordan finner man riktig balansegang mellom hvor mye tid man skal bruke på banen, og hvor mye tid man skal bruke på treningsfeltet?

Hanssen mener et effektivt grep er å gå nihullsrunder i stedet for 18 hull.  Golferne kan da bruke den sparte tiden på en ekstra treningsøkt.  Men for at folk skal gidde det må anlegget være ordentlig tilrettelagt.

– En liten investering i anlegget og hvordan vi setter opp banen i dag, vil gi avkastning i morgen. Og det behøver ikke være så dyrt. Jeg tenker det koster noen dugnadstimer.

Darren Webster-Clarke er enig med generalsekretæren at anleggene er alfa og omega for å inspirere til trening.

– Treningsfeltet må se innbydende ut. Akkurat som vi golfere bryr oss om visuelt vakre baner, bidrar det visuelle også til at vi tar i bruk treningsfeltet.

Han understreker at banespill er det mest effektive virkemidlet for å få mer effektive økter i ettertid på treningsfeltet.

– Det er på banen man finner ut hva man må jobbe med i treningen. På rangen er det viktig at du later som om du er ute på banen, og bruk de samme rutinene. Visualiser alle slag, bruk den samme rutinen på rangen som på banen, og bytt kølle ofte. Mange klarer ikke å ta med sitt gode rangespill ut på banen, og det er fordi de har trent for ensformig på rangen.

– Hvor ofte slår du 50 syverjern på rad ute på banen?, spør han.

Fant golfgleden med trening

En som virkelig har merket de positive effektene av mer trening er Oppegård-medlem Ann Kristin Tangen. Hun var en av to ”forsøkskaniner” som tok del i Norsk Golfs instruksjonsserie ”Golfskolen” sitt treningsprogram i fjor. Ann Kristin startet fjoråret med 33 i handicap, og var en ”typisk norsk” golfer. Hun spilte kun på banen, og brukte ingen tid på treningsfeltet. De få gangene hun slo noen baller på rangen, var det for å myke opp kroppen før en runde.

Hun sier det var først da hun tok tak i spillet sitt også på treningsfeltet, kombinert med banespill at hun virkelig har funnet gleden i golfen. I løpet av sesongen raste hun ned fra 33 til 20 i handicap.

– I starten var det en tålmodighetsprøve å jobbe teknikk, det hadde jeg aldri gjort tidligere. Men treningen har vært en viktig investering i lykke på golfbanen. Det er begrenset hvor mye du klarer å forbedre svingen ved å bare spille runder. Jeg måtte finne en motivasjon til å treningen, og min motivasjon ble de gode slagene som kom oftere og oftere når jeg trente, sier Ann Kristin.

Hun understreker at selv om hun følger et treningsprogram, var lek og moro alltid i fokus.

– Jeg er litt lat, og har alltid hatt mange unnskyldninger for å ikke trene. Når man får mestringsfølelsen blir det stadig lettere og ikke minst gøyere å komme seg ut på treningsfeltet. Jeg tror mange flere har tid til å spille mer golf. Det handler om å ta seg den tiden. Det gidder man bare hvis det er virkelig gøy.

Ann Kristin har aldri trent golf om vinteren tidligere. Slik har det ikke vært i år. Hun trener innendørs, og har også tatt flere protimer.

– Nå både spiller jeg mer golf, tenker mer golf og ser på mer golf enn før. Jeg har funnet en helt ny glede med golfen!

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

MOTIVERT: Ann-Kristin Tangen fant tilbake golfgleden da hun begynte å trene mer utenfor banen. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Går i vinterdvale

I treningsundersøkelsen svarer hele 42 prosent at de aldri trener innendørs i femmånedersperioden, eller de 21 ukene fra starten av november til slutten av mars.

– Ja, vi er en vinternasjon, men det hjelper enormt på ditt spill om du svinger golfkøllene en gang i uken eller i hvert fall en gang annenhver uke om vinteren, understreker Darren Webster-Clarke.

– For eldre spillere er det spesielt viktig å holde seg i aktivitet hele året, og beholde mobiliteten i svingen. Jeg ser at de som har spilt om vinteren stort sett opplever bedre sesonger enn de som ikke gjør det, konkluderer han.

Webster-Clarke mener prioriteringen banespill kontra trening ikke bør konkurrere med hverandre, men heller utfylle hverandre. 

– Ideelt sett trener du i sykluser. Om vinteren kan du legge ned det tunge tekniske arbeidet med ulike posisjoner i svingen. Da kan du nyte flere timer ute på golfbanen når sesongen begynner. Teknikktreningen på sommeren fokuserer du da mer på ting som rytme, tempo og balanse.

Redaksjonen ble noe overrasket da majoriteten av respondentene i treningsundersøkelsen mener det er viktigst for dem å bli bedre på chipping og pitching. Webster-Clarke er imidlertid enig i amatørenes vurdering av eget spill.

– Jeg ser veldig mange amatører med dårlig teknikk på chip og pitch. De kan bedre sin score med mange slag bare ved å lære seg hvordan de skal bruke køllehodet på wedgen riktig. Putting er en avgjørende del av spillet, men om du er for langt unna hullet hver gang du er på green, vil til og med tourspillerne slite med å senke putter, sier Clarke.

Han forklarer at sannsynligheten for å senke en putt synker dramatisk så fort du befinner deg utenfor tre meter fra hullet.

– En dårlig chip gjør at du ikke kommer innenfor den distansen, og da vil du mest sannsynlig ikke senke putten uansett. Putting er viktig, men med bra spill rundt greenene blir også spillet greenene mye lettere.

Blant elitespillere og lavhandicapere liker Webster-Clarke å fokusere mer på det lange spillet. Han sier at historisk sett har de beste spillerne i verden også vært de beste ball-strikerne, og drar frem Lee Westwood som på et tidspunkt ble verdensener, til tross for relativt svakt nærspill sammenlignet med standarden på touren.

– Hvis en spiller driver ballen i trøbbel har det ikke noe å si hvor bra nærspillet til vedkommende er.  Blant de beste handler det mer om å unngå bogeys enn å gjøre birdies.

Eliten er viktig

Nettopp elitespillere er viktig for å fremme en treningskultur i golf-Norge. Tor-Anders Hanssen sier en klubbs elitespillere bør være synlige hos hjemmeklubben.

– Eliten og juniorene er frontfigurer for en treningskultur, men hvis de aldri er på klubben vil det aldri stimulere til kultur. De må vise seg for sine medlemmer, og være ressurser i klubben. De er viktige symboler som viser at hvis du trener så blir du bedre, sier Hanssen til Norsk Golf.

Golftrening kan tidvis oppleves som en ensom aktivitet. Det behøver det ikke være. Generalsekretæren mener flere klubber bør se på å tilby ulike former for gruppetreninger og treningspakker.

– Det er ikke gøy å stå alene på rangen og dunke baller. Golf er en sammen-idrett. Ja, du spiller individuelt, men du spiller alltid runder sammen med andre.

– Derfor mener jeg vi også bør trene sammen med andre.

Powered by Labrador CMS