Hvordan gjøre puttetreningen mer effektiv?

Er du blant dem som synes det å kjedelig å trene på putting? Her er Tonje Daffinruds beste tips til hvordan du kan løfte kvaliteten på puttetreningen din mange hakk.

Publisert

Putting er en forsømt del av golftreningen hos de aller fleste hobbygolfere, og for mange er puttetrening nesten ikke-eksisterende.

En putt på tre fot teller imidlertid like mye som en drive på 250 meter, så hvorfor prioriteres det ikke?

Selv har jeg gått «skolen» til Norges puttedoktor, Jon Karlsen, og etter mange års samarbeid med ham har jeg identifisert noen tydelige faktorer i putting som jeg mener alle amatørgolfere vil ha stort utbytte av å trene på. 

Som i alle andre deler av golftreningen er det å kartlegge hva man faktisk trener på, første steg på veien til å gjøre treningen mest mulig effektiv. Putting kan deles inn i tre deler:

  • Teknikk: Evnen til å repetere sikte og ballstart
  • Greenlesning: Evnen til å lese hellinger på green
  • Lengdekontroll: Evnen til å beregne hastighet

God teknikk innebærer at man klarer å stille inn siktet på putteren presist og evner å starte ballen på denne linjen hver gang. Det er viktig å være bevisst på om siktet ditt er stabilt, eller om du har noen tendenser i måten du sikter på. Det er ikke uvanlig at man har en tendens til å enten «alltid» sikte for høyt eller lavt, eller at man konsekvent sikter litt til høyre eller venstre for der man egentlig tror man sikter.

Siktet gjenspeiler som regel også hva slags ballstart du har med putteren: misser man for eksempel mange putter venstre, blir det fort en (u)vane å sikte litt for mye til høyre. Derfor er det viktig å trene både på putting og ballstart samtidig.

Sikte og ballstart kan veldig effektivt trenes på ved å bruke en såkalt «Pelz Putting Tutor». Sett fire pegger i en sirkel på 1,5 til 2 meter rundt ett hull og slå en putt fra tutor fra hver pegg. På den måten får du umiddelbar tilbakemelding på hvor bra ballstarten og siktet er. Legg merke til hvilken metallkule på tutoren som detter av flest ganger. Mengdetrening på putting-tutor er også svært effektiv trening for å trene opp en stabil ballstart. Begynn med rette og korte énmetersputter, og jobb deg etter hvert opp til lengre putter på tutor med mer helling. 

(Artikkelen fortsetter under)

Tutoren kan brukes til mer enn korte putter

Greenlesing er helt avgjørende for å bli god til å putte. God greenlesing kommer av erfaring og mengdetrening på baner med ulike gresstyper og hastighet. Forståelse av hvordan gresset påvirker ballen, er viktig, og når vi refererer til «grain» handler det om å lese hvilken vei gresset vokser og dermed hvordan det påvirker putten. I Norge er vi ikke så påvirket av grain, men på diverse baner i for eksempel Florida vil det påvirke i stor grad. Putting på tutor i mye helling er også her en veldig effektiv øvelse for å jobbe med greenlening. 

Husk også at man kan lære ekstremt mye av puttene man i løpet av en golfrunde – men det er vanskelig å lære noe som helst hvis man slurvet før man slo putten og ikke konsentrerte seg. Da mister man mye nyttig feedback. Bestem deg for en linje på hver putt når du er ute og spiller. Uansett om baller går i hullet eller ei, kan du ta med deg nyttig lærdom og evaluere om den var høy, lav, kort eller lang. På den måten lærer du kjapt dine egne tendenser.

Evnen til å beregne hastighet er også viktig for å minimere antall slag på greenen. God lengdekontroll kommer med erfaring og mengdetrening på ulike greener med ulike gresstyper og hastighet akkurat som greenlesning, men det finnes også mange gode øvelser for å trene opp lengdekontroll. 

Favorittøvelsen for lengdekontroll

En av mine favorittøvelser er å sette ned en pegg på 6 meter, 8 meter og 10 meter fra hullet og legg ned en siktepinne eller kølle 2 til 3 fot bak hullet. Dette er da sonen du ønsker å slå ballen innenfor. Sett opp denne øvelsen i både oppoverbakke og nedoverbakke. Øvelsen gjennomføres ved å begynne med seksmeter nedover, så til 8 meter oppover, så til 10 meter nedover, så til 6 eter oppover – og så videre. Målet er å klare å putte innenfor puttesonen fra alle seks peggene på rad. Dette er en effektiv øvelse som kjapt gjør at du må lære deg hastigheten på green. 

Setter du av litt tid til dette hver gang du trener, kan jeg love deg at du etter hvert vil bli belønnet med lavere scorer. Likevel kan det av og til føles litt tilfeldig om ballen faller ned i hullet eller ikke. Da er det viktig å minne seg selv på at god putting krever tålmodighet, men først og fremst kreves det beslutstomhet. All den terpingen og treningen du har gjort i forkant, er det som gir deg trygghet ute på banen. 

Du kan være detaljfokusert og analytisk i treningen, men når det er snakk om å prestere ute på banen, er det aller viktigste å stole på den jobben du har gjort og putte med senkede skuldre. 

Powered by Labrador CMS