Det var 21. plasser over der han startet dagen, og Kofstad var med det en av feltets store klatrere på sisterunden. 26-åringen delte til slutt 12. plassen, hans nest beste plassering for sesongen.

 

Det var likevel seks slag unna andreplassen han var avhengig av for å fornye tour-kortet for ett år til.

 

Kofstad avsluttet turneringen med hans beste runde for uken, fire under par (68). Dette var første gang han kom seg rundt Lake Karrinyup GC på under 70-tallet. Kofstad spilte god golf hele dagen, og hadde gjort fem birdies og ingen bogeys frem til det siste hullet. Dessverre skulle han avslutte med en bogey, som hindret ham i å bokføre sin andre topp-10 for sesongen.

 

24 år gamle Jin Jeong fra Sør-Korea vant turneringen foran den engelske veteranen Ross Fisher, med par på det første omspillshullet. Dette var sør-koreanerens første tittel på Europa-touren.

 

Touren går nå over i Race to Dubai-sluttspillet, der det skal spilles to turneringer i Kina en i Tyrkia, før året rundes av med finale i Dubai fra 14. til 17. november.

 

For Kofstad sin del blir neste turnering finalesteget av Q-School-kvalifiseringen på PGA Catalunya Resort i Spania fra 10. til 15. november. Turneringen spilles over seks runder. Kofstad har vært henholdsvis ett og to slag unna å kvalifisere seg de to siste gangene han spilte Q-School i 2011 og 2010.

 

Kofstad har hatt en sterk innspurt på sesongen, etter en blytung periode fra våren til sommeren. Det så ikke lyst ut da han misset ni cuter på rad fra april til midten av juli, men nordmannen klarte å tenne liv i håpet igjen takket være flere gode resultater de påfølgende ukene.

 

På de ti siste turneringene har han klart solide åtte cuter, inkludert to topp 15-plasseringer. Selv om det gode spillet kom for sent, lover det godt før Q-School-kvalifiseringen!

 

Søndagens 12. plass var verdt 22 311 euro, hans tredje største sjekk for året. Det tar totalen hans opp til 155 140 innspilte euro, om lag 1,25 millioner kroner. Det betyr at han avslutter sesongen rundt 133. plass på pengelisten, cirka 75 000 euro bak den 110. og siste kvalifiseringsplassen.

 

 


 

 

Runde 3

 

Toget ser ut til å ha fått for Espen Kofstad med tanke på å unngå Q-School. Han starter søndagens avslutningsrunde åtte slag bak teten.

 

«Moving day» lørdag skulle bli dagen Espen Kofstad skulle sette inn støtet i ISPS Handa Perth International i Australia. Losby-golferen er avhengig av en topp 2-plassering for å fornye Europatour-kortet for neste sesong.

I stedet skulle det bli en runde på par, og status quo på leaderboardet. Kofstad har levert stabil golf denne uken, men har ikke rullet i nok birdies til å kunne hevde seg i toppen. Totalt åtte birdies på tre runder gir ham en delt 33. plass før siste runde, åtte slag bak ederen Brody Ninyette (Australia), og syv bak de tre spillerne som deler andreplassen.

 

Dermed bærer det etter all sannsynlighet tilbake på PGA Catalunya Resort og finalesteget av Q-School om en måned for Kofstad.

ISPS Handa Perth International er årets siste på touren før Race to Dubai-sluttspillet. Det er de 110 høyest plasserte spillerne på pengelisten som kvalifiserer seg direkte til europatouren neste år. Før ukens turnering er det inderen Gaganjeet Bhullar som innehar den plassen med 228 355 euro.

 


Det er 95 226 euro mer enn Espen Kofstad på 139. plass.
  26-åringens beste plassering på touren er 8. plassen i Open de Espana i april. En tredjeplass denne helgen vil være verdt 92 187 euro, hvilket akkurat ikke vil få ham på riktig side av 110. plassen. En andreplass er derimot verdt 163 625, og mer enn nok for å få ham på trygg grunn. Vinneren stikker av med 245 438 euro.

 

 


 

 

Runde 2

 

Espen Kofstad tapte terreng til toppen i skjebneturneringen ISPS Handa Perth International – en turnering han må ende topp-to i for å slippe og spille Q-School om en måned.

 

Losby-golferen falt tilbake med en andrerunde på en over par fredag. For andre runde på rad ble det tre birdies, men med fire bogeys falt han 11 plasser ned leaderboardet til delt 32. plass. 

 

Kofstad ligger nå på par sammenlagt, og avstanden opp til lederen har økt fra fire til syv slag. Svenske Peter Hedblom leder turneringen med to slag på engelskmannen Ross Fisher.

 

Det er topp-to som gjelder for Kofstad denne uken, og fem slag opp til Fisher i høyeste grad overkommelig. Men da må han tråkke på gasspedalen under «moving day» lørdag.

 

Espen Kofstad har levert god golf de siste ukene, men dessverre ser det ut til å ha kommet litt for sent. Han har nå klart imponerende åtte cuter de ti siste turneringene han har spilt.

 


 

 

Runde 1

 

 

Espen Kofstad er i gang med skjebneturneringen i Australia, der han må komme topp-to for å slippe Q-School. Etter første runde er han på 21. plass, men har kort avstand opp til toppen.

 

Ingen spillere har klart å rykke i fra, og Kofstad er dermed godt posisjonert etter sin åpningsrunde på en under par. Det er tettpakket i toppen, og Losby-golferen deler 21. plassen sammen med åtte andre spillere, kun tre slag bak teten.

 

Kofstad spilte stabil golf, kom seg rundt Lake Karrinyp CC med tre birdies, to bogeys og resten par.

 

Han var bunnsolid fra tee til green, spesielt med jernkøllene i hånden. Han hadde 9 av 14 fairwaytreff, og hele 16 greentreff. Klarer han å rulle i noen flere putter lover dette godt for fortsettelsen. Torsdag ble det 33 putter.

Svenskene gjør det skarpt, og har en spiller i tet, to på delt 15. plass, og en på delt 13. plass. Peter Hedblom leder på fire under par sammen med sør-koreaneren Jin Jeong, og hjemmehåpene James Nitties og Clint Rice.

 

Skal Kofstad unngå Q-School, er han avhengig av minst en andreplass denne uken. 

 

Han er med andre ord avhengig av å tangere norsk europatourhistorie søndag, om han skal sikre europatour-kortet denne uken. Henrik Bjørnstads andreplass i Hong Kong Open i 2002 står fortsatt som tidenes beste norske resultat på Europas gjeveste tour.

 

ISPS Handa Perth International er årets siste på touren før Race to Dubai-sluttspillet. Det er de 110 høyest plasserte spillerne på pengelisten som kvalifiserer seg direkte til europatouren neste år. Før ukens turnering er det inderen Gaganjeet Bhullar som innehar den plassen med 228 355 euro.

 

Det er 95 226 euro mer enn Espen Kofstad på 139. plass.

 

26-åringens beste plassering på touren er 8. plassen i Open de Espana i april. Nå er han imidlertid avhengig av å bedre det resultater med seks plasseringer, om han skal unngå de seks kvalifiseringsrundene på PGA Catalunya Resort om en måned. Kofstad har spilt Q-School to ganger tidligere. Der har han misset kval-grensen med henholdsvis ett og to slag .

 

En tredjeplass denne helgen vil være verdt 92 187 euro, hvilket akkurat ikke vil få ham på riktig side av 110. plassen. En andreplass er derimot verdt 163 625, og mer enn nok for å få ham på trygg grunn. Vinneren stikker av med 245 438 euro.

 

Kun to nordmenn har klart å fornye kortet på Europatouren-tidligere: Henrik Bjørnstad og Per Haugsrud.

 

– Det er vel på tide at det kommer noen nye som etablerer seg mer enn ett år nå, sier Per Haugsrud til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), i følge sa.no

 

Kofstad uttalte til Norsk Golf før forrige turnering i Portugal at han ikke synes det er noen krise å måtte gå veien via Q-School. Per Haugsrud er enig.

 

– Det tror jeg han klarer. For ham er det ingen stor nedtur å spille kvalifisering. Det er hans første år på touren, og det vil ikke være noen krise om han må spille ett år på Challenge-touren. Mange av de andre spillerne, som har spilt på dette nivået i flere år, har imidlertid kniven på strupen, påpeker Haugsrud overfor ANB.