Stadig flere idretter og aktiviteter kjemper om barn og unges oppmerksomhet etter skoletid. 

Norske golfklubber har fått kjenne den tøffe konkurransen på «kroppen». Juniorgolf i Norge nådde sin foreløpige topp i 2004, med drøye 16 000 medlemskap. Siden den gang har antallet blitt halvert.

Drøbak Golfklubb i Akershus er blant klubbene som har opplevd stort frafall i sin junioravdeling. På det meste hadde klubben 300 juniorer, hvorav 100 var i organisert trening. Nå kan tallene deles på tre.

Klubber og forbund har fortsatt en jobb å gjøre med å bryte ned troen på at golf er dyrt og snobbete

Jens Gilboe, Drøbak GK

Akershus Amsttidende skriver i tirsdagens papiravis at klubben i fjor bestemte seg for å ta grep. Nå merkes en ny optimisme i klubben, som endelig opplever økning i antall juniorer igjen.

– Vi gjør det slik at barna opp til 16 år kan starte med et medlemskap som koster 500 kroner for hele sesongen. For denne summen kan de spille og trene så mye golf de måtte ønske på Drøbak golfbane, sier Drøbak GKs daglige leder, Jens Gilboe til Akershus Amsttidende.

– Dersom det viser seg at golfsporten er noe de gjerne vil bli bedre i, kan de gå opp et hakk. Det innebærer organisert trening med en golfpro to ganger i uka gjennom hele sesongen. Dette blir selvsagt dyrer, og koster 2000 kroner for hele sesongen. Og så legger jeg til at begge summene inkluderer medlemskontingenten, fortsetter han til avisen.

Prisbevisste foreldre

Jens Gilboe sier til Norsk Golf at reduksjonen i pris har gitt raske resultater. Men det holder ikke med lav pris alene. Det må også kombineres med morsomme arrangementer som stimulerer juniormiljøet.

Foreldrene mente flere barn kanskje ville ta del i treningen hvis det ble litt billigere

Jens Gilboe, Drøbak GK

Hver vinter arranger skigruppa til Drøbak-Frogn Idrettslag (DFI Ski) skikarusell i Drøbak. Aktivitetsdagen med ski for barn og unge er et av de største idrettsarrangementene i Frogn kommune hvert år, og avholdes på den snødekte golfbanen.

For fire år siden fikk klubben ideen om å arrangere en «golfkarusell» på sommeren. Det har blitt tatt godt i mot, men mindretallet av deltakerne endte opp med å bli golfspillere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter flere år med tilbakegang i junioravdelingen, opplever Drøbak GK endelig økning igjen. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

– Vi har en golfkarusell to-tre ganger i året, der vi setter opp ni morsomme øvelser, de fleste golfrelaterte, og inviterer alt av unger, foreldre og besteforeldre til en morsom dag på anlegget. Det har tiltrukket seg mye unger, men vi så at det hadde liten effekt i å få de til å ta steget videre til å begynne med golf. På starten av 2015 satte vi oss i tenkeboksen og bestemte oss for å gjøre noen endringer, sier Gilboe til Norsk Golf.

Frem til 2015 betalte juniorer fra 0 til 8 år 900 kroner i årsavgift, de fra 9-13 betalte 1600, de opp til 16 år betalte 2500, mens de fra 17 til 20 betalte 3000 kroner i året. Nå kan alle opp til 16 år starte med et medlemskap som koster 500 kroner for hele sesongen.

– Vi ønsket å gi flere barn og unge full tilgang til bane og anlegg, uten at det skulle koste dem mye. Vi fikk også tilbakemeldinger fra foreldre som hadde vært med på golfcamper at de synes det var litt dyrt. De mente flere barn kanskje ville ta del i treningen hvis det ble litt billigere, sier Gilboe.

Prisreduksjonen ga raskt resultater, og klubbens juniorantall økte i fjor med nesten 30 prosent. Klubben hadde ved utgangen av 2015 128 juniormedlemmer.

– Det viser at foreldre er ganske prisbevisste. Mange har fortsatt en holdning om at golf er veldig dyrt, men for 1500 kroner kan du få deg både et barnesett og noen golfsko. Vi klubber og forbund har fortsatt en jobb å gjøre med å bryte ned troen om at golf er dyrt og snobbete.

Gilboe bedyrer at prisreduksjonen har bare vært et av flere tiltak for å gjøre golf til et attraktivt alternativ for de unge.

– Det er viktig å lage et godt miljø med juniorkvelder og morsomme arrangementer. Vi har inngått et tettere samarbeid med den lokale idrettsforeningen IGF (Idrettens Grunnskole Frogn), som jobber med å introdusere barn for mange ulike idretter. Golf har tidligere ikke vært en del av dette tidligere.  Nå blir de introdusert til golf på lik linje med fotball, håndball og andre idretter. Barna inviteres til «gymgolf» hos Drøbak GK, der golf kombineres med andre fysiske aktiviteter.

– Vi har også hatt et samarbeid med skolene i nærområdet om golf i gymtimene, men det må følges opp tettere fra vår side. Det er lettere for en gymlærer å sette i gang en basketkamp enn å sette ut stasjoner med ulike golfhull. Det krever litt mer av læreren, og det er ikke alltid like lett i en travel skolehverdag.