Peter Kaensche var bokstavelig talt bare en hårsbredd unna omspill på Miklagard torsdag.

Nordea Challenge var den første proffturneringen på norsk jord i 2013, og hadde to nordmenn i lederball. Etter en skuffende norsk sesong så langt på Nordic League-tourene Ecco- og Nordea Tour var Kaensche og siddisen Sondre Ronold godt posisjonert til å kjempe om årets første norske seier.

Og etter et par timers spill så det veldig lovende ut.

Takket være en eagle, en birdie og ingen bogeys på de første ni hoppet Ronold opp i delt ledelse med Kaensche, og var på ett tidspunkt også alene i tet. Dessverre skulle Stavanger-golferen visne i innspurten med fire bogeys.

Ronolds vinnersjanser forsvant på birdiehullet 16. Andreslaget på par-5-hullet havnet 50 meter kort og i vannet, og Ronold måtte signere for bogey. Til slutt ble det en 73. runde og en respektabel 6. plass på Stavanger-golferen, som for alvor har satt navnet sitt på det norske golf-kartet etter en imponerende sistesesong for Oklahoma City University i vår.

For Peter Kaensche sin del var fire birdies, to bogeys og resten par akkurat ikke nok torsdag. Han trodde nok det var sin dag da han chippet seg ut fra trøbbel og rett i koppen for par på det 14. hullet.

Dessverre fulgte han opp med bogey umiddelbart etter da han ikke klarte å redde up-and-down på det 15. par 3-hullet.

Kort tid etter, i dagens nest siste ball rullet lederen Anton Wejshag i en lang birdieputt på det 18. hullet, og ga seg selv en ledelse på to slag på Kaensche som hadde to hull igjen å spille.

Kaensche nektet å gi seg, og gjorde det spennende da han rullet i sin fjerde birdie for dagen på det 17. Dermed var han avhengig av en birdie på det siste for å tvinge Wejshag ut i omspill, men birdien på det 17. skulle dessverre bli Kaensches siste for dagen.

Miklagard-golferen ga seg selv en god mulighet på innspillet, og hadde en seksmetersputt i nedoverbakke for å tvinge svensken ut i omspill. Birdieputten så lenge god u, men falt ut til høyre akkurat de siste centimeterne og strøk hullkanten.

Dermed ble Kaensche liggende på syv under, og ett slag bak Wejshag som kunne juble for seier og premiesjekken på 57 000 kroner.

 

Les Kaensche oppsummere sin runde på Miklagards hjemmeside.

Selv om det ikke ble seier, var turneringen en opptur sett med norske øyne. Den beste norske Nordic League-plasseringen så langt i år er en delt 7. plass. I dag endte fem norske spillere topp-10. Anders Engell (Grønmo GK) ble nest beste nordmann etter en avsluttende 69-runde.

Aksel Kristoffer Olsen (Stavanger GK) og Andreas Halvorsen (Larvik GK) delte 10. plassen. Losbys Boris Alexander Christov stod for dagens beste norske runde med 68 slag. Den tok ham opp til en delt 13. plass, sammen med hjemmebanespiller Christian Aronsen.

Neste Nordea Tour-turnering på programmet er Katrineholm Open i Sverige fra 3. til 5. juli. Neste proffturnering i Norge er Mørk Masters på Ecco Tour 31. juli.

Resultater

 


 

Peter Kaensche og Sondre Ronold starter sisterunden av Nordea Challenge henholdsvis ett og to slag bak teten.

Kaensche fulgte opp tirsdagens 68-runde med en 71-runde (-1) onsdag, og ligger nå fem under par sammenlagt. Kaensche gjorde tre birdies, to bogeys og resten par på sin nye hjemmebane, og spiller dermed lederball med finske Antti-Juhani Ahokas torsdag.

 

Kaensche tok sin første Ecco Tour-seier i Danmark i juni i fjor, og har nå gitt seg et godt utgangspunkt for å kunne ta sin andre triumf i en Nordic League-turnering.

 

Også Sondre Ronold (Stavanger GK) skal knive om seier når spillet slår i gang torsdag. Med fire birdies og en bogey for dagen ligger han fire under par, og deler tredjeplassen sammen med svenske Anton Wejshag. Ronold fullførte sin utdanning ved Oklahoma City University for bare noen uker siden. Hans siste år på college ble hans virkelige gjennombrudd over dammen. Siddisen vant sine to første turneringer, og ble for snaue tre uker siden hedret av Jack Nicklaus med utmerkelsen «årets spiller» i sin divisjon.

 

Ronolds 69-runde var den beste av en norsk spiller onsdag, sammen med unggutten Kristoffer Reitan (Oslo GK) som også kunne bokføre en sterk 69-runde. Reitan lå hele seks under for dagen etter ti hull, men mistet momentumet etter en dobbel på det 11. Han var en av onsdagens storklatrere etter å ha åpnet med en 77-runde, og ligger nå på en høyst respektabel 27. plass.

 

Tre andre norske spillere er inne blant de ti beste, og har fortsatt mulighet til seier med en kjempeinnspurt. Anders Engell (Grønmo GK) og amatørene Aksel Kristoffer Olsen (Stavanger GK) og Andreas Halvorsen deler 9. plassen på en under par, fem slag bak teten.

 

Av de 36 norske spillerne som stilte til start klarte 16 av dem cuten.

 


 

Runde 1

 

Peter Kaensche ligger på andreplass etter åpningsrunden av Nordea Challenge, årets første proffturnering i Norge. Der bet mange norske spillere godt fra seg.

 

Den norske sesongen så langt på Nordic League-tourene Ecco- og Nordea Tour har ikke vært mye å skrive hjem om. Anders Engell er den høyest rankede norske spilleren i Nordic League med en 76. plass takket være en 7. plass på Ecco Tour tidligere i år. På samme tidspunkt i fjor hadde Christian Aronsen og Peter Kaensche allerede sørget for to norske seiere på Ecco Tour.

 

Forhåpentligvis kan årets første proffturnering i Norge inspirere til en opptur på de skandinaviske tourene. Etter tirsdagens åpningsrunde av Nordea Challenge på Miklagard har vi fire spillere i topp fem.

 

Peter Kaensche tok sin første Nordic League-triumf på Ecco Tour i Danmark i juni i fjor, og er best i gang av de norske etter en solid 68-runde, fire under par. Kaensche har byttet hjemmeklubb fra Losby til nettopp Miklagard, og gjorde seks birdies, to bogeys og resten par. Han ligger to slag bak den svenske lederen Anton Wejshag.

 

To slag bak Kaensche er Anders Engell (Grønmo GK) , Thomas Guste-Pedersen (Kragerø GK) og amatøren Andreas Halvorsen (Larvik GK) blant de ti spillerne som deler femteplassen på to under.

 

Også på plassene bak følger det tett med norske spillere. Sondre Ronold (Stavanger GK) er hjemme i Norge etter å levert en imponerende sistesesong på college med to seiere, og deler 15. plassen på en under par med klubbkamerat Ole Berge Ramsnes. Fjorårets vinner av Mørk Masters, Kenneth Svanum (Vestfold GK) deler 21. plassen på par med Mikkel Bjerch-Andresen (Haga GK), Fredrik Hansen Jullum (Losby GK) og Aksel Kristoffer Olsen (Stavanger GK).

 

36 norske spillere er med i turneringen. Se hvordan alle ligger an her

 


 

Før turneringen

 

Tirsdag går startskuddet for årets første proffturnering på norsk jord, når Nordea Challenge slår i gang på Miklagard Golfklubb.

 

Hele 36 norske golfere stiller til start i feltet bestående av 134 spillere, blant annet Team Norways Anders Engell, Miklagards Christian Aronsen og Peter Kaensche, og Borregaards Anders Kristiansen.

 

Bergenseren Jarand Ekeland Arnøyd imponerte stort da han ble beste nordmannn i fjor. Til tross for at han bare var 15 år da turneringen ble spilt, klarte han en 10. plass i konkurranse mot proffspillere på en av Skandinavias lengste baner fra back tee (6765m). Svenske Kristoffer Broberg, som i dag spiller på Europa-touren, vant turneringen.

 

Nordea Challenge spilles fra tirsdag til torsdag, og i potten ligger 310 000 kroner. Cuten settes etter to runder. Turneringen inngår i Nordic Golf League sammen med Ecco Tour og Finnish Tour. Her vil de øverste plassene på Order of Merit ved sesongslutt sikre fulle spillerettigheter på Challenge Tour 2014.

 

Ingen nordmenn har så langt utmerket seg på verken Nordea- eller ECCO Tour i år, og Anders Engell er vår høyest rankede spiller i Nordic League på 76. plass.

 

Det skal totalt spilles fire proffturneringer i Norge i 2013. Etter ukens turnering på Miklagard er Mørk Masters på Ecco Tour neste turnering i rekken fra 31. juli til 2. august. En snau uke senere er det duket for høydepunktet på den norske turneringskalenderen, Norwegian Challenge på Losby. Fra 18. til 20 september er det klart for LET Access-turneringen Ladies Norwegian Challenge på Hauger, hvor Marianne Skarpnord er regjerende mester.