Planene om å gjøre de tre LET-turneringene før Solheim Cup til en «rundreise i Norge» ble først presentert under golfforum i Tromsø i november i fjor. Golfpresident Finn H. Andreassen skrev mer om planene i en kommentar publisert på norskgolf.no i slutten av januar.

Kommentar: Finn H: Hvorfor Solheim Cup til Norge? 

Der skriver han at planen er «å arrangere en årlig LET-turnering forskjellige steder i landet frem til Solheim Cup. Vi ønsker å starte i Bergen i 2016, vurderer en arena i Midt-Norge i 2017, Lofoten i 2018 og et punktum året etter Solheim Cup i Oslo med en turnering i Stavanger-området».

Karsten Solheim er født i Austrheim i Hordaland. NGF sine Solheim Cup-planer har fått prosjekttittelen «Back to the land of Solheim».

Sannsynlig LET-avklaring til høsten

Tirsdag uttaler golfpresidenten til Bergens Tidende at man må begynne å jobbe med på turneringen på Meland allerede nå. Bt.no skriver at budsjettet for en LET-turnering på Meland estimeres til tre milioner kroner.

Det er lavere enn de 500 000 euroene som ble estimert for å arrangere en LET-turnering under golfforum i november – som med dagens valutakurs utgjør 4,3 millioner kroner.

– Dette er en ære – og en mulighet til å presentere Meland, Bergen og Vestlandet. Vi har banen og kompetansen som skal til, sier daglig leder i Meland GK, Rune Mjøs til bt.no.

Søknadsfristen for Solheim Cup 2019 er i august, men avgjørelsen om hvem som får kvinnegolfens største turnering tas ikke før tidlig 2016. Bt.no skriver at det avklares trolig allerede til sommeren eller høsten om Meland får en turnering på neste års Ladies European Tour.

Les også: Nå vil svenskene ha Solheim Cup – igjen!

– Må finansieres eksternt

Da golftinget bevilget NGF 1,2 millioner kroner til å utrede muligheten til å få Solheim Cup i Norge, var kravet fra klubbene at hele arrangementet må finansieres eksternt. Styreleder i Bergen Arrangementselskap AS, Jacob Lund gjentar det samme budskapet overfor bt.no:

– De tre millionene som trengs (til turneringen på Meland) må være en kombinasjon av offentlige og private midler.

Solheim Cup blir beskrevet som et virkemiddel for å løfte jente- og kvinnegolfen. Per dags dato er kvinneandelen i Norge i underkant av 25 prosent.

Kampen om Solheim Cup kan vise seg å bli en skandinavisk drakamp. Både Sverige og Danmark har meldt sin interesse overfor Ladies European Tour. Andre aktuelle søkenasjoner er Skottland, Nederland, Tyrkia, Portugal, Wales og Spania.

Les også: Solheim Cup-drømmen dobbelt så dyr som først antatt