Kaymer utklasset alle

Da søndagen kom så han seg aldri tilbake. Martin Kaymer knuste all motstand og vant med åtte slag.

Publisert

29 år gammel sitter Martin Kaymer med to major-seiere. Han vant The Players Championship og U.S. Open samme måned, og det har tatt ham til nummer 11 på verdensrankingen.

Jeg håper ikke det høres arrogant ut, men jeg visste det kom til å skje. Jeg visste at jeg kom til å spille god golf igjen. Troen var alltid på plass, sier Kaymer til PGA Tourens nettsider.

For noen år siden var han nummer én på verdensrankingen. Så kom nedturen. Etter det har han jobbet steinhardt med å slippe seg løs, takle at han ikke alltid har full kontroll på ting som skjer. Golf er golf, men den største forskjellen på nå og da er at han går ut og tar hvert slag som det kommer. Svingforandringene har fungert, nå spiller han mer med følelse. Nå har han fokus på å ha det morsomt på banen i stedet for å jage det perfekte hele tiden. Det har gjort ham til en hel spiller.

(Artikkelen fortsetter under videosammendraget)

Da han gikk ut på søndagens runde kunne det fort ha blitt en total katastrofe, men tyskeren holdt stand. Birdien på hull tre skapte et momentum og sørget for at det ble et vakuum mellom han og de andre. Til tross for en bogey på hull syv gjorde han det som er forskjellen på de beste og alle de andre –han kom tilbake med en birdie på hull ni.

Nok en bogey måtte noteres på scorekortet, men det brydde ham lite. Han tok seg tilbake igjen med back-to-back birdies på det 13. og 14. hullet, og da var det vanskelig for ham å ikke vinne. Han var to under par etter 15 spilte hull, og ledet med åtte slag på både Compton og Fowler. Marginene var for store.

– Det handler om tid. Det er ingen stor overraskelse for meg at jeg spilte god golf, men det er en overraskelse at jeg har vunnet en så stor turnering, sier Kaymer.

Selv om han endte én under par med bogey på hull 16 var han aldri truet. Compton og Fowler spilte to over, mens Kaymer gikk -1. 

Å vinne U.S. Open med åtte slag er den fjerde største marginen i turneringens 114 år gamle historie. Med en åpningsrunde på 65 slag satte han standarden og sørget for at ingen fikk sjansen til å ta over ledelsen, og det å takle presset siste dag slik han gjorde er intet mer enn imponerende.

Det forandret seg egentlig aldri i toppen. Andreplassen ble delt av Rickie Fowler og Erik Compton på -1 totalt, etter at begge gikk to over par avslutningsvis. Men for Compton spiller det ingen rolle, han trenger ikke lenger bevise for noen hvor god han er.

Som regel, når du prøver å visualisere deg i den posisjonen er det noe som pirker bort i deg og i virkeligheten avslutter du som nummer 15. Nå har jeg endelig plassert meg selv på kartet, forteller Compton som også har fått invitasjon til neste års Masters.

Rickie Fowler hadde store planer om å prøve å ta Martin Kaymer, men ble tidlig satt tilbake av en dobbelbogey på hull 4. Dermed måtte han i stedet jobbe for å holde plasseringen sin.

Jeg visste at Martin spilte bra og dermed kom til å bli vanskelig å ta. Derfor tenkte jeg at jeg måtte gå ut og være to-tre under par etter ni for å sette press på ham. Det endret seg fort etter dobbelbogeyen på hull fire, så jeg måtte endre kurs, forklarer Fowler til pgatour.com.

Runde 3

Siste runde nærmer seg med stormskritt og den tyske 29-åringen leder med fem slag. På andreplass ligger Rickie Fowler og halvnorske Erik Compton.

U.S. Open på Pinehurst har vist seg å være en prøvelse for de mange trodde kom til å gå i lederball søndag. Bubba Watson måtte se seg slått etter to runder og fikk aldri deltatt på helgespillet. Dermed er det heller ingen given at Kaymer tar hjem seieren, selv om fem slag ofte har vist seg å være nok til å beholde teten. Tross alt, det er U.S. Open vi snakker om.

Etter to suverene runder ble det en runde over par for lederen. Kaymer måtte to over par med kun én birdie og en eagle, samt fem bogeys.

Han liker å ha kontroll, særlig når det kommer til golfen. Riktignok har han kontrollen på feltet nå, men han må fremdeles ut og spille siste runde før han eventuelt kan kalle seg vinner.

Jeg tror det er det jeg må gjøre. Det er mye vi ikke kan kontrollere på banen, det eneste vi kan gjøre er å spille spillet, forteller Kaymer til PGA Tourens hjemmesider.

Til tross for at han liker å ha kontroll på ting har han nå lagt om stilen litt. Han er mindre fokusert på svingteknikken og stoler mer på følelsesaspektet med spillet.

Nå spiller jeg bare golf. Det handler om følelse, touch, at du spiller med hjertet. Det er altfor mye vi ikke kan kontrollere, og det er dette jeg har jobbet med de siste tre årene.

Kun seks spillere er under par etter 54 hull, og bare to stykker gikk under par lørdag. Rickie Fowler og norsk-amerikaneren Erik Compton deler andreplassen på -3 totalt. Compton og Fowler delte lørdagens laveste score på 67 slag.

For et par uker siden spiste jeg lunch på Muirfield sammen med Jack Nicklaus, og da blunket han til meg og sa ”spillet ditt passer Pinehurst”, forteller Compton til pgatour.com.

Mens Kaymer og Fowler er verdensstjerner i golfsirkuset, er Compton en outsider. Som nummer 178 på verdensrankingen var han langt fra garantert noen plass i turneringen, og han måtte kvalifisere seg gjennom 36-hull i Columbus, Ohio for å få bli med på Pinehurst. Det ble en dramatisk avslutning da han måtte ut i omspill, men han klarte å sette tometersputten på det andre omspillshullet for å få plass i turneringen.

– Jeg tror holdningen min passer en U.S. Open-bane fordi jeg aldri noen sinne gir opp. Jeg er ekstremt tøff med meg selv, men pleier også å glemme de dårlige slagene mine og fortsette til neste hull, sier Compton.

Dette er hans andre deltagelse U.S. Open, etter at han for fire år siden misset cuten på Pebble Beach. Når han nå starter sisterunden på søndag har han fordelen av å ikke være topp-ranket, mener han selv.

Jeg har ingenting å tape. Ingen forventer at jeg skal gjøre noe. Om jeg skyter 90 blir ingen overrasket, men hvis jeg går tre under en gang til blir du nok mer overrasket, avslutter norsk-amerikaneren.

Henrik Stenson følger duoen Compton/Fowler sammen med Dustin Johnson med -2 totalt, mens Brandt Snedeker er siste person under par, slaget bak Stenson og Johnson.

Runde 1 og 2

I går ble Martin Kaymer historisk med 65 slag og laveste runde i US Open på Pinehurst No.2. I dag gjorde han det igjen.

I sosiale media ble det foreslått å slette Kaymer fra listen for å gjøre det spennende. For det virker unektelig som om tyskeren har avgjort dette allerede. Bogeyfri på sine 29 siste hull og roligere enn Kristen Gislefoss under værmeldingen. Det er Kaymer som må vippe seg selv av pinnen. Spillerne bak gjør en veldig bra US Open, men det er kun opp til Kaymer selv hvordan dette ender.

130 slag på to runder er den laveste scoren i US Opens historie. Det er ett slag bedre enn Rory McIlroys utrolige forestilling på Congressional i 2011.

Her skulle vi egentlig nevnt hvem som er sterkeste utfordrer. Men denne turneringen passer ikke inn i alle klisjeene journalister alltid bruker om US Open. Det er helt åpent. Alt kan skje. Han er med selv om han ligger på +2. Slik Kaymer spiller er det ikke mulig å skrive dette og tro på det selv. På 2.plass finner vi Brendon Todd på -4. En glimrende bogeyfri runde på -3 i dag, men altså seks slag bak Kaymer. Brandt Snedeker (-3), Henrik Stenson (-2) og Dustin Johnson (-2) er spillere som kan ta tak i turneringen i morgen. Skape litt liv og røre, som Per Haugsrud sier på Viasats sendinger. Det spørs om Kaymer lar seg prege av litt liv og røre. Han har vært ute en vinterdag før.

Hva så med svenske Norlander som syns det var lettere enn forventet i går? +9 i dag, +9 totalt og turist i helgen.

Kjente spillere utenfor cutgrensen.

Gonzalo Fernandez-Castano +12
Jonas Blixt +13
Matt Every +8
Pablo Larrazabal +9
Ryan Palmer +8
Angel Cabrera +6
Nicolas Colsaerts +7
Hunter Mahan +6
Jason Dufner +6
Charl Shwartzel +6
Bubba Watson +6
Luke Donald +6
Shane Lowry +6

Dagens mest utrolige historie er Hunter Mahan og Jamie Donaldson. På green på hull 18, deres niende hull for dagen, innså de at de hadde spilt på feil ball. På fairway hadde de på merkelig vis klarte å spille hverandres ball, noe som resulterte i at de måtte gå tilbake og spille på nytt med to straffeslag. Mahans caddie tok skylden, men mye av årsaken ligger i at spillerne bruker veldig likt tegn på ballen. Donaldson røk ut med stil på +11 mens Mahan hadde klart cuten om det ikke var for de to straffeslagene. De hadde begge blitt disket dersom de fullførte hullet med feil ball.

Powered by Labrador CMS