Denne uken braker det tredje og siste steget av euroatour-kvalifiseringen løs på Lumine GC utenfor Barcelona. Her skal Aksel K. Olsen (Stavanger GK), Kristoffer Reitan (Oslo GK), Eirik Tage Johansen (Stavanger GK) og Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) forsøke å spille seg til en plass på europatouren neste sesong.

Espen Kofstad skulle i utgangspunktet også delta i høstens kvalifisering, men har i stedet bestemt seg for å ta tiden til hjelp og legge et godt grunnlag før den nye sesongen.

Det har han råd til takket hans «medical exemption» som han nylig fikk innvilget fra European Tour. Den gjør at han kan starte 2019-sesongen med samme Europa- og Challenge Tour-kategori som han egentlig skulle spille med i årets sesong.

Folk flest aner ikke hvor slitsomt Q-School er, både fysisk og mentalt, og når man har spilt så få turneringer som jeg har gjort de siste årene, er det en veldig utmattende turnering å begi seg ut på

Espen Kofstad

– Jeg endret planen litt underveis i høst. Da jeg fikk «medical», bestemte jeg meg for å ikke legge all min energi på kvaliken nå i høst. Derfor bestemte jeg meg for å trene skikkelig bra noen uker ekstra og heller spille meg i form og legge et solid grunnlag. Folk flest aner ikke hvor slitsomt Q-School er, både fysisk og mentalt, og når man har spilt så få turneringer som jeg har gjort de siste årene, er det en veldig utmattende turnering å begi seg ut på, forteller Kofstad til Norsk Golf, og fortsetter:

– Jeg starter den nye sesongen rimelig på bar bakke. Jeg har spilt lite golf, og derfor trenger jeg litt tid på å trene meg opp. Nå har jeg vært i en god stim i en lengre periode, og jeg føler jeg endelig er i ferd med å komme over kneika. Jeg spiller mye golf, og jeg spiller bra golf. Men det hadde tatt sinnsykt mye krefter ut av meg å spille kvalifiseringen. Dessuten følte jeg at jeg ikke hadde så mye å tjene på å spille der, for det er begrenset hvor mye bedre kategori det hadde vært realistisk å skaffe meg i kvalifiseringen, forklarer Kofstad.

Den nye europatour-sesongen begynner om et par uker. Kofstad sier han tar sikte på å spille turneringen i Mauritius i slutten av måneden, samt én av de to turneringene i Sør-Afrika i desember og januar.

Men han er mentalt innstilt på at det er Challenge Tour som blir der han kommer til å konkurrere i 2019.

– Realistisk sett begynner sesongen min mars neste år når Challenge Tour-starter. Men hvis jeg spiller bra i Afrika, kan det dukke opp flere muligheter på europatouren. Jeg er uansett veldig komfortabel med valget mitt om å stå over Q-School. Nå føler jeg at jeg endelig kan stille ordentlig godt forberedt til den nye sesongen.

Vi har en bra gruppe med gutter nå, og jeg føler at pilen i norsk herregolf endelig peker oppover

Espen Kofstad

– Jeg begynner å glede meg veldig til å komme i gang for fullt igjen. Det er litt kulere å spille golfturneringer enn Fortnite-turneringer!

Selv om Kofstad ikke er med i feltet i denne ukens finale, kommer han fortsatt til å følge spent med på hvordan de norske gutta gjør det.

– Det hadde vært konge med litt norsk selskap på touren. Det er gøy å se hvordan de har levert denne sesongen. Aksel har vunnet Nordic League og bevist at han kan spille på et høyt nivå. Krogh har vist seg bra frem på Challenge Tour, Tage er Tage og har levert solid, og Reitan bare føyk enkelt gjennom kvalifiseringen. Vi har en bra gruppe med gutter nå, og jeg synes at pilen i norsk herregolf endelig peker oppover, smiler Kofstad.