Oppdatert kl.22.39 fredag kveld:

Etter en lang dag med venting på hotellrommet i Johannesburg ser det nå omsider ut til at Kristoffer Reitan, Espen Kofstad og resten av europatour DP World Tour-eliten slipper ut av Sør-Afrika.

Alle fly ut av landet ble enten fullbooket eller kansellert etter at det fredag ble kjent at en ny mutasjon av koronaviruset har spredd seg i landet og flere land innførte flyforbud for alle flygninger fra Sør-Afrika, men fredag kveld fikk spillerne en ordentlig gladmelding fra europatouren:

– Europatouren setter opp et eget charterfly til Dubai på søndag. Det er utrolig deilig at touren stepper opp. Det har de gjort flere ganger tidligere også under pandemien, sier Kristoffer Reitan på telefon til Norsk Golf.

Han skal nå bruke resten av helgen til trening og avslapping etter å ha misset cuten , mens Espen Kofstad fullfører den tredje og avsluttende runden på lørdag, hvor han starter på 55.-plass.

Kofstad skulle etter planen spille europatour-turneringer i Sør-Afrika også de neste to ukene, men de turneringene har nå blitt enten avlyst eller gjort om til rene Sunshine Tour-turneringer. Dermed blir Kofstad med Reitan rett fra Dubai og til Reitans andre hjem i Marbella, hvor de ser ut til å slippe noe som helst karantene.

– Det har vært en tung og stressende dag. Jeg fikk litt småpanikk da flybilletten jeg hadde til Spania på søndag ble kansellert, men jeg var også veldig forberedt på det. Vi pustet lettet ut da beskjeden kom fra europatouren i kveld om charterflyet. Nå krysser vi fingrene for at alt går som planlagt, sier en utmattet Reitan, som sier at dagen ble enda mer slitsom da han tok en titt innom kommentarfeltene på Facebook til VG og Dagbladet etter at saken om de koronafaste europatour-spillerne hadde vekket nasjonal interesse.

– De hadde lagt ut saken med beskrivelse «Golferne ble stuck i Sør-Afrika», så nesten alle kommentarene handlet om at vi bare kunne skylde på oss selv for å reise i pandemien. Folk trodde seriøst at vi bare var på guttetur for å spille golf. Men vi er bare to gutter som prøver å leve drømmen vår, og da må man dra dit hvor vi har mulighet til å jobbe og tjene penger.

– Det var både morsomt og frustrerende å lese de kommentarene. Det har i hvert fall bare gjort meg enda mer bevisst på at når jeg ser noe clickbait-lignende greier selv, skal jeg faktisk gå inn på artikkelen og lese ordentlig hva det handler om!

– – –

Fra fredag ettermiddag

DP World Tour, tidligere kjent som europatouren, sesongåpnet med Joburg Open i Johannesburg i Sør-Afrika torsdag uken med to nordmenn til start.

Nå har Espen Kofstad og Kristoffer Reitan fått det travelt med å komme seg hjem før landet stenger ned.

For etter at det fredag ble kjent at en ny mutasjon av koronaviruset har spredd seg i det sørlige Afrika, har land over hele verden begynt å forberede tiltak. Flere land har nå innført flyforbud for alle flygninger fra Sør-Afrika, deriblant England og Nederland. 

Dermed har flere av spillerne som startet turneringen i går, trukket seg og prøver nå å komme seg ut av landet i tide. 14 engelske spillere trakk seg før fredagens runde, men fikk etter det Norsk Golf kjenner til, ikke lov til å forlate flyplassen.

Ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt er det foreløpig usikkert hva Norge kommer til å gjøre nå med flyvinger fra det sørlige Afrika. VG melder fredag ettermiddag at den nye virusvarianten også blitt påvist i Europa.

Espen Kofstad og Kristoffer Reitan har rukket å gjennomføre halve Joburg Open. Om turneringen blir fullført, er det derimot ingen som aner. Det samme gjelder de to neste turneringene, som også spilles i Sør-Afrika de kommende ukene.

Vi har fått veldig lite informasjon, og det er ingen som vet noenting. Det er ikke så mye vi kan få gjort med det. Det er ikke mulig å komme seg hjem, i hvert fall. Alle lurer på hva som skjer, og om det blir turnering eller ikke. Og alle fly ut av landet er fullbooket. Alle her forsøker jo å komme seg ut samme dag for å slippe karantener, forteller Kofstad på telefon til Norsk Golf fra hotellrommet på Randpark GC i Johannesburg.

(Artikkelen fortsetter under)

Espen Kofstads etterlengtede comeback på europatouren har blitt preget av utbruddet av en ny koronavariant i Sør-Afrika. (Foto: Getty Images)

Møkk lei

Kofstad sier hotellet nå er fullt av spillere som febrilsk forsøker å skaffe flybilletter ut av landet, men uten hell. Selv har han overlatt oppgaven til managementet sitt og håper de kan gi hjelpe ham noen alternativer etter hvert.

– Vi får bare se hva som skjer. Jeg orker ikke bry meg eller stresse eller bli sur. Jeg er bare så lei det opplegget her, så jeg klarer ikke helt å involvere meg mentalt. Det er så kjedelig, for jeg har gledet meg til denne uken i mange måneder. Jeg har jobbet så jævlig hardt for dette, sier Kofstad, som har visst at han kom til å kvalifisere seg tilbake til europatouren igjen helt siden han tok sin første Challenge Tour-seier på fem år tidligere i sommer.

Kristoffer Reitan uttaler til Norsk Golf at han også er «latterlig lei» av situasjonen, og sier det er åpenbart at det kommer til å ta lang tid før samfunnet vender tilbake til normalen igjen. Nå krysser han fingre og tær for at flybilletten han har hjem til Marbella på søndag, ikke blir kansellert.

– Men jeg har mine tvil. Jeg blir overhodet ikke overrasket hvis flyet blir kansellert. Både Espen og jeg forsøker å komme oss ut så fort som mulig, men det virker som om verken flyselskapene eller myndighetene som skal ta imot passasjerene, vet hvordan de skal håndtere dette, sukker Reitan.

Han sier at det ryktes om at de to neste europatour-turneringene blir avlyst, men at en av turneringene kanskje gjennomføres som en del av den sør-afrikanske touren Sunshine Tour. Men ingenting er bekreftet eller avkreftet fra offisielt hold.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristoffer Reitan har flybillett hjem til Marbella på søndag. Magefølelsen hans er at den flyturen ikke kommer til å bli noe av.. (Foto: Getty Images)

Inviterer til Playstation-duell

I skrivende stund er det spilleavbrudd i Sør-Afrika på grunn av uvær. Kofstad ligger akkurat innenfor cutgrensen på én over par, mens Reitan kommer til å misse cuten. 

Nå angrer Kofstad på at han ikke pakket litt tyngre koffert med til Sør-Afrika:

– Det er så typisk at jeg ikke tok med meg Playstationen min! Heldigvis får vi beveget oss rundt som normalt her. Det har ikke vært noe tema med lockdown etter hva jeg har hørt, så jeg får i hvert fall trent golf når jeg ønsker.

Heldigvis er kompisen Reitan alltid beredt:

– Jeg har med meg min! Da Espen fortalte at han ikke skulle ha med sin før han skulle tre uker ut på touren, tenkte jeg umiddelbart at det var en dårlig avgjørelse. Heldigvis har jeg med meg to håndkontroller, så han har en åpen invitasjon til å komme til rommet mitt, smiler Reitan.

Kofstad sier spillerne har fått beskjed om at de skal få mer informasjon om hva som skjer, «i løpet av tolv timer». Frem til da kommer sier han det blir vanskelig å legge noen konkrete reiseplaner.

– Det kommer helt an på hva som skjer med denne turneringen, de neste turneringene, og hva slags karanteneregler det blir rundt omkring. Jeg har alltids mulighet til å reise til Spania også hvis det blir vanskelig å komme seg til Norge med en gang.

– Men jeg må jo hjem til jul, da!

– – –

Siste oppdatering er at 22 spillere har trukket seg fra Joburg Open. På europatourens nettsider er det ingen info om hva som skjer med turneringen videre bortsett fra at andrerunden skal gjenopptas klokken 15.45 etter væravbruddet. Norsk Golf kommer tilbake med mer!