Bakgrunn: Kofstad klar for europatouren etter thriller-avslutning

Det er en sliten Espen Kofstad som svarer i telefonen når vi ringer ham torsdag kveld. Han har nettopp lagt bak seg årets tøffeste golf-maraton. De seks rundene på PGA Catalunya Resort ble avgjort på høydramatisk vis.

Kofstad delte den viktige 25. plassen med et nødskrik, etter at flere av spillerne rett foran ham på leaderboardet rotet seg bort i innspurten.

Og vips gikk dagen fra å være en gedigen skuffelse, til å bli en av hans livs beste.

– Det var en laaang dag, smiler Kofstad og gjesper.

– Jeg synes jeg spilte jævlig bra golf i dag. Jeg hadde to dårlige utslag som kostet meg tre slag. Ellers spilte jeg «klokkegolf» i hele dag. Jeg hadde tre ganske drøye lip-outs i hullkanten i dag. Runden kunne fort ha vært på seks under par, forklarer han.

Jeg tenkte «ja, ja, da misset jeg med ett slag igjen, da

Espen Kofstad

Kofstad trodde løpet var kjørt da han stod på 18. utslag. Da hadde han nettopp fått en koppsnurr på birdieputten på hull 16 og toputtet en langputt på hull 17. Han trodde han måtte runde av med eagle på det avsluttende par 4-hullet.

– Jeg var ikke nervøs i det hele tatt da jeg var på hull 18. Jeg tenkte at det ikke betydde en dritt hva som skjedde. Jeg trodde at mitt eneste håp var å sette innspillet fra fairway for eagle. Jeg la ikke så mye i den birdieputten, for å si det sånn. Jeg tenkte «ja, ja, da misset jeg med ett slag igjen, da», forklarer Kofstad.

Helomvending

Han kom inn på -5 sammenlagt og så på det tidspunktet ut til å havne minst ett slag bak kvalifiseringsgrensen. Dermed ruslet han slukøret tilbake til hotellrommet.

 Jeg satt på hotellrommet med en følelse av å være jævlig skuffet. Og så endret plutselig ALT seg i løpet av fem minutter

Espen Kofstad

– Jeg orket ikke å følge med på leaderboardet etter at jeg var ferdig. Sånt blir jeg fullstendig gal av. Jeg gikk og pratet litt med dama, la meg for å sove en time, og da jeg våknet lå jeg fortsatt på 27. plass. Så gjorde plutselig svensken foran meg bogey, engelskemannen dobbelbogey, og plutselig var jeg nummer 25. 

Han sier det var blandede tanker som raste gjennom hodet da han plutselig innså at han hadde klart målet for uken.

– Det var en merkelig situasjon. Det var noe jeg overhodet ikke hadde mulighet til å kontrollere. Jeg satt på hotellrommet med en følelse av å være jævlig skuffet. Og så endret plutselig ALT seg i løpet av fem minutter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2016 har vært et minneverdig år for Kofstad. Her fra OL i Rio. (Foto: Getty Images)

Trent lite

Kofstad lå gjennom store deler av sesongen blant de 15 beste på Challenge Tours pengeliste, men helt siden slutten av sommeren har han vært plaget av diverse skader.

Oppladningen til Q-School-finalen har vært alt annet enn optimal. Han måtte trekke seg fra Challenge Tour-finalen for to uker siden på grunn av en vond rygg. Det var først onsdag forrige uke, dagen før han reiste til Spania, at han følte at ryggen var spilleklar igjen.

– Jeg var ganske rusten de par første dagene her, sier Kofstad, og fortsetter:

Kofstad la ut dette bildet på Facebook etter å ha kvalifisert seg videre. 

– Det bra spillet mitt er ekstremt bra. Jeg er veldig fornøyd med å gjøre 28 birdies. Det var de som holdt meg inne i det. Men det ble ganske mange bogeys også. Når jeg ikke har fått trent, så er det veldig vanskelig å få ordentlig stabilitet og kontinuitet. 

– Hvordan føles kroppen din nå etter seks lange runder?

– Ryggen er helt fin, nakken min er helt fint, og håndleddet er sånn halvveis. Da jeg var 13 år gammel slo jeg håndleddet ut av leddet da jeg falt på snowboard. Dagen etter lag-NM i sommer slo jeg et slag i motgress og fikk en betennelse i det. Jeg har slitt med håndleddet helt til nå, og jeg spiller fortsatt med masse teip. Det gjenstår å se hva jeg må gjøre med det.

«What could have been»

Neste uke tar Kofstad sikte på å reise til Sør-Afrika. 2017-utgaven av European Tour slår i gang på Leopard Creek 1. desember. Han håper også på å komme med i UBS Hong Kong Open uken etter.

– Jeg føler jeg har lagt et veldig godt grunnlag for den neste sesongen. Jeg blir friskere og friskere i ryggen for hver måned som går, og pilen peker stadig oppover. Jeg er stolt av hvordan jeg takler det store presset her denne uken, og jeg vet at jeg spiller bra nok til å hevde meg på europatouren.

jeg kan ikke klage. Jeg har vunnet en turnering på Challenge Tour. Jeg har spilt OL. Jeg har klatret mye på verdensrankingen, og nå har jeg også sneket meg til et europatour-kort i siste liten

Espen Kofstad

– Og hvordan vil du se tilbake på 2016-sesongen?

– Det er en litt sånn «what could have been»-sesong. Kategorien jeg har nå er ikke den beste, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å ta vare på det mulighetene jeg får.

– Jeg lå så bra an frem til midten av sommeren, og så satte det vonde håndleddet meg fullstendig ut av spill. Under normale omstendigheter skulle jeg klart europatour-kortet lett gjennom Challenge Tour.

– Men jeg kan ikke klage. Jeg har vunnet en turnering på Challenge Tour. Jeg har spilt OL. Jeg har klatret mye på verdensrankingen, og nå har jeg også sneket meg til et europatour-kort i siste liten. Jeg har en god følelse for året som kommer.