2017-sesongen til Espen Kofstad ble ikke helt som forespeilet. 30-åringen rakk å få en solid start på sesongen med en 20.-plass og 31.-plass i sine to første turneringer, men så kom den nedslående nyheten om at han måtte legge seg under kniven.

Jeg er veldig godt fornøyd med hvor mye jeg klarer å få ut av golfen med tanke på hvor lite jeg har trent

Espen Kofstad

Ryggplager har ødelagt flere av de siste sesongene til Kofstad, men denne gangen var det komplikasjoner fra et gammelt håndleddsbrudd som førte til store smerter. Han la seg under kniven i midten av februar, og den opprinnelige prognosen var at det skulle ta et par måneder før han kunne begynne å spille igjen.

Rehabiliteringen tok imidlertid lenger tid enn planlagt, og Kofstad har ennå til gode å spille en turnering siden South Africa Open i midten av januar.

Han har imidlertid spilt golf siden starten av august, og Kofstad ser lyst på spillet hans foreløpig.

– Det var litt ekkelt å begynne å slå igjen i starten, for jeg hadde håndleddet litt i bakhodet. Det gjorde at jeg trakk meg litt rett før balltreffet, og da er det vanskelig å slå ballen dit man ønsker. Men nå har jeg kommet over det, og de siste rundene har jeg kommet meg veldig. Jeg er veldig godt fornøyd med hvor mye jeg klarer å få ut av golfen med tanke på hvor lite jeg har trent, sier Kofstad.

– Har du fortsatt smerter i håndleddet?

– Det begynner å føles veldig bra. Hvis roughen er dritkjukk, merker jeg det kanskje litt, men ikke så mye at det er et problem. Jeg prøver uansett å ligge mest i fairway! De siste rundene jeg har spilt, har jeg nesten ikke misset en eneste green eller fairway.

Fortsatt like motivert

Kofstad har vist tidligere i karrieren at han klarer å hevde seg på et høyt nivå selv etter lange skadeavbrekk. Som i fjor, da han kvalifiserte seg til OL i Rio de Janeiro takket være storklatring på verdensrankingen på bare noen få måneder. Han tror nøkkelen til at han har klart å levere varene selv etter lang tid vekk, rett og slett kommer av at han elsker golf så høyt.

– Jeg er sjeleglad for å kunne drive med golf. Turneringer er ikke noe jeg gruer meg til, men noe jeg gleder meg stort til. Jeg føler kanskje ikke like mye press når jeg kommer tilbake. Jeg er bare fornøyd med å spille igjen.

Kofstad skulle i utgangspunktet delta i Challenge Tour-turneringen Viking Challenge på Miklagard for en halvannen måned siden, men måtte dessverre trekke seg. Det handlet likevel ikke om at han hadde fått noe tilbakefall på skaden.

– Jeg hadde ikke rukket å trene lenge før den turneringen, og var rett og slett veldig rusten. I tillegg var roughen veldig høy, og det var på et tidspunkt hvor jeg fortsatt var litt usikker på håndleddet. Det er en turnering jeg hadde spilt for å klare cuten, og det er ikke derfor jeg spiller turneringer. Jeg spiller for å vinne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kofstad vant den siste Challenge Tour-turneringen før OL i 2016. Det sikret ham en OL-billett. (Foto: Getty Images)

Påmeldt til Q-School

Ettersom Kofstad har gått glipp av neste hele sesongen, regner han med å få godkjent sin søknad om «medical exemption» på europatouren, som vil gi ham samme kategori i 2018 som han startet årets sesong med. Kofstad måtte gjøre det samme høsten 2015, men den gang følte han seg ikke klar til europatour-comeback. Dermed konkurrerte han heller på Challenge Tour, nivået under europatouren, og det var her han sikret OL-billetten. I 2018 har han derimot som utgangspunkt å satse alt på europatouren.

– Det er der jeg ønsker å spille. Sist gang jeg kom tilbake på europatouren, føltes det litt som om å bli kastet ut til ulvene. Jeg var ikke helt forberedt. Denne gangen har jeg forberedt med godt og føler meg mye sikrere på at det kommer til å gå bra.

– Får vi se deg i aksjon igjen denne høsten?

– Jeg vurderer det. Jeg er iallfall påmeldt til andresteget av europatourkvalifiseringen, hvor jeg har mulighet til å skaffe meg en enda bedre kategori på euroaptouren. Q-School er i starten av november, så jeg har fortsatt litt tid på meg til å bli i enda bedre form.