Torsdag ettermiddag kom sjokkbeskjeden på Espen Kofstad sin Facebook-profil om at han har trukket seg fra alle turneringer i år:

– Har trukket meg fra alle turneringene resten av året. Kjipt, men sånn er det. Bruker de neste dagene/ukene på å finne veien fremover, så jeg kan komme sterkere tilbake. Melder meg på turneringer når kroppen er klar igjen, skriver han.

Det eneste jeg har lyst til er å spille golf!

Espen Kofstad

Kort tid etter fortalte hans trener, Mark Davies til Norsk Golf at Kofstad tidvis opplevde store smerter da de to trente sammen i Spania forrige uke. Hans råd til Kofstad var at han trekker seg fra de neste turneringene.

Det samme var rådet fra Olympiatoppens leger torsdag.

Lys i enden av tunnellen

–  Jeg får ikke trent. Jeg klarte ikke å trene mer enn en halvannen time av gangen i Spania forrige uke, og følte meg verre og verre for hver dag som gikk. Når jeg ikke blir frisk er det bare å trekke seg fra all konkurransegolf. Dette er bare utrolig kjipt. Det eneste jeg har lyst til er å spille golf!, sier Kofstad til Norsk Golf.

Selv om det på Kofstads Facebook-oppdatering kan virke som om han er ferdig for resten av sesongen, er ikke det nødvendigvis tilfelle.

– Olympiatoppen var faktisk sånn passe positive. Men de kunne ikke si noe konkret. Nå skal vi sette oss ned sammen og lage en plan for å finne ut hva jeg må endre på enten teknisk eller fysisk. Kroppen har føltes jævlig bra en stund, så det er tydelig at jeg har gjort noe riktig, men jeg begynte å slite litt etter South African Open. Vi aner ikke hva som utløser smertene. Det er det vi sliter med å komme til bunns i, forklarer Kofstad til Norsk Golf.

South African Open ble forøvrig spilt 8. til 11. januar.

Usikker på omfanget

Kofstad sier det fortsatt er alt for tidlig å si om det blir aktuelt å søke om medisinsk fritak til European Tour, og dermed være sikret samme europatour-kategori neste sesong.

– Jeg vet ikke om det er snakk om en eller fire eller åtte måneder vekk fra turnering. Akkurat nå er jeg bare glad jeg klarte å karre til meg en europatour-kategori i Q-School!

27-åringen fra Losby var avhengig av medisinsk fritak også under fjorårets Challenge Tour-sesong. Etter lengre tid med smerter i nedre delen av ryggen og hoftene, trakk han seg fra alle turneringer fra april i fjor.

Comebacket kom først i europatour-kvalifiseringens andretrinn i november, der han på spektakulært vis kjempet seg tilbake til Europas elite. 

I desember i fjor fortalte Kofstad Norsk Golf at han nesten ikke kunne bevege seg de første ukene etter ryggskaden, som viste seg å være skivesprekk i ryggen. Heldigvis er smertene hans nå ikke sammenlignbare med i fjor.

– Nå fungerer jeg i hvertfall som person, og kan både gå og sove normalt. Men så fort jeg stiller meg opp med en golfkølle kjenner jeg det. Jeg melder meg ikke på noen turneringer igjen før jeg føler meg helt klar.

Kofstad rakk kun å spille to turneringer av årets sesong, før han nå må ta en ny timeout. Det endte med en 14. plass – hans tredje beste plassering noensinne på europatouren, samt en misset cut.