Losby-golferen fikk nesten hele fjorårssesongen ødelagt av skade, men klarte på mirakuløst vis å sikre seg Europatour-kortet i Q-School-kvalifiseringen i november – hans første turnering på syv måneder.

Tilbake i det gode selskap tok det imidlertid bare to turneringer før ryggen slo seg vrang igjen, og han måtte kaste inn håndkledet på nytt. 

Nå, syv og en halv måned senere, ser han omsider lyset i enden av tunellen.

– Den foreløpige planen er å spille KLM Open i Nederland 10. til 13. september. ISM (managementet hans journ. anm.) har sjekket med Europa-touren, og konkludert med at det ikke kommer til å ødelegge for min «medical exemption» og kategori neste år, forklarer Kofstad til Norsk Golf.

Reglene for «medical exemption», eller medisinsk fritak, sier at dersom en spiller har gått glipp av mer enn halvparten av turneringene som man vanligvis ville vært kvalifisert til (på grunn av skade eller sykdom), kan vedkommende starte neste sesong med samme kategori.

Kofstad har allerede gått glipp av så mange turneringer i år at han kan fullføre resten av sesongen, uten å være redd for at det påvirker hans 2016- kategori i negativ retning.

– Jeg har fått forsikringer om at jeg er god kandidat for medical exemption neste år, så nå har jeg ingenting å tape på å fullføre sesongen. Men jeg har en såpass dårlig kategori på europatouren at jeg vil forsøke å pynte på den.

Nå er målet å kvalifisere seg rett til Q-Schools finalesteg i november.

– Jeg planlegger å spille rundt fem europatour-turneringer i høst. Man trenger minimum 12 turneringer på europatouren for å kunne kvalifisere seg gjennom pengelisten, så jeg må uansett gå veien via Q-School for å få en bedre kategori neste år, forklarer Kofstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Espen Kofstad, her fra en fotoshoot på Borre i juni, gleder seg stort til europatour-comebacket i september. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Les også: Espen Kofstad bytter trener 

Fornøyd med svingendringene

Kofstad forteller til Norsk Golf at kroppen føles stadig bedre. Han kjenner ikke lenger til de skarpe smertene eller strålingen han hadde mens han konkurrerte på touren.

– Kroppen føles bra! Ryggen blir fort litt tight og stiv, men det er veldig vanlig for golfere og sannsynligvis noe jeg kommer til å måtte håndtere hele karrieren. Det viktigste er at jeg ikke lenger føler store smerter. Jeg har blitt mye mer bevisst på hva og hvordan jeg jobber. De små smertene som oppstår er veldig enkle for en fysioterapeut å håndtere.

28-åringen skilte i sommer lag med treneren han har hatt siden han ble proff i 2011, Mark Davies. Han har begynt å jobbe med samme trenerapparat som europatour-stjernene Louis Oosthuizen og Lee Westwood. Kofstad jobber med assistenten til Pete Cowen, som har over 15 års erfaring med å jobbe med spillere med ryggsmerter.

Jeg slår litt kortere nå, men til gjengjeld slår jeg mye rettere 

Espen Kofstad

Kofstad er godt fornøyd med hvordan de omfattende svingendringene har gått så langt – selv om han har mistet litt av sine ekstreme lengder.

– Jeg har fjernet rykket med hoftene som jeg skapte mye kraft med tidligere, men som også var roten til noen av ryggproblemene. Jeg må lære meg å generere kraft på en annen måte. Jeg slår litt kortere nå, men til gjengjeld slår jeg mye rettere. Det kan godt hende jeg finner tilbake til de gamle lengdene på en eller annen måte, men det bekymrer meg ikke så veldig. Det er så deilig å spille golf fra fairway i stedet for roughen. 

Kofstad sier han har spilt mye golf i sommer. I hele august har han ligget i hardtrening for å simulere turneringsukene som snart er på trappene.

– Jeg synes det har gått veldig bra, både scoremessig og fysisk. Jeg gleder meg sykt til å komme tilbake til touren. Nå er jeg lei av å bare trene!