Kriserådgiver om Tutta: – Ikke alltid samsvar mellom reaksjonene og forseelsen

Omdømmeekspert Jarle Aabø tror Suzann Pettersen kommer til å bruke lang tid på å snu omdømmet sitt fra negativt til positivt i det amerikanske golfmiljøet.

Publisert

Suzann Pettersen har vært en av verdens mest omtalte idrettspersonligheter de siste to dagene. Tutta var i sentrum av en kontroversiell hendelse i Solheim Cup på søndag, der hun til tross for at hun fulgte regelboken blant mange nå fremstår som «den store stygge ulven» – spesielt blant amerikanerne.

Etter å ha nektet hardnakket for at hun gjorde noe galt, publiserte hun likevel en uforbeholden unnskyldning på sin Instagram-konto mandag morgen.

Informasjonsrådgiver og PR-mann Jarle Aabø i Aabø & Co. sier til Norsk Golf at Oslo-golferen har fått seg en «solid ripe» i lakken.

– En tommelfingerregel jeg har lært meg etter mange år i PR-bransjen, er at det tar et par år å snu et dårlig omdømme til et godt omdømme. Men det krever hard jobbing. Hennes opptreden, som mange – og spesielt amerikanere – tolket som usportslig, har utvilsomt påført henne et omdømmetap. I Norge liker vi å slå ring rundt våre idrettsutøvere, enten de kjører i fylla eller er regelryttere på golfbanen. Hva de tenker om henne i USA er en helt annen ting. Jeg tror dette kommer til å henge ved henne i golfmiljøet i USA i lang tid. Å ha et rykte for ikke å være en som er «fair» er ikke det beste for en golfspillers rennomé, sier Aabø til Norsk Golf.

Vanskelig å håndtere tabuer

Å ha et rykte for ikke å være en som er «fair» er ikke det beste for en golfspillers rennomé Jarle Aabø

– Det er bred enighet om at Tutta fulgte regelboken. Hvorfor har hun likevel fått så mange mot seg?

– Det hun gjorde vakte såpass stor oppmerksomhet, og mange mener det hun gjorde går på tvers av hva golfsporten og spesielt den turneringen representerer. Tutta har her gjort noe veldig mange golfere mente hun ikke burde gjøre, selv om hun fulgte reglene.

Aabø sammenligner med fotballspilleren Luiz Suarez, som har blitt lagt for hat av en hel fotballverden etter å ha bitt motspillere i skulderen. Aabø beskriver bitingen som en liten forseelse, sammenlignet med hvis han hadde sparket motspilleren hardt i skrittet. I en fotballsupporters øyne er likevel bitingen langt verre. 

– Idrettsverden er spesielt skrudd sammen. Noe her helt tabu, selv om andre forseelser er mye verre. For en idrettsutøver er det vesentlig å kjenne disse tabuene. Det gjør det ekstremt krevende å være idrettsutøver. Man må håndtere situasjonen både på banen og i det offentlige rom. Det er lett å miste hodet i kampens hete.

Aabø påpeker at omdømmeskader handler mer om hvordan en person har håndtert en situasjon, enn hva slags forseelse som ble begått i utgangspunktet.

– Et godt eksempel er Åslaug Haga og Stabburet-saken for noen år tilbake. Det var ikke hva hun gjorde som gjorde at hun ble så upopulær, men måten hun håndterte det på. Det er mange eksempler på statsråder og næringslivstopper som har måttet gå av på grunn av måten de har håndtert situasjoner som isolert sett ikke er så alvorlige.

– Tutta nektet for at hun hadde gjort noe galt på søndag kveld, og virket uaffektert av stundens alvor. Hvorfor den plutselige helomvendingen?

– Det som skjer når en utøver befinner seg i en mediekrise, er at de har en tendens til å forsvare sin posisjon uansett. Da har man ikke et kaldt hode, og man evner ikke å vurdere situasjonen langsiktig og rekkevidden det kan ha. På søndag var hun bare opptatt av å slukke brannen der og da. 

Tror sponsorer var involvert

Aabø mener Tutta gjorde det rette i å legge seg langflat mandag morgen. 

– Hun endte til slutt med å gjøre det eneste fornuftige for sitt omdømme og beklage seg. Hun fikk noen velmente ord i øret, det er jeg veldig sikker på. Det er bra hun lyttet til dem.

– Så du tror unnskyldningen kan ha kommet som press fra andre parter enn henne selv?

Hun fikk noen velmente ord i øret, det er jeg veldig sikker på. Det er bra hun lyttet til dem.

– Det viktigste er at hun signaliserte at hun har gjort en feil, at hun er åpen og ikke prøver å hjemme seg bort. Hvis ikke sponsorer reagerer på utøvernes krumpspring, gjør de ikke jobben sin. Sponsorer har alltid noen ord med i spillet når det oppstår kriser som denne.

– Hvordan bør Tutta gå frem i ukene og månedene fremover?

– Hvis du har tråkket i salaten, skal du stå musestille. Det beste hun kan gjøre er å gå tilbake til å gjøre jobben sin og håpe dette overskygges av hennes prestasjoner. For de er jo fantastiske. Hun er en vanvittig representant for Norge.

Til tross for alt som har skjedd de siste dagene, mener Aabø de kontroversielle hendelsene i Tyskland ikke kommer til å påvirke Tuttas inntektsgrunnlag eller mulighet til å få sponsorer i årene fremover.

– Det er tross alt ingen Tiger Woods-skandale vi snakker om her. Omdømme er en udefinert mengde kapital. Et tap av omdømmekapital nå  gjør at hun har mindre å gå på neste gang noe skulle oppstå. Hun la seg heldigvis flat dagen etterpå.

– Jo raskere du innser at man har opptrådt feil og gir uttrykk for at du ønsker å rette det opp, desto mindre blir skaden, konkluderer Aabø.

Powered by Labrador CMS