Mens Norges nye golfstjerne, Viktor Hovland (21), i disse dager satser for fullt på å etablere seg i verdenstoppen, og blir proff, har en annen norsk golfspiller bestemt seg for å trappe ned på satsingen.

– Jeg lager ikke noen stor deal ut av dette. Jeg har prøvd å spille litt golf igjen og har prøvd å kvalifisere meg til Europatouren to ganger. Jeg har ikke noen plattform å gi meg fra på en måte, sier Bjørnstad (40) til Norsk Golf, i forbindelse med et veldedighetsarrangement på Byneset Golfklubb utenfor Trondheim.

Det var i forbindelse med et veldedig arrangement til inntekt for Kirkens Bymisjon, sammen med sponsoren sin Next Hole, at Bjørnstad slapp nyheten. (Foto: Erik Eikebrokk)

Gjorde comeback

Det var i august 2017 at VG brakte nyheten om Bjørnstad hadde børstet støvet av køllene, og skulle gjøre et seriøst forsøk på å kvalifisere seg til Europatouren. Da var det sju år siden sist han hadde spilt en turnering.

– Jeg er en realistisk spiller, og jeg kjenner vel at det er veldig mye trening som må til for at jeg skal komme meg litt forbi der jeg var. Og det er en lang vei dit, sier han i dag.

I 2018 uttalte Bjørnstad til Norsk Golf at han følte at han slo like bra som i glansdagene. Det var likevel en strek i regningen da Viking Challenge ble avlyst. Da forsvant også Bjørnstads mulighet til å benytte seg av syv gratisinvitasjoner til Challenge Tour. Dermed stod Bjørnstad uten kategori og konkurransetilbud på høyt nivå.

Bjørnstad har fortsatt trykk i kula. (Foto: Erik Eikebrokk)

Ga seg selv tre år

I utgangspunktet hadde Bjørnstad gitt seg selv tre år på å returnere til den største europeiske golfscenen – altså Europatouren. Men nå tyder det meste på at det blir med de to forsøkene i 2017 og 2018.

– Det ligger ikke helt i kortene at jeg forsøker en tredje gang. Jeg har nesten ikke spilt golf i det siste. Det har ikke vært så veldig motiverende å spille små turneringer. Jeg har vel spilt golf én gang i uka.

– Er det helt utelukket at du forsøker å kvalifisere deg for en tredje gang?

– Jeg holder det litt åpent. Vi kan si at det er en minimal sjans.

Eurosport-kommentator

Selv om Bjørnstad nå endelig skulle gi seg, vil norske golffans fortsatt kunne høre stemmen hans på Eurosport, der han skal fortsette å kommentere de største internasjonale golfturneringene. Forhåpentligvis med mange positive norske innslag.

Tidenes første nordmann på den amerikanske PGA-touren. (Foto: Erik Eikebrokk)

– Vi er ordentlig glad for at det er mye «styr» rundt norsk golf for tida. Det er et bra sig i prestasjonene om dagen. Vi har plutselig fem profiler som vi kan ha virkelig tro på og forhåpning om at de kan etablere seg på de store tourene. Det er virkelig morsomt, sier Bjørnstad.

Henrik Bjørnstad ble profesjonell golfspiller som 18-åring i 1997. Etter en tung sesong i 2004 la han opp som golfproff for å livnære seg som snekker. Han vendte tilbake til golfen året etter. I sesongene 2006 og 2010 spilte han på øverste nivå, den amerikanske PGA-touren, som første nordmann i historien.