Når Kraig Kann prater, da lytter man. 

Den 48 år gamle amerikaneren har de fire siste årene jobbet som kommunikasjonssjef for LPGA Tour. Før det jobbet han hele 16 år i Golf Channel, og var en av de originale kommentatorene da TV-kanalen ble startet opp i 1995.

Under denne ukens majorturnering, Ana Inspiration, er han en av de travleste menneskene på Mission Hills. Kann styrer showet med alle pressekonferanser gjennom hele uken.

Norsk Golf huket tak i ham under onsdagens pro-am. Da vi ba ham fortelle om Suzann Pettersen, kom superlativene strømmende.

– Som golfer er det ikke mange som besitter et større talent enn det hun har. Hun er sannsynligvis også den beste atleten på hele touren. Jeg tror ikke jeg tar alt for feil hvis jeg spår at hun fortsatt har sin beste golf foran seg, sier Kann til Norsk Golf.

«Smiley»

Tutta var en av de første som ønsket Kann velkommen da han begynte å jobbe for LPGA Tour i 2011. Han sier hennes tanker og gode råd har vært til stor hjelp for ham.

Jeg mener Suzann er på sitt beste når hun spiller med et smil om munnen

Kraig Kann

Det var Kann som var først ute med å gi Tutta det ironiske kallenavnet «Smiley».

– Alle sa hele tiden at Suzann aldri smiler og er så streng. Derfor begynte jeg konsekvent å kalle henne «Smiley». I ettertid har hun takket meg for at jeg tvinger henne til å smile mer. Det eneste jeg kan peke på som har holdt henne tilbake i å nå sitt sanne potensiale, er hvor streng hun er med seg selv. Hun trenger å nyte og elske golfen litt mer. Utenfor banen er hun verdens morsomste jente, men på banen er hun litt for seriøs. Store idrettsutøvere får ofte «tunnellsyn» på banen, men jeg mener Suzann er på sitt beste når hun spiller med et smil om munnen.

– Tutta var veldig nær å bli verdensener for et drøyt år siden, men har siden falt til syvendeplass på rankingen. Var det hennes siste sjanse til å bli verdensener?

– Jeg tror så absolutt at hun kommer til å klatre tilbake og i hvertfall kjempe om enerplassen. Om hun klarer førsteplassen er imidlertid veldig vanskelig å si. Talentnivået på touren er sterkere og bredere enn det noen gang har vært. Når man får en spiller som Lydia Ko som ikke en gang har fylt 18 år, og spiller som hun gjør i toppen – og i tillegg har navn som Stacy Lewis og Inbee Park like bak, er det en enorm utfordring å bli verdensener.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kraig Kann mener Tutta må lære seg å spille med et smil om munnen for å klare det disse tre andre kvinnene har klart – å bli verdensener. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

– Nøkkelen for Suzann er å ta det som en motivasjon til å løfte spillet enda et nivå. Skal hun klare det må hun som jeg sa tidligere lære seg å nyte golfen enda mer.

– Suzanns mantra er alltid at dersom hun vinner turneringer vil rankingen komme av seg selv. Det stemmer, men jeg tror du først vinner mange turneringer når du befinner seg på et bra sted mentalt og nyter golfen. Jeg tror uansett vi kommer til å se Suzann oppe blant topp-3 på verdensrankingen før vi ser henne falle til 15. plass og nedover, spår Kann til Norsk Golf.

Imponerende statistikk 

Han beskriver Tuttas rekord på 408 uker blant topp-10 på verdensrankingen som en av kvinnegolfens mest imponerende statistikker noensinne.

– Det er en helt ekstrem prestasjon. Det er ingen annen måte å beskrive det på. I dagens sportsverden, uavhengig av om det er golf, tennis, fotball eller basket – er ikke den største utfordringen å nå toppen, men å holde seg der. Det har hun klart. Rekorden er et bevis på hennes fantastiske talent. Hun er ikke her for å delta. Hun er her for kun en ting: Å nå toppen.

– Jeg heier på henne, hun er en av de viktigste spillerne for LPGA-touren!, konkluderer Kann til Norsk Golf, før han løper inn i presseteltet for å rekke en ny pressekonferanse.