Det ser mer og mer ut til at Espen Kofstad blir avhengig av å måtte ty til Q-School for å fornye europatour-kortet for neste sesong. Lørdag spilte han sin andre 68-runde på rad i Skottland, men misset likevel cuten. Med syv birdies, tre bogeys og resten par på Carnoustie endte 26-åringen seks under par, tre bak cutstreken som ble satt før siste runde.

Kofstad hadde en strekning i midten av sesongen hvor han misset ni cuter på rad. Siden da har spillet hevet seg betraktelig, og på de åtte siste turneringene har han klart cuten seks ganger. Dessverre holdt det ikke hele veien denne gang.

 

Det scores ekstremt lavt på de tre linksbanene St Andrews, Carnoustie og Kingsbarns, og av feltet på 167 spillere endte hele 141 av dem under par etter tre runder. Den amerikanske unggutten Peter Uihlein er på toppen av haugen etter fantastisk spill de to siste rundene. Han fulgte opp fredagens magiske 60-runde med 65 slag i dag, hvilket betyr at han har gått de to siste rundene på hele 19 under par!

 

Skal han ta sin største tittel noensinne må han fortsette å holde trykket oppe. Han pustes i nakken av seks spillere som deler andreplassen to slag bak, blant annet Ernie Els og tidligere verdensener Martin Kaymer.

For Kofstad sin del blir neste turnering Portugal Masters fra 10. til 13. oktober. Deretter venter Perth International i Australia fra 17. til 20. oktober, som er årets siste før sluttspillet Race to Dubai.

 


 

Runde 2

 

Espen Kofstad spilte en solid 68-runde på St Andrews fredag, men befinner seg likevel langt nede på leaderboardet.

Etter en skuffende 74-runde på Kingsbarns torsdag, bedret Espen Kofstad spillet sitt betraktelig i golfens «vugge», The Old Course på St Andrews fredag. Takket være et bogeyfritt scorekort bestående av fire birdies og resten par klatret han 31 plasser. Det holder likevel bare til en delt 108. plass når to runder gjenstår.

 

Med to under totalt ligger Kofstad hele 13 slag bak lederen Tom Lewis fra England, og ti bak en topp-10-plassering.

 

– Jeg spilte litt bedre men fortsatt ikke så bra som jeg vil. Det er deilig når fairwayene er 100 meter brede. Og jeg klarte å holde meg unna fairwaybunkerne. Det er jo egentlig første mål her ute, sa Kofstad til Norsk Golf kort tid etter runden.

 

– Du puttet litt bedre?

 

– Nja. Front nine var trått. Det tester tålmodigheten litt.

 

Kofstad har gått over til en ny putter, Scotty Cameron Futura X fra sin utstyrsleverandør Titleist. Det er samme putterhode som Adams Scott bruker, bare i kort versjon.

 

– I morgen klaffer det vel for både putting og tee til green?

 

– Håper det. Det er tøffere bane i morgen. Litt flere jernslag fra tee. Her slår du nesten bare driver rundt hele banen.

 


 

Runde 1

 

Espen Kofstad spiller fortsatt med kniven på strupen med bare tre turneringer igjen av årets europatour-sesong. Nå står han i fare for å misse cuten i skjebneturneringen i Skottland.

 

Losby-golferen har funnet formen de siste ukene, og står fortsatt med en mulighet til å fornye spillerettighetene for neste sesong. Men da må gasspedalen trykkes helt i bånn.

Med 128 529 innspilte euro ligger han 80 698 euro bak italieneren Lorenzo Gagli på den viktige 110. plassen på pengelisten.

Med fem millioner euro i potten denne uken, er Alfred Dunhill Links Championship den klart mest lukrative av de tre gjenstående turneringene. Med en topp-8-plassering vil han etter alt å dømme være på riktig side av pengelistegrensen når to turneringer gjenstår.

En åttendeplass er forøvrig det som er Kofstads beste plassering på Europa-touren. Den kom i Open de Espana i april, og er hans eneste topp-10-plassering på Europa-touren.

Alfred Dunhill Links Championship spilles på de tre banene Kingsbarns, St Andrews Old Course og Carnoustie. Kofstad åpnet turneringen på Kingsbarns torsdag, hvor han startet med en runde på to over par.

Basert på torsdagens leaderboard er det Kingsbarns og St Andrews som har spilt lettest så langt. Hele 19 spillere blant de 20 beste spillerne i feltet spilte Kingsbarns og ni på St Andrews. Bare Jamie Donaldson har spilt Carnoustie godt nok i dag til å menge seg i topp-20-gjengen. Han leverte tilgjengjeld et meget bra scorekort; åtte birdies og bare en skjemmende bogey.

Kofstad gjorde fire birdies, seks bogeys og resten par på vei til sin andrerunde, noe som holder til en delt 139. plass så langt. Det gir ham en luke på 10 slag opp til lederkvintetten på -8, og ni slag opp til en topp-10-plassering. Etter runden var han ikke fornøyd.

 

– Forferdelig dag, aldri i posisjon fra tee, jernslagene var ikke gode og plages av hoften igjen. Må mønstre og kjempe hardt i morgen!, oppsummerer han dagen på sin Twitter-konto.

 

Trøsten er at han ikke spiller med kniven på strupen fredag. Ettersom turneringen spilles på tre baner, settes cuten først på lørdag.

 

Fredag spiller Kofstad på St Andrews.