McIlroy: – Golf er noe av det verste man kan gjøre mot ryggen

Samtidig som proffene blir mer og mer atletiske, tror Rory McIlroy at golfkarrierer vil bli stadig kortere. Han mener det er prisen å betale for den moderne golfsvingen. Team Norways fysioterapeut er ikke enig og sier det er ingen grunn til bekymring for golfglade amatører og hobbyspillere.

Publisert

Rory McIlroy er for tiden satt ut av spill med et tretthetsbrudd i ribbeinet. Nylig gjestet han podcasten «No Laying Up», der han pratet om nettopp skader i golf. 

McIlroys kropp har forandret seg mye de siste årene, og nord-iren er nå en av de best trente spillerne på touren. Kritiske røster har imidlertid sagt at McIlroy står i fare for å gå i samme «felle» som Tiger Woods, som mange mener har bygget så mye muskler at det har slått negativt ut på golfsvingen.

Etter hvert som treningsmetoder fortsetter å utvikles, finner spillerne ut av stadig mer effektive måter å svinge golfkøllen på for å slå langt på. Det er ikke nødvendigvis den samme teknikken som er best for kroppen. Rory McIlroy

McIlroy svarer at alt han gjør av fysisk trening, blir gjort i samarbeid med fagfolk. Han sier det er helt nødvendig å tilbringe mange timer i gymmen. Han mener nemlig at golfsvingen er noe av det verste man kan utsette ryggen sin for.

– Da jeg var 17 år gammel, slet jeg ofte med ryggen i amatørturneringer. Jeg visste ikke hva en gym var en gang på den tiden. Jeg har svinget en golfkølle siden jeg var to år gammel. Å svinge en golfkølle er noe av det verste du kan gjøre mot ryggen din. Folk sier du kan gjøre svingen mer skånsom ved å la hoftene rotere fritt i baksvingen uten restriksjoner, men det endrer ikke det faktum at man utsetter ryggraden for en belastning og vridning. Spesielt når man slår så langt som vi gjør, forteller McIlroy i podcasten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han sier det fundamentale målet til alle golfere som trener mye i gymmen, er å holde seg skadefri.

– Mitt mål med å trene er å gjøre kroppen mer robust. Jeg kaller musklene mine for «støtdempere» som beskytter kroppen, sier McIlroy.

Les også: Historisk ungt på toppen av verdensrankingen 

Han spår at fremtidens golfkarrierer på touren blir kortere og kortere. Både fordi touren blir mer og mer atletisk, men også fordi han mener den moderne golfsvingen er mer skadelig for ryggen.

– Etter hvert som treningsmetoder fortsetter å utvikles, finner spillerne ut av stadig mer effektive måter å svinge golfkøllen på for å slå langt på. Det er ikke nødvendigvis den samme teknikken som er best for kroppen. Det er prisen man må betale, og det synes jeg er helt greit. Forhåpentligvis vil jobben jeg gjør i gymmen bremse skadene golf gjør på kroppen min.

– Golf er blitt så atletisk at jeg tror man vil komme til en tid der gutta ikke spiller til de er 50 noe mer. For meg er det helt greit at karrieren varer i 20 år i stedet for 30 år. Det er fortsatt en lang karriere sammenliknet med andre idretter, og man kan rekke å oppnå mye i dette tidsrommet.

Team Norways fysioterapeut ikke enig

Også mange av de norske proffspillerne kan skrive under på at kroppen får juling som tourspiller. 2016 var et år preget av mange skader blant spillerne i golfforbundets proffsatsing Team Norway. Gjennom «Prosjekt Skadefri» har Team Norway-apparatet nå systematisert jobbingen med skadeforebyggende trening ytterligere. I samarbeid med Olympiatoppen og Senter for Idrettsskadeforskning har de startet et prosjekt som skal gjøre dem bedre på skadeforebygging, trening og belastningsstyring. 

Med i prosjektgruppen er blant andre Team Norway-fysioterapeut Lars Hefte. Han understreker at McIlroys utalelser gjelder golfspillere på øverste nivå. Han sier det er ingen grunn til bekymring for amatører og hobbyspillere.

– Jeg er ikke enig i at «det å svinge en golfkølle er noe av det verste du kan gjøre mot ryggen din». Spesielt ikke for amatørspillere. All forskning tyder på at golfspillere generelt er friskere enn den ikke-golfspillende delen av befolkningen. Golfspillere lever i snitt fem år lengre og er generelt friskere enn ikke-golfere. Også når det gjelder ryggskader, forklarer Hefte til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

For spillere på høyt nivå med ekstreme svinghastigheter er utfordringene imidlertid større.

– God hoftebevegelse VIL gi mindre belastning på ryggen, men en kraftig og repeterende belastning er der uansett. Anbefalingen er klar: variasjon! Det er ikke antall slag som teller, men hvordan du bruker disse slagene til trening.

At det er større og større belastning på kroppen som profesjonell spiller, er hevet over en hver tvil. Det gjelder bare at den fysiske treningen henger med på dette, og minimerer risikoen for skader. Det hjelper ingen å bare akseptere at kortere karriere som en sannhet. Lars Hefte

Hefte sier fysisk trening hjelper mot skader – forutsatt at den brukes riktig.

– Et fornuftig treningsprogram skal også ha spillerens langsiktige utvikling i fokus, ikke bare kortsiktig prestasjon. I motsetning til Rory er jeg ikke sikker på at dette er prisen man MÅ betale. Et godt samarbeid mellom fysisk trener/behandler og teknisk trener er avgjørende for å prestere på høyeste nivå over tid.

– Er du enig med McIlroy i at golfkarrierene til de beste spillerne i verden vil bli kortere  i fremtiden?

– Tiden vil vise om dette stemmer. Som i alle idretter vil man alltid ha noen utøvere som holder bedre over tid, og andre som får en mer kortsiktig suksess. At det er større og større belastning på kroppen som profesjonell spiller, er hevet over en hver tvil. Det gjelder bare at den fysiske treningen henger med på dette, og minimerer risikoen for skader. Det hjelper ingen å bare akseptere at kortere karriere som en sannhet. Styring av belastningen vil være en nøkkel. Hvordan kan du trene smartere enn alle andre? Kan du få like stort utbytte etter 50 baller på rangen som naboen som banker ut 100?

NB! I årets første utgave av Norsk Golfs magasin, som kommer i din postkasse i slutten av februar, har vi en stor treningsspesial over tolv sider. Der viser Team Norways fysioterapeuter Lars Hefte og Erik R. Kløvstad et treningsprogram for deg som vil forebygge skader, få mer lengde og gjøre kroppen din «fit for fight» til sesongstart!

Powered by Labrador CMS