Det er laaange og ensomme dager på jobb for Joakim Mikkelsen på Oslo Broadcast Center under The Open Championship.

Derfor var Viasat-kommentatoren ikke vond å be da Norsk Golf tilbød ham en ekspressleveranse fra gourmetrestauranten «Den gylne måke» i bytte mot et kort intervju fredag.

– Kaffemaskinen her er som gaffateip: det er den som gjør at jeg klarer å holde alt sammen. Og det skader ikke når det plutselig dukker opp en Big Mac på bordet her heller, smiler Mikkelsen etter å ha satt over til de engelske kommentatorene for å ta seg en etterlengtet pust i bakken.

Mens Per Haugsrud og Henrik Bjørnstads er stemmene norske golfentusiaster hører ukentlig på Eurosports PGA Tour-sendinger, er det Joakim Mikkelsen i Viasat som har vært lyden av majorer på norsk TV de siste årene.

Når The Claret Jug-trofeet deles ut på Royal St George’s søndag kveld, kommer Mikkelsen til å ha kommentert minst 48 timer med direktesendt golf over fire dager.

Der vanlige golfsendinger vanligvis bare er på fire-fem timer, er The Open Championship nemlig helt spesiell: alle spillere slår ut på rekke og rad fra første tee, og sendingene varer fra morgen til kveld. Med på veien er Mikkelsen og geleider oss gjennom hvert eneste slag.

– Jeg skulle gjerne hatt litt selskap, men jeg kommer meg nok gjennom det. Jeg skal ikke legge skjul på at man blir litt smårar av å sitte inne og stirre i en skjerm 14 timer i strekk mens man prater med seg selv, nesten helt uten pauser.

– Det er ikke helt forenlig med mental helse, fleiper Mikkelsen, som må opp klokka fem om morgenen, og ikke er hjemme igjen før i ti-tiden på kvelden.

– Det er ikke veldig mye prating når jeg kommer hjem, for å si det sånn. Da er jeg passe lei min egen stemme. Og det er det sikkert mange andre som er også!

(Artikkelen fortsetter under)

Det er ingen enkel oppgave å kommentere lange golfsendinger alene. Joakim Mikkelsen utfører oppgaven til laud. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Mikkelsen understreker at han også koser seg mye i løpet av de lange dagene.

Frem til Viktor Hovland fikk sitt internasjonale gjennombrudd for et par år siden, var det tross alt ikke akkurat hverdagskost å kommentere nordmenn i majorturneringer.

– At Hovland spiller, er koffein i seg selv. Man merker det veldig på trøkket når han spiller, og det kommer inn mange hyggelige meldinger fra folk rundt omkring. Når jeg sitter her i min egen boble, er det fort gjort å glemme at stemmen min faktisk høres ute i stuene hos tusenvis av folk som følger spent med på Viktor og de andre. 

I tillegg til de lange TV-sendingene går det med mange timer til forberedelser. «Jokke» har brukt oppkjøringen til turneringen til å lese seg opp om alt fra statistikk og trivia om feltet, til The Open-historie og diverse anekdoter.

I kommentatorboksen sitter han innrammet av baneguider, informasjon om spillerne, ark med flaggplasseringer, mikrofoner og TV-skjermer – og en vifte som jobber på høygir etter at aircondition-anlegget på Oslo Broadcast Center knelte samme dag som hetebølgen meldte sin ankomst i hovedstaden.

– Jeg gjør mitt beste for å berike sendingene for alle seerne, uavhengig av hvilket tidspunkt på døgnet man ser. Men de første timene i dag skal jeg innrømme var temmelig seige med bare ukjente navn som slo ut.

– Også hjalp det jo ikke akkurat med den jævla måka som stod og maste rett utenfor vinduet her heller!, sier han idet han tar et jafs av hamburgeren og trykker på knappen som setter stemmen hans tilbake på lufta igjen.

Snart er han over halvveis.

NB! The Open Championship vises på V Sport Golf og Viaplay. Les alt du trenger å vite av praktisk informasjon om turneringen her.