Tirsdag 24. mars la NGF ut reviderte generelle turneringsbestemmelser for 2015.

Et enstemmig NGF-styre har bestemt at det nå skal innføres røykeforbud i forbundsturneringer. 

Under en fastsatt runde blir det nå forbudt for både spiller og caddie å røyke. For gjentatte brudd på bestemmelsene, vil vedkommende bli rapportert til NGFs disiplinær – og sansksjonsutvalg.

I tillegg til det som gjelder spillere og caddies, vil NGF i alle forbundsturneringer sterkt oppfordre frivillige, ledere og foreldre til ikke å røyke på banen.

– Ikke forenlig

Vi ønsker å rette fokus mot at vi driver med idrett og folkehelsearbeid. Det er ikke forenlig med røyking

Øystein Tamburstuen

– Dette gjelder turneringsbestemmelsene som er generelle for alle forbundsturneringer. Vi har naturlig nok hatt forbudet på juniorturneringer i alle år, men i januar fremmet vi denne saken fordi vi vet at dette er noe som er på vei på de større tourene.

– Styret var helt entydig på at dette skal innføres. Vi har vurdert hvordan det skal innføres, og sett hvilke områder vi har råderett over. Det er forbundsturneringer på elitenivå dette først og fremst gjelder, forklarer spill- og turneringskonsulent i NGF, Øystein Tamburstuen til Norsk Golf.

Det vil i praksis bety Norgescup, samt norgesmesterskapene. Region Tour, nivået under Norgescup blir ikke berørt.

– Vi ønsker å rette fokus mot at vi driver med idrett og folkehelsearbeid. Det er ikke forenllig med røyking, konkluderer Tamburstuen.

(Hva mener du om de nye bestemmelsene? Si din mening i kommentarfeltet under!)

Bestemmelsene gjelder kun under fastsatte runder. Tamburstuen sier at dersom en spiller ønsker å ta seg en røyk på parkeringsplassen eller på klubbterassen har vedkommende lov til det.

Dommere og TDer (tournament directors journ. anm.) får lov til å ta seg røykepauser – forutsatt at de ikke gjør dette ute på banen. 

– Vi tok opp dette under en dommersamling forrige helg, og dommerne flest var positive. De forstår sammenhengen og signalet de sender ut, slår Tamburstuen fast.

Internasjonalt press

På de europeiske profftourene blir det i stadig økende grad innført forbud mot røyking.

Nordic League-tourene har innført røykeforbud i 2015, mens Challenge Tour er i gang med et prøveprosjekt i samarbeid med Alps Tour, som sier at det ikke er lov å røyke i Challenge Tour-turneringer som spilles i Sveits, Italia, Østerrike og Frankrike.

Heller ikke under neste års olympiske leker i Rio vil golfspillerne ha lov til å røyke.

– Dette er en konsekvens av hva som begynner å skje på de større tourene. Vi vet at European Tour sliter med dette fordi Thomas Bjørn sitter som leder av spillerrådet, samtidig som han er en av de som røyker mest. Det er ikke Jimenez som tar seg en sigar i ny og ne som er problemet, men heller gutta som får i seg en tyvepakning mens de spiller. Dette er ikke gode forbilder.

– Vi vet at det røykes på Europa-touren, men vi ser det nesten aldri på TV fordi European Tour Productions har fått beskjed om ikke å filme spillere som røyker, nettopp på grunn av det holdningsskapende arbeidet, forklarer Tamburstuen.

 

(Hva mener du om de nye bestemmelsene? Si din mening i kommentarfeltet under!)