Nivået i verdenstoppen blir stadig høyere, og nå blir også nåløyet for å komme med i «det gode selskap» enda trangere.

Mange har ment at endringene i kvalifiseringen til LPGA-touren har vært høyst nødvendige, men for de norske spillerne som til daglig konkurrerer i Europa, blir veien vanskeligere når de prøver lykken i Q-School i USA på tampen av sesongen.

Fra og med 2018 trer de omfattende endringene i kraft. Steg 1 og 2 av LPGA-kvalfiseringen forblir uendret, med ett vesentlig unntak: I stedet for at de 80 beste spillerne fra de to første stegene avanserer til det tredje finalesteget, er det bare de 25 beste som går videre. Og i finalen er det virkelig store endringer på gang:

Med de nye endringene blir spillerne som har spilt bra gjennom hele sesongen, belønnet fremfor de som har spilt bra i et par Q-School-turneringer i Florida helt på slutten av sesongen.

LPGA-sjef Mike Whan

Tidligere har det siste kvalifiseringssteget bestått av seks runder, der de 25 beste spillerne sikrer LPGA-kortet. Fra 2018 bytter finalen navn til «Q Series», og den vil bestå av to 72-hulls turneringer. Her vil scorene etter 144 hull akkumuleres.

Feltet vil bestå av de 25 beste fra steg 1 og 2 i Q-School, spillerne som endte 101 til 150 på LPGA Tours pengeliste, spillerne som endte 11 til 30 på Symetra Tour og spillere som er ranket som topp-100 i verden – uten å være medlem av LPGA-touren. Nytt av året er at også de fem beste collegespillerne får mulighet til å spille.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LPGA-sjef Mike Whan varsler nå store endringer i Q-School. (Foto: Getty Images)

LPGA-sjef Mike Whan sier at den største forskjellen på Q Series sammenlignet med Q-School blir hvilke spillere som kommer med.

– Det blir høyere kvalitet på feltet. Med de nye endringene blir spillerne som har spilt bra gjennom hele sesongen, belønnet fremfor de som har spilt bra i et par Q-School-turneringer i Florida helt på slutten av sesongen.

En god nyhet for de norske spillerne er at Q Series forblir en kvalifisering direkte inn til LPGA-touren.

Whan anslår at det kommer til å bli delt ut cirka 45 LPGA-kort i Q-Series. For noen år siden gjorde herrenes PGA Tour store endringer i sin kvalifisering, da Q-School ble gjort om til en kvalifisering til Web.com Tour (nivå 2) i stedet for til PGA Tour som tidligere. Flere hadde ventet at den nye LPGA-kvalifiseringen skulle bli en kvalifisering til Symetra Tour, men det blir altså ikke tilfellet.