– Seks nye bare i dag, smiler Matthias Gullberg og slipper blikket bort fra dataskjermen.

Som daglig leder i Asker GK har han gode dager på kontoret. For året som startet så vanskelig, med koronavirus og nedstenging av anlegget, er snudd til opptur.

Utenfor vinduet er et jevnt sig av spillere på vei til første tee. På skjermen lyser de gule og røde prikkene i Golfbox. Fire og fire hvert tiende minutt. Hele dagen. Også i morgen. Bildet er det samme i dagene som kommer.

(Saken fortsetter under bildet)

Ti nye hver dag

– Fram til 1. april, da ingen visste hva som skulle skje, var det rolig. Men etter at vi fikk åpne, har det bare strømmet på med innmeldinger, cirka ti nye eneste hver eneste dag, forteller Gullberg.

Situasjonen står i sterk kontrast til utviklingen det siste tiåret. Fra toppåret i 2009, da Golf-Norge hadde mer enn 125.000 medlemskap, har antall registrerte spillere falt under 95.000.

Mye tyder på at 2020 blir året da pila peker opp igjen.

– Vi har jobbet hardt for å snu trenden her i Asker. Vi har bygd om klubbhuset, skapt et helårskonsept med golfsenteret, lagt til rette for ungdom og oppgradert produktet vårt med lynraske greener. I fjor opplevde vi for første gang på ti år en økning i antall fullt betalende medlemmer, sier Gullberg, i sitt femte år i sjefstolen i Asker.

(Saken fortsetter under bildet)

Ny boom i emning

Investeringene betaler seg nå. Med en snøfattig vinter, flott vårvær og tidlig baneåpning la golfgudene forholdene til rette. Og paradoksalt har koronasituasjonen, med alle sine tiltak og restriksjoner, slått positivt ut for golfen. Med hjemmekontor, varslene om hjemmesommer, stengte grenser i lang tid og aktivitetsstopp for den øvrige idretten, er en ny golfboom i emning.

Fra nær sagt alle åpne baner i landet rapporteres det om høy aktivitet, fulle VTG-kurs og innmeldinger.

– Vi er også vanvittig på riktig spor i disse dager. Tipper vi passerer 130 på kurs i år. Passerer tusen medlemmer i slutten av mai. Rekord på banen på søndag, med 316 spillere, melder Pål-Jan Stokke i Atlungstad GK.

– Tidenes beste sesongstart! 100 nye medlemmer, fullbooket bane og fulle VTG-kurs framover. Ingen tvil om at jeg har verdens beste jobb, jubler Gjermund Buen på Kongsberg.

Meldingene fra de andre daglige lederne gleder Matthias Gullberg, som også er styreleder i GAF, interesseorganisasjonen for de ansatte i norske golfklubber.

– Her i Asker har vi et årsmøtevedtak om maks 1.600 medlemmer. Det tallet når vi om kort tid.

– Dere har ikke plass til flere?

– I prinsippet har vi ikke det. Men vi har gode samarbeidsklubber rundt oss i Holtsmark og Drammen, som fortsatt har kapasitet. Jeg håper de andre klubbene også får en tilstrømming av medlemmer når vi blir fulle. For de som kommer nå, vil spille mye.

(Saken fortsetter under bildet)

Oppgraderer medlemskap

De fleste av de som nå melder seg inn i Asker GK, har Grønt kort- eller VTG-kurset fra før. Det er tidligere golfere som vil ta opp spillet igjen. Samtidig oppgraderes mange eksisterende medlemskap fra greenfee-status til fullt betalende medlemmer.

– Vi bor rett borti gata her, og det er bare fantastisk å se hvor bra banen er så tidlig. De har vært flinke her de siste åra, sier Lars Meløe.

Den tidligere skihopperen er ute på en morgenrunde sammen med et annet Asker-medlem, Paal Klepper. De traff hverandre på skolen til ungene, og sammen dyrker de nå sin lidenskap for spillet.

– Jeg hadde alltid en tanke om å starte med golf da jeg ga meg med skihoppingen, og når ungene nå vokser til, blir det enklere å finne tid også, uten at det hjelper så mye. Jeg har ikke helt selvtilliten på svingen om dagen.

Han klinker til og smiler i solskinnet. Noen meter bortenfor vandrer Paal i skogkanten på jakt etter ballen sin.

– Jeg er sikker på at den landet her, men samme kan det være. Det blir ikke stort bedre enn dette likevel.