Norges 100 beste golfhull: 50 til 41

Plass 50-41 i kåringen av Norges 100 beste golfhull - i tilfeldig rekkefølge.

Publisert

NB! For enkelthets skyld har vi bare skrevet lengdene på de to mest brukte teestedene på banen. Det vil si det som tilsvarer gul og rød tee hos de fleste klubber, men som stadig flere også markerer med banens totallengde på teeklossene. Alle golfhullene er imidlertid vurdert fra alle teesteder.

Trysil GK hull 1

Par: 4

Lengde: 238m/309m

Arktitekt: Jeremy Turner

På dette lure hullet kan du ikke se alle valgmulighetene du har når du står på tee. Her har du nemlig to fairways å velge mellom, og det er både fordeler og ulemper med å velge begge. Den øverste fairwayen til høyre er den som er synlig fra tee. Her har du cirka 200 meter frem til enden av fairway, før hullet faller kraftig ned til venstre ned mot green. Velger du denne fairwayen, må du ta hensyn til en furu som fort kan bli plagsom i spillelinjen på neste slag. Alternativ to er å gå for den nederste fairwayen til venstre. Det er bedre plass her enn man tror, men det ser langt fra slik ut på tee. Lander du på dette platået, vil ballen skyte fart ned mot green, og du vil bare ha en liten pitch inn til flagget. Fordelen med å velge den øverste fairway er at det gir deg en god vinkel inn mot green, og du får lett stopp i ballen fra den opphøyde fairway. Fordelen med å velge den nederste fairwayen, er at du får et kort wedge inn, men du må samtidig stå litt skjevt på innspillet, og det er ikke veldig mye green å jobbe med. Greenen ligger opphøyd i bunnen av den lille nedoverbakken, og det er en vanskelig up and down uansett hvilken side du misser på.

(Foto: Christian Døvle)

Sandefjord GK hull 18

Par: 4

Lengde: 322m/377m

Arkitekt: Peter Chamberlain

Strålende avslutningshull, der dammene på begge sider av fairway utgjør de viktigste strategiske elementene. Du slår ut mot en bred fairway som plutselig smalner inn mellom de to dammene 225 meter fra tee, før den åpner seg opp igjen på den andre siden. Fairway er bare 15 meter bred på sitt smaleste mellom de to dammene 225 meter fra tee, men på et såpass langt par 4-hull føler de fleste at de må gå på med driver. De som slår seg opp kort av dette smale punktet, får et jernslag på cirka 170 meter inn til en skårstilt green omkranset av vann og to bunkere. 

(Foto: Christian Døvle)

Oslo GK hull 13

Par: 4

Lengde: 271m/284m

Arkitekt: Arthur Hill/Steve Forrest and Associates

Spektakulært, kort par 4-hull som gir deg mange valgmuligheter fra tee. Den knøttlille greenen er vinklet slik at man bør ligge så langt til venstre i fairway som mulig, men da setter du også Bogstadvannet, som beskytter hele hullets venstre side, i spill. Får du for langt inn, er det vanskelig å få stopp på ballen på green, som heller fra deg og ned mot vannet. De langtslående har mulighet til å drive green, og det er ikke uvanlig å se at spillerne slår inn i bjørketrærne på høyre side, eller over i fairway på hull 15 enda lenger til høyre.

(Foto: Jacob Sjöman/Oslo GK)

Narvik GK hull 4

Par: 4

Lengde: 288m/338m

Arkitekt: Jan Sederholm               

Narvik GK ligger vakkert plassert i barskogen langs en lakselv, og du føler deg ikke særlig stor når du skuer opp mot fjellmassivene på begge sider av banen. Skjomen Golfpark regnes for å være en av landets mest krevende baner, og nummer fire er et av klubbens mange minneverdige hull. Spektakulært dogleg venstre med fjellet som bakteppe. Trøbbel på begge sider av fairway, som retter seg ut 200 meter fra tee. Stor fordel for den som mestrer å slå en kontrollert venstreskru fra tee her. Best vinkel inn mot green får du så nærme som mulig det store treet plassert til høyre i fairway. Svakt opphøyd green på to nivåer.

(Foto: Ben Frode)

Moss & Rygge GK hull 17

Par: 4

Lengde: 304m/359m

Arkitekt: Jeremy Turner

Den svingende fairwayen gir deg flere valg fra tee, og de tre bunkerne på hver sin side av fairway er også gode siktepunkter. En populær landingssone er akkurat i senter av triangelet disse tre bunkerne danner. De langtslående kan kutte hjørnet på doglegen. Det gir en mye bedre vinkel inn og bare en wedge inn til green, men setter i tillegg out of bounds og tykk rough i spill. Greenen heller fra bak til front, og rammes inn av tre greenbunkere. OB truer langs hele venstre side på dette hullet, og ved green er de hvite stakene faretruende nære.

(Foto: Per Vorum)

Losby GK hull 10

Par: 3

Lengde: 158m/191m

Arkitekt: Peter Nordwall

Et dramatisk og vakkert par 3-hull som skremmer mange ved første møte. Den gigantiske greenen ser plutselig ikke så stor ut når du står oppe på høyden nesten 200 meter unna. Alt som lander til kort og høyre er vått, men Peter Nordwall har vært snill og gitt spillerne som ikke våger seg over vannet godt med plass på venstre side.. Derfor er ikke overraskende bunkeren til venstre for green veldig godt besøkt.

(Foto: Benjamin A. Ward)

Kongsberg GK hull 10

Par: 5

Lengde: 437m/538m

Arkitekt: Jeremy Turner

Spennende hull med et vannhinder på høyre side fra 170 til 225 meter. 110 meter lenger frem venter et nytt vannhinder på transportslaget. Her må du tenke deg nøye om for hvordan du skal slå ditt neste slag. Legger du deg opp kort av vannet, får du langt inn. Det lengste hullet på en av landets lengste golfbaner.

(Foto: Terje Gulli)

 

Hauger GK hull 16

Par: 4

Lengde: 353m/458m

Arkitekt: Jeremy Turner

Dette karakteristiske par 5-hullet markerer slutten på det tre hull lange ”Hauger Challenge”, der du utfordres til å kopiere scorene til kjente spillere som har satt sin for på Hauger tidligere. Severiano Ballesteros reddet par fra vannet på dette hullet. Skal du gjøre par, anbefaler vi en annen strategi. Et greit utslag rett frem til en hard fairway som kan gi mye rull, og når det i tillegg spilles i medvind er det mulighet for flere spillere til å nå inn på to slag. Nedoverbakken ned mot green hjelper deg ytterligere, men der slutter også hjelpen. Den smale greenen beskyttes av vann langs hele venstre side, og alt heller ned mot vannet. To greenbunkere ligger i ”bail out-sonen” på høyre side. Havner du i en av disse, venter et vanskelig slag med lite green å jobbe med og vann i bakkant. Dette er et potensielt birdiehull, men det er likefullt et hull som kan ødelegge scorekortet ditt.

(Foto: Helge Thime)

Bjaavann GK hull 2

Par: 3

Lengde: 137m/149m/164m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Et krevende par 3-hull omringet av vann, der vinden også spiller en stor rolle. Greenen heller fra bakkant til front, og er mye dypere på høyre side. Hullet kan lure øynene dine, og spilles ofte lengre enn den ser ut fra tee. For de som ønsker å ta vannet ut av spill, er det mulig å slå seg frem til et kortklipt område kort, venstre av green.

(Foto: Terje Nilsen)

Atlungstad GK hull 18

Par: 5

Lengde: 399m/475m

Arkitekt: Dave Thomas Ltd

Det siste hullet på Atlungstad er et morsomt par 5-hull. Fra tee ser hullet forholdsvis anonymt ut, men etterhvert som du spasererer fremover på fairway, innser du at du befinner deg på et spesielt golfhull. Etter utslaget har man valget mellom å legge seg opp på fairway på venstre side, eller slå over innsjøen. Velger du den tryggeste løsningen, får du et vanskelig innspill med vann og bunkere foran flagget. Lykkes du med et modigere andreslag kort, høyre for green, har du et veldig overkommelig slag inn mot flagget.

(Foto: Benjamin A. Ward)

Powered by Labrador CMS