Juniorgolf//
De norske juniorene tok store steg under EM
Både guttene og jentene viste i årets junior-EM at norsk golf har spillere som kan måle seg mot eliten – men også at de små detaljene avgjør. Nå tar de lærdom fra mesterskapet.

Da Norges beste juniorspillere satte kursen mot Tsjekkia og England, var ambisjonene tydelige. Kjemp og lær mot Europas stormakter som England, Sverige, Tyskland, Frankrike og Spania – og et håp om å snike seg inn blant de åtte beste som får spille om medaljene.
For guttene ble det til slutt en bitter, men lærerik 13.-plass på Kaskada Golf Resort i Tsjekkia, en krevende bane kjent for kupert terreng, smarte greenområder og et lunefullt vær som satte vindforholdene på prøve.

– Vi manglet ni slag for å nå A-sluttspillet (topp-8 journ.anm.). Det høres kanskje mye ut, men det er under ett slag per spiller per runde. Det betyr at vi er veldig nære, og det gir inspirasjon til å jobbe videre, sier Team Norway-trener Carl Gustavsson.
Vanskelige forhold – og college-speidere på lur
Under mesterskapet i Tsjekkia møtte spillerne ikke bare bratte greener, skiftende vind og uforutsigbare værskifter – de visste også at collegecoacher fra USA speidet etter neste generasjons golfstjerner.
– Det legger et ekstra press. Du vet at en bra runde kan bety et stipend eller en kontrakt, men samtidig må man lære seg å stenge det ute. Det var en viktig del av lærdommen for flere, sier Gustavsson.
Regn om natten gjorde at banen spilte forskjellig fra dag til dag. Greenene endret hastighet, og vinden snudde retning. Utslag mellom høye trær krevde at spillerne vurderte vind fra flere kanter – en krevende test for spillere som allerede hadde nok med å holde seg til spilleplanen.
Tydelige prosesser – men detaljene må sitte
Gustavsson forteller at Norges juniorgutter jobber etter tre klare prinsipper: Hvert slag teller, godta det som skjer, og vi lærer hele tiden.
Underveis i mesterskapet viste guttene at de klarer å bruke dette som et verktøy – også når runder starter svakt, eller når en match tilsynelatende er tapt.
– Flere ganger så vi spillere hente seg inn igjen fra en dårlig start. Det viser en mental styrke som gir håp. Men vi ser også at vi taper for mye på de dårlige slagene. Små feil blir store kostnader, sier Gustavsson.

Løsningen? Mer struktur i treningen. Bedre planlagte økter. Mer repetering av de slagene som ofte mangler i avgjørende situasjoner.
– For eksempel å slå lave slag i vind, eller hvordan man skal slå seg ut av en tett rough uten å pådra seg unødvendig risiko, utdyper landslagstreneren.
Farhang beste norske

Høydepunktet for guttene kom i slagspillet, der Cornelius Farhang (Oslo GK) spilte seg til en sterk 13. plass blant Europas beste juniorer. Det viser at enkeltspillere holder nivået. Spørsmålet blir hvordan man skal løfte hele laget i fremtidige mesterskap.
– Vi må bli flinkere til å spille smart golf. Det betyr å vite når man skal angripe, og når man skal være konservativ. Noen ganger er det beste slaget å legge seg opp for en enkel «up & down» i stedet for å gamble, sier Gustavsson.
Han trekker frem et eksempel: Baneguider. I Tsjekkia merket laget at kvaliteten på lokale baneguider var ujevn. Nå vil de sørge for å skaffe guider fra profesjonelle leverandører i forkant, slik at spillerne kan planlegge bedre – og bruke mindre energi på å vurdere flaggplasseringer i stressede situasjoner.
Jentene hentet lærdom
Mens guttene kjempet i Tsjekkia, sto seks unge jenter klare for sin kanskje største golfopplevelse så langt: Junior-EM på Slaly Hall i Nord-England. For første gang på noen år stilte Norge med lag i jentenes europamesterskap.

For flere av spillerne var derfor dette deres aller første møte med et internasjonalt mesterskap.
– Ingen av dem hadde vært i en så stor turnering før. Da er det lett å bli opptatt av resultattavla. Vi måtte hele tiden minne dem på hva målet egentlig var: Å lære, sier landslagstrener Geoff Dixon.
Resultatmessig ble det en 12. plass, men bak tallene skjuler det seg en historie om små marginer.
I matchspilldelen tapte Norge 4–1 mot Nederland og 3–2 mot Skottland, men i hele syv av de åtte matchene som gikk i feil favør, falt avgjørelsen på det 18. hullet.
Sveum og Lussand presterte

Blant jentene var det flere lyspunkter. Martine Sveum (Haga GK) vant begge sine matcher, Marie Lussand (Fana GK) imponerte i sitt spill, og for resten av laget ble det en læringsarena som er gull verdt når de fleste får sjansen igjen neste år.
– Fem av seks er fortsatt juniorer neste år. Det er et veldig godt tegn. Neste gang går de inn i EM med erfaring, lavere skuldre – og klarere bilde av hva som må til for å vinne de siste hullene, forklarer Dixon.
Rent spesifikt lærte det norske laget av spillet fra 100 meter og inn må bli bedre. Jo nærmere greenen jentene kom, desto mer kom svakhetene fram.
– De lange slagene er gode nok, for de har lengdene – men det er i nærspillet og puttingen at slagene glipper mot de beste, utdyper Dixon.
Det sørger for revidert treningsplan de neste månedene, mens det fortsatt er sesong på norske baner.
– Siden spillerne selv opplevde at det var der skoen trykket, er motivasjonen god for å fokusere på denne delen av spillet, sier landslagstreneren.
Neste stopp: Wales, England og Canada
Erfaringene fra EM blir ikke liggende i en skuff. Allerede i august stiller flere av jentene i British Girls i Wales – en av de mest prestisjefylte juniorturneringene i Europa. I september venter World Junior Girls i Canada for tre av spillerne.
– Vi har fått tydelige svar på hva vi må prioritere: Mer trening på nærspill, flere timer med putting, og enda bedre forberedelser i forkant av store mesterskap, sier Dixon.
For guttenes del er British Boys neste turnering på programmet, også den i England. Men før det; mer trening og muligheter for utvikling.
– Vi ser at spillerne virkelig ønsker å bli bedre. De følger prosessene våre, tar ansvar, og gjør de små tingene som trengs. Nå handler det om å gjøre dem – hver dag, hver økt, hver turnering, konkluderer Gustavsson.