Fra nå av vil bestemmelsen av hvem som automatisk kvalifiserer seg til neste års US Open avhenge av verdensrankingen fremfor pengelistene. Det ble vedtatt av U.S. Golf Association lørdag. 

Thomas O´Toole, styreformann i USGA sier endringen var et direkte svar på fjoråret, da vinneren av Memorial-turneringen på Murifield, Justin Rose og andremann Rickie Fowler begge beveget seg opp til topp 50 på verdensrankingen. Det skjedde like etter at kvalifikasjonen til US Open hadde avsluttet, og det er de 50 øverste på rankingen som automatisk kvalifiserer seg til turneringen.

– Vår oppdrag er å sørge for at det alltid er de beste spillerne som deltar i turneringen, sier O´Toole.

Det har blitt gjort flere endringer i kvalifikasjonssystemet til det som er årets andre majorturnering. I stedet for at topp 15 fra fjorårets US Open er automatisk kvalifisert til årets utgave av turneringen er det topp-ti som nå får gratisbillett. Sean O’Hair, Tim Clark, Justin Leonard og Ben Curtis er de som blir berørt av endringene. 

Vinneren av The Players Championship på TPC Sawgrass, «den femte majoren», vil være automatisk kvalifisert for US Open-deltagelse i tre år fremover. Tidligere vinnere av turneringen har kun blitt belønnet med ett års gratispass til US Open.

Det siste tiåret har spillere som har endt opp topp 30 på PGA-tourens pengeliste, og topp 15 på Europa-touren vært automatisk kvalifisert til neste års US Open. I tillegg har topp to på pengelistene i Australia og Asia vært automatisk kvalifisert, forutsatt at de har vært blant de 75 beste på verdensrankingen. Alle fritak med referanse til pengelister vil nå bli fjernet. 

I stedet vil topp 60 på verdensrankingen tre uker før turneringsstart være garantert spill i US Open, sammenlignet med topp 50 i dag. 

Endringene gjelder kun for herrenes utgave av turneringen og trer i kraft først neste år. Kvalifiserte til US Women’s Open vil fortsette å beregnes ut fra pengelistene.

Årets utgave av US Open slår i gang 16 juni på Congressional Country Club i Maryland.

 

Kilde: Golf.com