Det ble bekreftet fredag.

Fredagens uttak er det tredje og siste Olympiatoppen gjør før OL i Brasil. Totalt skal 62 utøvere representere Norge under OL.

– Med dette uttaket er troppene komplette, og jeg synes vi har to flotte tropper, med de fremste norske utøverne i sine idretter. Oppgaven nå er å fortsette å jobbe for at utøverne får til sine beste prestasjoner i Paralympics og i OL. Målsettingen vår ligger som et bakteppe for begge troppene, og skal vi nå den, så må prestasjonene være på høyt nivå, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø i en pressemelding og legger til:

Jeg håper virkelig at tre norske spillere i OL kan inspirere flere barn og unge til å prøve golf

Marianne Skarpnord

– De utøverne som nå er tatt ut, er med fordi Olympiatoppen mener de har potensial for å prestere på sitt optimale nivå i Rio, sier Øvrebø.

Skarpnord håper på junior-løft

Marianne Skarpnord sier til Norsk Golf at hun er strålende fornøyd med at OL-plassen endelig er i boks.

– Det blir veldig gøy, jeg gleder meg stort. Jeg har forberedt meg på det en god stund, og jeg hadde blitt litt skuffet hvis jeg ikke hadde blitt valgt ut. Jeg er glad for at Olympiatoppen sender alle tre og viser at de satser på golf.

– Det er også veldig ålreit for de yngre som kommer bak, og får se på hva de kanskje kan være med på i fremtiden. Jeg håper virkelig at tre norske spillere i OL kan inspirere flere barn og unge til å prøve golf. Jeg håper dette er noe som blir en positiv opplevelse for hele Golf-Norge, ikke bare Tutta, Espen og meg, sier Skarpnord til Norsk Golf.

Marianne Skarpnord er stolt over å kunne spille med flagget på brystet. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Hun sier hun reiser til Rio for å sanke edelt metall.

– Målet er medalje, og jeg absolutt at det er mulig hvis man har uken. Spesielt med tanke på at feltet ikke er det aller sterkeste. Jeg skal forsøke å behandle det som en vanlig turnering, og ikke fokusere så veldig hardt på at det er OL.

Gode muligheter for topplasseringer

Mens Suzann Pettersen har vært sikret en plass i Rio lenge, har det vært knyttet noe usikkerhet rundt Marianne Skarpnord og Espen Kofstads deltagelse.

Til tross for at både Skarpnord og Kofstad også oppfylte de internasjonale kvalifikasjonskriteriene til OL, heter det i Olympiatoppens uttakskriterier at «norske utøvere/lag som tas ut til De Olympiske leker skal ha dokumentert plassmuligheter blant de 8-12 beste».

Assisterende toppidrettssjef i Olympiatoppen, Marit Breivik, uttalte nylig til Norsk Golf at Olympiatoppen ønsket å ha med så mange som mulig av golferne til Brasil, og gikk langt på vei i å antyde at så lengde de oppfylte de internasjonale kriteriene, ville det være nok.

– Vi har forståelse for at konkurransesituasjonen i golf skiller seg fra andre idretter. I et startfelt er det langt flere utøvere som har muligheten til å hevde seg i toppen sammenlignet med andre idretter. Det blir også et mye mindre startfelt enn vanlig, så det er gode muligheter for topplasseringer for de som kvalifiserer seg, sa Breivik til Norsk Golf.

Det så lenge ut til at Norge måtte klare seg uten noen herrespillere i OL. Espen Kofstad har imidlertid skutt oppover verdensrankingen som en rakett de siste månedene, og snek seg akkurat på riktig side av grensen da han vant i omspill på Challenge Tour i Slovakia forrige helg.

– Det er nydelig. Jeg var ganske sikker på at plassen var sikret, men det er deilig å få det bekreftet. Dette blir en enorm opplevelse, sier Kofstad til Norsk Golf om OL-plassen.

Dette er Norges OL-golfere

Suzann Pettersen

Alder: 35

Klubb: Oslo GK

Tour: LPGA Tour

Verdensranking: 18

Meritter: 15 seirer på LPGA Tour, 7 på Ladies European Tour. To majorseiere. Vært med i fem Solheim Cup.

2016 så langt: Fire topp-10-plasseringer på LPGA Tour, 3. plass som beste resultat. 20. plass på pengelisten.

– – –

Marianne Skarpnord

Alder: 30

Klubb: Moss & Rygge GK

Tour: Ladies European Tour

Verdensranking: 155

Meritter: Tre seirer på Ladies European Tour, en seier på Australian LPGA Tour.

2016 så langt: 17. plass beste resultat på Ladies European Tour. 27. plass på Ladies European Tour sammenlagt.

– – –

Espen Kofstad

Alder: 29

Klubb: Oslo GK

Tour: Challenge Tour/European Tour

Verdensranking: 291

Meritter: Tre seirer på Challenge Tour, sammenlagtvinner på Challenge Tour i 2012.

2016 så langt: Fire topp-5-plasseringer på Challenge Tour, inkludert en seier. Fjerdeplass på touren sammenlagt.

 

OL-ranking damer

OL-ranking herrer

(Norsk Golf oppdaterer saken)