Onsdag starter Anders Engell, Elias Bertheussen og Peter Kaensche det første Q-School-steget i Asia-tourkvalifiseringen.

 

Med et rekordstort felt bestående av over 650 spillere, blir målet om å bli den første nordmannen på Asian Tour dermed enda vanskeligere for trioen. Sist gang en nordmann forsøkte å kvalifisere seg til Asia Tour var i 2011, da bergenseren Øystein Engevik falt utenfor kvalgrensen. I år er første gang tre nordmenn stiller til start. Verken Bertheussen eller Engell er helt sikre på hva de har i vente.

 

– Jeg har aldri vært i Asia før, så dette er en helt ny opplevelse for meg, men jeg trives. Jeg håper naturligvis å kunne spille meg til en kategori på Asia-touren, så det er målet mitt med oppholdet her borte. I mine øyne er det absolutt store sjanser for det om jeg spiller så bra som jeg vet jeg kan, sier Engell til Norsk Golf.

 

I motsetning til Engell har Bertheussen konkurrert i Asia før. Han har gode minner fra VM i Japan i 2008, da han bidro til Norges andre VM-gull på tre år. Dette blir imidlertid hans første proffturnering i Asia.

 

– Jeg har jo ikke spilt profesjonell golf i Asia før, så vet jo ikke helt hva jeg går til. Egentlig føler jeg at jeg har alt å vinne. Jeg er her nede og trener og koser meg, og kanskje jeg kommer hjem med et kort i baklomma, det er litt sånn som jeg ser på det. Også er det vel sånn at selv om vi er i Asia så er det vel de samme reglene som gjelder: Spiller man bra så er det godt nok, forklarer trønderen til Norsk Golf.

 

Begge de to ungguttene har planer om å spille så mye som mulig i Asia dersom de skulle komme seg gjennom det trange nåløyet. For Engell sin del vil turneringer på Asia-touren prioriteres foran eventuelle Challenge Tour-wild cards fra NGF dersom noen turneringer på de to tourene skulle kollidere.

 

– Hvis jeg skulle kvalifisere meg kommer jeg til å spille så mange turneringer som mulig her i Asia. Jeg kommer selvfølgelig til å kombinere det så godt jeg kan med Challenge-tourene, men det hadde vært kult å spilt til seg en skikkelig bra kategori her borte, så jeg får bli med på de største Asia Tour turneringene, sier Engell.

 

– Hvis jeg kvalifiserer meg så kommer jeg nok til å spille det jeg kommer med på ja. Asia-touren går vel for det meste mens det er snø og kaldt og dårlig med turneringer i Europa, så det passer egentlig ganske bra. Jeg er jo ung enda, så jeg må jo rett å slett bare tåle å reise litt når det er dette man har valgt som yrke. Det er jo en stor tour, så det det hadde vært fett å klare det!, følger Bertheussen opp.

 

Norges Golfforbund ved Øyvind Rojahn byttet i fjor til seg 27 wild cards til Challenge Tour-turnering for norske spillere. Bertheussen og Engell er blant spillerne først i køen når wild cards skal deles ut i år. Men selv om NGF har lagt sin Team Rio-satsing i Europa, støtter de Asia-satsingen til de to.

 

– Så vidt jeg vet backer NGF meg hundre prosent uavhengig om jeg spiller her i Asia eller Europa. De ønsker å se at norske proffer lykkes, uavhengig av hvor i verden vi spiller, sier Engell.

 

Også Bertheussen opplever støtten som utelukkende positiv.

 

– Holdningene fra NGF har vært bra. I fjor brukte vi store deler av vinteren til å trene. I år ønsket vi å endre litt på det, og spille flere turneringer. Dette er jo en fantastisk mulighet for oss, så forbundet har støttet oss hundre prosent på dette.

 

Når startskuddet for Q-School går onsdag, skal Bertheussen og Engell begge i aksjon på Lakeview Golf Club. Peter Kaensche skal på sin spille Royal Thai Army Sports Center.  Der er det meldt strålende sol med temperaturer tett opp mot 30 varmegrader.

 

– Banen er i bra stand, men overraskende vindutsatt til å være i Asia. Scorene kommer til å avhenge mye av vindforholdene. Jeg gleder meg skikkelig til å komme i gang, avslutter Engell.