For en avsluttende dag det ble i Skottland og for en dramatikk de 18 hullene Carnoustie sto for.

Forholdene lå til rette for nettopp en slik avslutning. Jordan Spieth er regjerende mester og delte ledelsen før dagens runde. Tiger Woods viste storspill lørdag og var i posisjon, Rory McIlroy har vært god hele turneringen og Kevin Kisner har holdt stand etter å ha tatt en noe overraskende ledelse etter første dag.

Satt stjernene i skyggen

Likevel var det ingen av disse som skulle spille den virkelige hovedrollen da The Open skulle avgjøres i dag. På en dag hvor så mange som seks spillere på et tidspunkt delte ledelsen var det til slutt italienske Francesco Molinari og amerikanske Xander Schauffele det skulle stå mellom.

Molinari spilte en tilnærmet feilfri runde, uten å være spektakulær. Og Schauffele, som delte ledelsen med Spieth etter lørdagens tredje runde, tok seg sammen etter ganske ujevnt spill tidlig på dagen.

Og da Spieth kludret til sitt tittelforsvar med å gå 5 over for dagen, Woods ikke klarte å konvertere mange muligheter på greenen og McIlroy igjen kun gikk ett slag under par, var det altså disse to det skulle handle om.

Francesco Molinari er 35 år og har en 9. plass fra The Open i 2013 som sin beste plassering i Major-sammenheng. Schauffele er 24 år gammel og kunne vise til en 5. plass fra US Open i 2017 som sin beste plassering i Majorturning.

Molinaris stødige spill endte med en birdie på det 18. hullet og italieneren sikret seg med det sin første Majortittel. Schauffele klarte ikke å følge italieneren på de siste hullene endte til slutt på minus seks totalt, to bak Molinari.

Imponerende sisterunde av Molinari

Det var en fantastisk prestasjon av Molinari, som på et tidspunkt hadde 13 par på rad. Og avslutter med to fantastiske birdies på det 14. og 18. hullet. Selv om en del spillere i dag gikk feil vei på scorecarden skal det ikke herske noen tvil om at italieneren vant fortjent.

35-åringen fra Torino sikret seg med det «the Claret Jug». Rundene gikk som følger:
70, 72, 65 og 69.

Molinari kunne, naturlig nok, nesten ikke tro det selv da han ga sitt første intervju som en Major-vinner kun minutter etter at seieren var et faktum. 
– Det er helt utrolig og vil ta lang tid for at det synker inn. Jeg var rolig hele tiden og følte for første gang at jeg spilte virkelig bra. At jeg spilte med Tiger gjør det bare enda mer spesielt. Det har vært en lang reise, at jeg nå holder dette trofeet forandrer mye for meg, sa Molinari til Sky. 

Tiger Woods drøm om majortittel nummer 15 endte med en dobbel bogey på det 11. hullet søndag. Men amerikaneren viste for alvor at han er tilbake og at håpet om flere Marjors lever. Woods virket skuffet, men optimistisk etter dagens runde. 
– Jeg spilte meg tilbake i posisjon og håpet at om jeg kom til rundt -9 så kunne jeg ha sjans. Jeg spilte solid og jevnt hele helgen, jeg var der jeg trengte å være. Desverre gjorde jeg noen feil på de første ni i dag som kostet mye, sa Woods.

Verdt å nevne er det også at fire spillere delte andreplassen; Justin Rose, Rory McIlroy, Kevin Kisner (som ledet etter første runde) og altså Schauffeler.

Vi kan håpe at flere av disse vil være med å prege den 100. utgaven av PGA Championship som går av stabelen fra 9. til 12. august på Bellerive Country Club, utenfor St. Louis.