Mike Thomas er Justin Thomas´trener – og pappa. Lenge før Justin ble en verdensstjerne, fulgte Mike sønnen rundt på fairways fra han var en liten pjokk.

Mike har tittelen PGA Master Professional, og jobber fremdeles med unge golfspillere. Det gir ham en innsikt i hvordan foreldre best kan hjelpe barn som ønsker å bli gode golfere, som han nå har delt med American Junior Golf Association. 

Etter at artikkelen ble publisert har den blitt delt av golfere over hele verden, blant dem de norske profilene Marianne Skarpnord, Anders Kristiansen og Andreas Thorp.

Her er Mike Thomas´råd til golfforeldre:

 

Hva er ditt viktigste råd til foreldre til en juniorgolfer?

– Selv om økonomisk støtte er viktig, er emosjonell støtte like viktig. Barn vet når de ikke har spilt til nivået sitt, de trenger ikke bli påminnet det. Hold golfen morsom og fokusér på de positive tingene som skjer på deres ferd, ikke de negative. 

Hvordan kan foreldre støtte barnet i turneringer?

– For ofte fokuserer foreldre på hva som gikk galt. Barna kan finne årsakene til dette hos trenerne sine. Da Justin var junior og tok opp noe negativt, flyttet jeg umiddelbart oppmerksomheten hans over på det han gjorde bra. Positiv oppfølging er mer effektivt enn negative kommentarer. 

Hvilken rolle bør foreldre ha i coaching av juniorgolferen?

– Jeg vil si at veldig få foreldre er gode trenere. Selv om de kanskje kan en del golf og er greie spillere selv, er det å kommunisere med eleven din en egen kunstform. Ikke alle instruktører kan kunstformen, og veldig få foreldre. I tillegg er veldig få barn mottakelige for foreldrenes instruksjon sammenlignet med en treners. Selv om du mener det godt: la en kvalifisert trener jobbe med barna dine. 

Hva er er det foreldre IKKE bør gjøre når de jobber med juniorgolfere?

– Alle dårlige foreldre/barn-forhold jeg ser er basert på negative tilbakemeldinger. All feedback som ikke er positiv eller oppmuntrende er uproduktiv og må unngås. 

Hvordan kan foreldre motivere barna til å trene?

-Jeg er ikke sikker på om du kan motivere noen til å gjøre noe de ikke vil gjøre selv. Jeg trengte aldri be Justin om å trene, han var drevet av seg selv til å gjøre det. Hvis du må gi dem beskjed om å trene vil barna se på det som arbeid eller en oppgave som er mindre moro enn å ønske og gjøre det på eget initativ. 
Når det er sagt, de fleste av mine treninger for juniorer bygger på spill eller scorer de skal oppnå i løpet av treningen. De fleste av barna har konkurranseinnstinkt, så hvis jeg gir dem øvelser der de må oppnå et visst resultat, vil de sannsynligvis gjøre dem for å slå scoren fra forrige gang. Dette gjør dessuten treningen mer morsom. Barn liker å ha det gøy uansett hva de gjør og disse øvelsene dekker det behovet. 

Noen andre tanker du ønsker å dele med golfforeldre?

 

– Jeg kan ikke få sagt det nok… Oppmuntre dem og gjør spillet morsomt! Vi forteller dem hva de skal gjøre i hjemmet, på skolen, og så videre. Golfbanen burde være et sted de liker å være!