– Det er dumt å forby noe som har vært her i 40 år. Det er uheldig. Det føles som jeg er satt 16 år tilbake, for jeg har ikke puttet med noe annet enn en lang putter de siste 16 årene, sier en oppgitt Carl Pettersson.

 

For første gang kommenterer svensken USGA & R&As foreslåtte regelendring, som etter planen skal tre i kraft fra og med 2016.

 

Les også: Regelforslag mot langputtere 

 

Pettersson begynte å bruke sin kosteskaft-putter i sitt andre studieår ved North Carolina State University. Siden den gang er det den eneste teknikken han har benyttet seg av, inkludert hans ti år på PGA-touren.

 

Tror majorene påvirket avgjørelsen

 

Pettersson har lenge argumentert for at han har brukt tusenvis av timer på å finslipe teknikken som i utgangspunktet ikke har falt naturlig for ham. Han sier at om han må begynne å trene på en ny teknikk vil det gi de andre spillerne en urettferdig fordel. 35-åringen var blant spillerne som vurderte å saksøke golfens styringsorganer i høst dersom regelforslaget skulle tre i kraft. Nå sier han vil se an situasjonen utover året.

 

– Jeg vet ikke. Jeg har ikke bestemt meg ennå. Jeg må se hva som skjer først, sier Pettersson, som ikke har planer om å gjøre overgangen mykere med å skifte putter i mellomtiden.

 

Les også: Scott eksperimenterer med kort putter 

 

Fredag går startskuddet for Hyundai Tournament of Champions, årets første turnering på PGA-touren. Her skal vinnerne av fjorårets turneringer måle muskler på Plantation Course på Hawaii.

 

I tillegg til Pettersson spiller også Keegan Bradley og Webb Simpson. De har blitt observert på treningsgreenen med korte puttere de siste ukene, men har begge kosteskaftene i bagen til Hawaii.

 

– Jeg kommer ikke til å bytte. For å være ærlig så tenker jeg ikke på det en gang. Jeg kommer først til å vente til regelendringen blir vedtatt. Deretter får jeg tenke på hva jeg skal gjøre, sier Bradley.

 

Carl Pettersson sier han har eksperimentert med forskjellige grep den siste måneden hjemme  North Carolina, men ikke kommet til punktet hvor han har forsøkt seg ute på banen. Han sier han ikke var overrasket over USGA og R&As avgjørelse.

 

– For meg føles det litt som en heksejakt. Forbudet var en ren reaksjon på Keegan, Ernie og Webb sine majorseiere. De fortsetter å prate om den yngre generasjonen som bruker de lange putterne, men jeg tror de forbyr det fordi det ikke ser pent ut, sier Pettersson.

 

Annerledes, ikke lettere

 

Tiger Woods, Steve Stricker og Graeme McDowell er blant spillerne som bruker konvensjonelle puttere og mener den forankrede teknikken bør forsvinne. De sier teknikken tar vekk ferdighetene fra putting fordi mye av utfordringen ligger i å skape en stabil pendelbevegelse hvor køllehodet beveger seg på rett spor.

 

– Det er ikke et argument at dette er en lettere måte å puttere på. I så fall ville alle brukt lange puttere. Om det var så enkelt hadde hele PGA-touren gjort det samme. Så jeg vet ikke hvor de får det fra. Det er bare en annerledes måte å putte på, forklarer Pettersson.

 

PGA-touren står fritt til å bestemme sine egne regler. Det har vært spekulert i at touren vil innføre forbudet før 2016 for å forhindre at de lange putterne får for mye oppmerksomhet de neste årene. Da Keegan Bradley brukte en lang putter under World Challenge i desember, fikk han «juksemaker»-tilrop fra publikum. 

 

Les også: USGA hardt ut mot Bradley-tilrop 

 

En talsmann for PGA-touren sier kommisjonær Tim Finchem ikke vil kommentere ryktene før et spillermøte om to uker på Torrey Pines.

 

– Det er så mye spekulasjoner. Jeg skulle ønske vi bare fikk vite med en gang hva som skjer. Ut fra hva jeg har hørt, trer ikke regelendringen i kraft før om tre år. Jeg har ikke hørt hva touren har planer om å gjøre. Jeg vet at det er et følsomt tema. Jeg vil foretrekke om det tar tre år, slik at vi (som må bytte teknikk) ikke behøver å forhaste oss. Jeg synes det ville vært mest rettferdig, konkluderer Keegan Bradley.

 

Joakim Mikkelsen og Christian Aronsen er blant norske spillere som vil bli påvirket av en eventuell regelendring. I et tidligere intervju med Norsk Golf, sa Mikkelsen det samme som Pettersson sier nå:

 

– Å bruke mage- eller brystputter garanterer ikke noe bedre resultat på greenene. For enkelte er dette en komfortabel teknikk, mens andre er helt håpløse med bellyputter i hånda. Om det var så mye lettere for alle, så hadde vel alle tatt denne teknikken i bruk for lenge siden?

 

– Jeg skjønner egentlig ikke helt hvorfor denne debatten helt plutselig har oppstått, når det er mange som har brukt forankrede puttere i en evighet. At noen oppnår gode resultater med denne typen putter gjør det ikke noe mer eller mindre lovlig i mine øyne. Golfsporten sliter allerede med å være litt «kjedelig», og jeg tror særheter som dette bare forsterker det imaget. Jeg tror det bare det er sunt at spillerne er litt forskjellige med tanke på underholdningsverdien, fastlo drammenseren overfor Norsk Golf.

 

Hvor står du i putterdebatten? Var det riktig av USGA & R&A å foreslå en regelendring? 

 

 

(Kilder: golf.com/Sports Illustrated, pgatour.com)