Det sies at en golfturnering er et maraton, ikke en sprint. I så fall var Genesis Open et ultramaraton opp en gjørmete motbakke i motvind, for det tok tilsynelatende en evighet før golfens verdenselite omsider klarte å gjøre seg ferdig med turneringen.

Etter mange utsettelser tidligere i uken fikk spillerne beskjed om at søndagens avslutningsrunde ville bli en kamp mot klokka for å rekke å fullføre turneringen før det ble mørkt. Likevel ble rundetidene på nærmere seks timer.

Matt Every ble til slutt så lei av all ventingen at caddiens hans måtte gå kreativt til verks. På det 16. hullet var begeret fullt for Every. Caddien knabbet med seg en stol fra tee og huket den fast på bagen. Da de kom frem til fairway og ventet på å spille inn på par 5-hullet, kunne Every endelig sette seg ned og slappe litt av:

Bildet av Every sittende på en stol i fairway oppsummerer på mange måten uken på Riviera. Diskusjonen rundt sakte spill på touren ser ut til å være et evigvarende problem, og når tourens tregeste spiller J.B. Holmes i tillegg er i lederball og får mye TV-tid, blir problemet ekstra åpenbart. 

Under søndagens runde hadde den nest siste gruppen på et tidspunkt fått et forsprang på to hull mellom seg og lederballen med Holmes.

I følge de nye golfreglene anbefales det at man bruker maksimalt 40 sekunder på å forberede et slag. Så lenge dette bare er en «anbefaling» og ikke en regel, er det imidlertid fritt frem for spillerne til å fortsette å gjøre som de vil.

I videoen under ser du J.B. Holmes bruke nesten et halvannet minutt på å forberede seg på en tilsynelatende helt vanlig putt: 

 

På Twitter er man som regel uenig i det meste, men søndag kveld klarte J.B. Holmes det ingen trodde var mulig, nemlig å forene twitrerne til en felles røst: Tregt spill er gørr kjedelig!

Kommentarene lot naturligvis ikke vente på seg etter at videoen over ble lagt ut:

«Når du bruker så lang tid, holder det ikke å bli satt på klokka. Du må bli satt på kalenderen.», skriver Twitter-brukeren David Regan.

«J.B. Holmes er personifiseringen av et regnavbrudd.», skriver Bill Kulesh.

«Han gjør det 100 prosent med vilje. Han spiller mot to spillere som er mye raskere enn ham. Han tvinger dem ned til hans tempo hvor de ikke er like komfortable, og han slår dem i sitt eget spill. Helt forkastelig», skriver Tony Thomas.

«TaylorMade har rukket å utvikle, produsere og lansere sin nye M7- og M9-driver innen J.B. Holmes rekker å slå sitt neste slag», skriver Cdub McWaters.

Les også: 30 tips for å unngå sakte spill

Dobbelt så lang tid som amerikansk fotball

Flere av USAs mest profilerte golfeksperter kastet seg også på i diskusjonen. ESPN-reporter Shane Bacon skriver at problemet ikke bare er J.B. Holmes:

– J.B. bruker så lang tid fordi han vet han får lov til det. Han vet han ikke blir straffet. Frem til spillets hastighet blir adressert ordentlig, hvorfor skal han skynde seg?

Joe Beall i Golf Digest sammenligner med andre populære idretter i USA: En gjennomsnittlig amerikansk fotballkamp varer i tre timer og tolv minutter. Basketballmatcher varer i snitt to timer og 20 minutter. Baseballmatcher ligger i snitt på tre timer.

– Å fortsette å be fansen om å investere seks timer av søndagene sine er skummelt med tanke på golfens fremtid, skriver Beall.

Sports Illustrateds journalist Alan Shipnuck svarer at hvis man tror det er ille å se på TV, er det enda verre for publikum som overværer turneringen fysisk.

Frem til sponsorene og TV-kanalene ber PGA Tour-kommisjonæren om at de trekker pengene hvis man ikke får opp farten, kaster vi bort tid ved å prate om dette.

Adam Scott

– TV kan i det minste klippe til der det er action. Jeg tok med 11-åringen min for å se på turneringen. Vi gikk ut av bilen og stod bak den andre greenen i over 20 minutter, og nesten ingenting skjedde. Han hadde allerede lyst til å dra hjem, og jeg klandrer ham ikke.

Kort tid etter at han hadde vunnet Genesis Open søndag, ble J.B. Holmes spurt av en journalist om tidsbruken. Han forsvarte seg slik:

– Du kan jo selv forsøke å spille med vindkast på elleve meter per sekund og se hvor raskt du spiller når det er så mye penger og poeng på spill som det vi konkurrerer om.

Scott tilbød seg å ta en for laget

Adam Scott sier sakte spill er et problem som har vokst seg så stort at noe drastisk må gjøres.

Det tourspillerne på TV gjør, setter et eksempel for resten av verden og kan smitte over på vanlige amatører som tenker at tidsbruken er normal.

Scott sier i et intervju med Golf Digest at han nylig var i et møte med PGA Tours turneringssjef Andy Pazder for å si at han gjerne tar en for laget for å finne en løsning på problemet.

– Jeg sa at de kan gjøre meg til offeret. Jeg kan ta straffen. Den eneste måten man klarer å fikse det på, er hvis man innfører straffeslag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Adam Scott sier noe må gjøres med sakte spill. Han har gått så langt som å tilby seg overfor PGA Tours turneringssjef å få straffeslag for å sette et eksempel. (Foto: Getty Images)

Scott sier at ingenting kommer til å bli gjort, med mindre touren og sponsorene setter hardt mot hardt.

– Det skrives mye i media om hvor sakte vi spiller, og det stemmer. Men touren er i underholdningsbransjen og er en viktig inntektskilde for veldig mange mennesker. Frem til sponsorene og TV-kanalene ber PGA Tour-kommisjonæren om at de trekker pengene hvis man ikke får opp farten, kaster vi bort tid ved å prate om dette. Ingenting kommer til å endre seg.

– Det har vært alt for mange år hvor man har klaget på dette. Men absolutt ingenting er gjort, avslutter Scott.

– – –

Irriterer du deg så mye over sakte spill at det kan få deg til å skru av TV-sendingen? Si din mening i kommentarfeltet under eller på Norsk Golfs Facebook-profil!