I en pressemelding fra PGA Tour sendt ut onsdag kveld sier kommisjonær Tim Finchem at Patels utestengelse startet 7. oktober i fjor, og varer nøyaktig ett år.

 

– I et forsøk på å komme tilbake fra skade gjorde jeg et feil valg. Jeg angrer på avgjørelsen, men har lært fra opplevelsen og ser frem til å returnere til konkurranse, uttaler Patel i pressemeldingen.

 

PGA Tour har ikke offentliggjort hvilket substans Patel har testet positivt for.

 

 

Profilerte saker frem i lyset

 

Det har vært noen kontroversielle dopingsaker i golf de siste par årene. I februar 2013 ble Vijay Singh avslørt av Sports Illustrated for bruk av det ulovlige preparatet for hormonell vekst «Deer Antler Spray». Singh fortsatte å spille turneringer i kjølvannet av avsløringen, noe PGA-touren ble kraftig kritisert for. Etter tre måneder droppet touren plutselig anklagene mot Singh, da verdens antidopingbyrå (WADA) fjernet «Deer Antler Spray» fra listen over forbudte preparater.

 

I fjor sommer ble Dustin Johnson utestengt fra PGA Tour etter å ha testet positivt for kokain. Johnson skal angivelig også ha testet positivt for marijuana i 2009 og kokain i 2012. Han ble suspendert for det positive dopingresultatet i 2012, men suspensjonen ble aldri offentliggjort.

 

Også her ble PGA Tours behandling av saken gjenstand for mye kritikk. Touren legger lokk på saker som omfatter rekreasjonelt dopmiddelbruk, og den offisielle versjonen ble at Johnson tok en pause på ubestemt tid for å jobbe med «personlige utfordringer». Johnson er ventet å gjøre comeback på PGA Tour i starten av februar.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRITIKK: PGA Tour har blitt kritisert for måten de behandler doping-saker på. Dustin Johnson (bildet) er snart tilbake etter et halvt års utestengelse. (Foto: Getty Images)

 

 

Barron var «først ut»

 

Inntil nylig har det hørt til sjeldenhetene til at doping avsløres i golf. Etter at alle de store golftourene innførte en antidopingsavtale i regi av World Golf Foundation i 2008, er Doug Barron og Dustin Johnson de eneste spillerne som har blitt utestengt fra PGA-touren – og nå også Bhavik Patel.

 

Doug Barron testet positivt for steroider og betablokker i 2009. Han var den første spilleren som testet positivt i en dopingkontroll, etter at PGA-touren innførte anti-dopingprogrammet. Barron ble i likhet med Patel utestengt i ett år. Hans suspensjon ble imidlertid opphevet etter at han gikk til sak mot touren.

 

Det som kompliserte saken i Barrons tilfelle var hans helsetilstand. Barron hadde som tenåring blitt diagnostisert med en prolaps i mitralklaffen i hjertet, noe som tvang ham til å bruke betablokkere.

 

I 2006 fant leger ut at hans testosteronnivå var langt under normalen for en mann i hans alder. Han ble foreskrevet steroider for å få nivået tilbake til normalen. To år senere innførte touren sin antidopingpolicy. Barron søkte unntak for å kunne fortsette og bruke medisinene, men ble nektet av touren. 
 

Barron fortsatte med propranolol (betablokkerne), men sluttet med steroidene. Han følte seg apatisk som følge av betablokker-inntaket, og begynte snart med testosteron igjen for å takle apatien. Kort tid etter fikk han beskjed om at han hadde testet positivt, og ble utestengt.

 

 

Relaterte saker om doping og golf:

 

Henrik Bjørnstad: – Ser ikke noe likhetstegn mellom muskler og birdies 

 

Les også: 38 prosent kunne bli fristet til lovlig doping 

 

– Urintester like grundig metode som blodprøver 

 

Haugsrud langer ut mot PGA-touren og Johnson 

 

Mener touren bør avslutte dopingkontrollene 

 

Norman tordner mot slett antidopingsarbeid