Phil Mickelson gikk fra fortvilelse til ekstase i søndagens avslutningsrunde på Castle Stuart Golf Links. Amerikaneren ledet med ett slag på sør-afrikaneren Branden Grace før det siste hullet, og trengte bare to putter fra syv meter for å sikre sin første seier på europeisk jord siden han vant en Challenge Tour-turnering i Paris i 1993.

 

Men Mickelson ble litt for ivrig i ønsket om en stilfull avslutning, og blåste førsteputten en halvannen meter forbi hullet. Han misset også returen, og dermed bare det ut i omspill mot Grace som allerede var i klubbhuset med 17 under par. Skulle det bli nok en fortvilende avslutning på Mickelson, som har god erfaring med å rote bort ledelser i innspurten?

På deres første tur tilbake til det 18. hullet klarte Mickelson imidlertid å legge skuffelsen bak seg, og på imponerende vis slo han en wedge til bare noen få centimeter unna koppen. Grace klarte ikke å matche Mickelsons birdie, som dermed kunne juble for sin første seier på britisk jord. Han lanserte seg samtidig som en av de store favorittene til å vinne The Open på Muirfield neste uke.

 

– Dette er virkelig kult. Jeg har spilt her en del ganger, og har hatt noen muligheter, og jeg tapte nesten i dag. Det føles fantastisk å stå her som vinner. Jeg var så sint på meg selv over hvordan jeg mistet fokus på det 18. da jeg forsøkte å gjøre birdie, sa Mickelson til europeantour.com etter runden.

 

– Denne seieren er viktig for meg, og det har vært en av mine største utfordringer i karrieren min å slå noen av de slagene som denne banen krever. Det betyr veldig mye for meg å endelig vinne på en linksbane, og det gir meg også mye selvtillit for fremtidige turneringer i Skottland og British Open-turneringer.

 

På spørsmål om hvordan han anser mulighetene til å vinne to uker på rad, svarer han:

 

– Jeg håper det. Jeg tror ikke det finnes en bedre måte å forberede seg til en major på enn å vinne. Det gir meg mer selvtillit. Men det er også mye flaks involvert i The Open. Man trenger flaks med starttidene, man må spille bra, og ballen må sprette din vei. Dette var en veldig verdifull forberedelse for meg, ikke bare fordi det gikk bra men også fordi jeg har noen ting jeg må jobbe mer på. Det var bra vi fikk mye vind i dag, for de tre første rundene var ganske rolige. Jeg forventer at det blir mer av denne typen vær neste uke, og om det skjer vil denne turneringen komme godt med.

 

Espen Kofstad deltok også i Skottland denne uken, men misset sin åttende europatour-cut på rad.