– Næmmen så hyggelig å se deg!

Stemningen i klubbhuset til Sotra Golfklubb er mildt sagt sprudlende. Latteren sitter løst og skravla går. En engasjert gjeng i rosa er straks klare for dameturnering, slik de gjør hver tirsdag.  Slik mange andre gjenger gjør rundt om i landet.

Men jentene på Sotra skiller seg fra resten av Golf-Norge.

Tre år på rad har de ligget på toppen av lista over klubbene som har samlet inn mest penger til Pink Cup.

– Det skulle jo egentlig ikke være mulig, for vi er jo en liten klubb, sier Grete Sæterlid til Norsk Golf.

Hvis man ser på det store klubbene for eksempel på Østlandet, skulle jo ikke vi hatt sjans. Men det er noe spesielt med miljøet og engasjementet her!

Det er ingen overdrivelse. Ser man på listen over de som fikk inn flest penger i Pink Cup i fjor, er Sotra Golfklubb i en klasse for seg. Det er rett og slett ingen andre klubber som er i nærheten.

194.900 kroner ble samlet inn på øya utenfor Bergen. Det er 124.900 kroner mer enn de neste på lista.

Auksjon

Hovedgrunnen til at den lille klubben fra vest drar inn så mye penger hvert år, er auksjonen som avholdes etter at turneringen er ferdigspilt. Det gjøres en skikkelig jobb for å samle inn premier, lokalsamfunnet engasjerer seg og gir med rund hånd. Og ikke minst: Folk byr om kapp på de forskjellige objektene.

– Vi får jo inn veldig mye forskjellige og fine ting! Vi har en som leverer tre kilo med fersk sjøkreps til oss. Frode Øverli bidrar med originale Pondus-striper. Og så har vi Marthas lefser.

– Marthas lefser?

-Ja! Martha baker lefser hvert år, og de blir mer og mer populære fra gang til gang. Du vet sånne runde lefser? I fjor ble siste pose med åtte lefser solgt for 1000 kroner!

-Ja, i fjor fikk vi inn en kanon!

– En kanon???

-Ja! En sånn liten søt kanon. Den kom opprinnelig fra Herdla et eller annet sted. Den fikk vi 4000 kroner for. Det var en som ville ha den hjemme i hagen.

Pondus-originalene fra Øverli er auksjonens mest populære objekt. Her ringer det inn folk fra hele landet for å være med i budrunden.

– Og så må vi skryte av auksjonariusen vår, Terje Hovdenakk. Han er et unikum. Bare det å høre på ham er jo en opplevelse i seg selv. Han får virkelig folk til å engasjere seg. Her har vi samboere og ektepar som byr over hverandre – på samme objektet!

Finnes det noen utfordrere?

Selv om Sotra Golfklubb legger sin stolthet i å være best i Pink Cup, håper de at de får litt mer konkurranse i fremtiden.

– Vi er en liten klubb, og vi synes det er litt rart at ikke de store klubbene klarer å gi oss mer kamp. Det hadde jo vært hyggelig om noen utfordret oss litt!

Golfhansken er herved kastet. Er det noen som ønsker å ta opp kampen med Sotra der ute?  Skal de det, må de stå på. For vestlendingene hviler ikke på laurbærne.

– Hemmeligheten er at vi ikke har noen få som gir veldig mye, men mange som gir litt! Vi var jo veldig nærme 200.000 kroner i fjor, så vi går for å bryte den grensen i år. Det er jeg ganske sikker på at vi klarer, avslutter Sæterlid.