Kristian Krogh Johannessen avanserte nylig til andresteget av europatourkvalifiseringen, hvor han blir avhengig av Q-School for å fornye kortet på Challenge Tour. Turneringen slår i gang om to uker, og med en golfsesong som nå er på hell hjemme i Norge, benytter Krogh muligheten til å trene på gress på Mar Menor Golf Resort.

Krogh befinner seg nå i Spania sammen med treneren sin Jonas Lilja, som hjelper ham med å forsøke å finne formen til årets viktigste turnering. I løpet av uken får de også selskap av Tonje Daffinrud, som skal starte forberedelsene til de avsluttende turneringene på Ladies European Tour.

Det er viktig at mye av treningen foregår ute på banen. Man kan få høy teknisk kunnskap, men det er ute på golfbanen spilleren virkelig får testet ferdighetene sine ordentlig. 

Jonas Lilja

– Campen vi har her nå, handler mye om å utvikle og spisse golfferdighetene. Vi trener mye på lengdekontroll og forskjellige typer slag som man trenger i turnering. Treningsleiren vår består av to dager med testing med høyt konsentrasjonsnivå på hvert slag. Deretter tre dager med trening på de spesifikke tingene vi må jobbe ekstra på, og deretter to dager med testing igjen. Det blir til sammen syv dager med høykvalitetstrening, både ute på banen og på treningsfeltet, forklarer Lilja til Norsk Golf.

På Mar Menors anlegg har Team Norway et eget par-4-hull til disposisjon som klubben ikke lenger bruker. Greenkeeperne klipper imidlertid hullet, og  her kan spillerne boltre seg med å teste alle de ulike delene av spillet.

– Det er viktig at mye av treningen foregår ute på banen. En golfspiller kan ha høy teknisk kunnskap, men det er ute på golfbanen spilleren virkelig får testet ferdighetene sine ordentlig. 

Sesongstart like viktig som resten

Herrenes andre steg av europatourkvalifiseringen spilles den første uken november. De som avanserer herfra, går videre til finalesteget uken etter. Her er det arbeidstillatelse på European Tour og Challenge Tour i 2018 som står på spill.

På Ladies European Tour er sesongen derimot ikke ferdig før i midten av desember.

Når Q-School er ferdig, går året inn i en ny fase. For flere av Team Norway-spillerne begynner ikke turneringsessongene sine før to-tre måneder ut i kalenderåret. Det er før golfbanene åpner i Norge, og tourspillerne er dermed avhengige av å kunne trene på gress gjennom de lange vintermånedene.

Les også: Dette får Team Norway-spillerne i støtte 

– Hvis man blir igjen i Norge for lenge, taper man terreng til konkurrentene som kan spille på gress hele året, slår Lilja fast.

– Det er noen fordeler med å trene innendørs, for eksempel at man jobbe dedikert med å terpe på teknikkendringer og bruke høyteknologiske hjelpemidler. Men det er likevel ingen tvil om hvor viktig det er å kunne slå fra gress og se ballen fly i luften. Team Norways avtale med Mar Menor fungerer slik at vi i tillegg til å ha flere treningsleirer her hvert år, har spillerne fri tilgang til å spille og trene her. Det gjør det mye lettere for dem å stille godt forberedt til sesongstart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Team Norway-spillerne har fri tilgang til å trene og spille på Mar Menor gjennom hele sesongen. Her er Christian Aronsen i forbindelse med en samling tidligere i år. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Lilja sier spillerne ikke har råd til å tenke at de skal «spille seg i form» i løpet av sesongen.

– De første turneringene i året er like viktige som de siste, så jo bedre forberedt man er, desto større forsprang kan du ha inn i sesongen. Aaron Rai fra England stilte ekstremt godt forberedt til årets Challenge Tour-sesong og vant to av de fire første turneringene. Han gikk ut hardt og sikret europatourkortet tidlig, sier Lilja.

Ny fase

Team Norway-treneren sier spillernes vinterforberedelser i stor grad handler om å legge en solid grunnmur før en lang og utmattende golfsesong.

– Så fort sesongen er over, blir det første steget for spillerne å sette seg ned og evaluere hva som har vært bra og hva som må forbedres. Deretter tar de gjerne inn en liten pause hvor de kan lade batteriene og restituere før treningen starter igjen. Vintertreningen består av litt mer teknikktrening enn normalt under sesongen, men det er fortsatt viktig å trene på ferdighetene på banen. Spillerne legger også mer vekt på fysisk trening i denne perioden, og de må også sette av tid til både sponsorarbeid og i en viss grad også ta vare på de sosiale båndene de har hjemme i Norge. Det får man ikke så mye tid til så fort sesongen starter.