Reagerer på utspill om kjønnsdiskriminering i golf

Caroline Martens sier i et intervju med NRK at det ikke er rettferdig at hennes arbeidsplass ikke har samme status som på herresiden. Det får Viasat-kommentator Joakim Mikkelsen til å reagere.

Publisert

Den siste tiden har NRK kartlagt lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i ulike idretter. Deres oversikt viste at norske toppidrettsherrer tjente 100 millioner kroner mer enn norske toppidrettskvinner i fjor. 

I den forbindelse har NRK pratet med Ladies European Tour-spiller Caroline Martens. Golf er en av idrettene hvor kjønnsubalansen er størst, både når det gjelder antall spillere som konkurrerer og i utbetalingene av premiepenger.

Vi er nødt til nesten å vinne turneringen for å overleve, i motsetning til guttene. Det er ikke rettferdig Caroline Martens til NRK

– Vi er nødt til nesten å vinne turneringen for å overleve, i motsetning til guttene. Det er ikke rettferdig. Jeg vil gjerne at min arbeidsplass skal kunne ha samme status som guttenes arbeidsplass, når det er snakk om den samme arbeidsplassen, sier Martens til NRK

(Les artikkelen i sin helhet her) 

Hun sier hun er opptatt av likestilling i golf, både fordi hun er kvinne, og fordi hun synes det er viktig at idrettene generelt sett skal få en likere status. Hun påpeker at potten i golf kan være 450 000 euro til jentene og 2,5 millioner euro til guttene i samme turnering. 

Martens håper det på sikt kan bli enklere å leve av kvinneidrett.

– Det er vanskelig i dag. Det er kjempevanskelig å overleve som idrettsutøver og kvinne, sier hun til NRK.

Mikkelsen: – Ikke samme arbeidsplass

Ekspertkommentator i Viasat og tidligere golfproff Joakim Mikkelsen har forståelse for at Martens er frustrert. Han reagerer likevel på argumentasjonen hennes

Jeg stusser over at hun referer til dame- og herretourene som samme arbeidsplass. For meg blir det veldig forenklet Joakim Mikkelsen

– Jeg stusser over at hun referer til dame- og herretourene som samme arbeidsplass. For meg blir det veldig forenklet. Ladies European Tour og European Tour er to helt forskjellige og uavhengige organisasjoner med helt ulike kommersielle interesser, og de har sine egne måter å forvalte sine verdier på.

– Jeg forstår at kvinnegolfere synes dette er frustrerende, spesielt når man legger ned akkurat like mange treningstimer som herrene, men man må ikke blande kortene her. Mitt spørsmål er: Hvem er det som diskriminerer? Hadde den samme touren betalt ulike premiepenger til damer og menn, hadde det vært en annen diskusjon, men det er ikke det som er tilfellet, sier Mikkelsen.

Han sier han sliter med å forstå hvor man skal rette kritikken når det kommer til kjønnsubalansen i golf.

– Til syvende og sist er det markedet som styrer. Man kan ikke kritisere tourene for den enorme forskjellen i premiepenger, for de forvalter kun sitt eget produkt. De eneste man kan rette kritikken mot, er sponsorene, men de har ikke ansvar for å utvikle golfsporten. Det eneste de tenker på, er å få mest mulig valuta for pengene de investerer. 

– Selv om markedskreftene styrer, synes du det er riktig at det er SÅ stor forskjell på utbetalingene til damer og herrer? Premiepottene på herresiden er ofte fem-seks ganger så store som på tilsvarende tour på damesiden.

– Isolert sett er forskjellene vel store, men det er sponsorene som betaler for gildet, og da synes jeg det er riktig at det også er de som setter verdien på produktet. For faktum er at det er stor forskjell på kvinne- og herretourene, spesielt her i Europa, konstaterer Mikkelsen.

Han trekker frem høstens Q-School-kvalifiseringer som eksempel. På herresiden i Europa stilte over 1000 herrespillere til start. Kvalifiseringen bestod av tre steg, hvor det første steget ble spilt over åtte ulike turneringer, andresteget på fire ulike turneringer, og deretter en finale over seks runder. 

På damesiden var det derimot kun ett kvalifiseringssteg som skulle til for å komme seg til finalen, fordelt på tre forskjellige turneringer. Her bestod startfeltene av henholdsvis 63, 48 og 7 spillere, og scorer på +15, +11 og +7 var nok til å sikre seg en plass i finalen av kvalifiseringen.

– Konkurranseforskjellen og nivåforskjellen gjør noe med interessen. I årets Web.com Tour-kvalifisering i USA var det en herrespiller som totalt gikk 51 under par på tre kvalifiseringssteg og likevel ikke sikret seg full status på nivå 2 i USA. Publikum og media trekkes til der hvor nivået er høyest, og dette gjør så klart også noe med premiepengene og hvem som vil bruke penger på dette. Jeg har kommentert både dame- og herreturneringer på TV, og det trøkket jeg opplever i herreturneringer med seertall og i sosiale medier kan ikke sammenlignes. I andre idretter er markedsverdien likere, men man kommer ikke vekk fra det faktum at golf fortsatt er en veldig mannsdominert sport. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

NB! Norsk Golf har pratet med LPGA-spiller Beatriz Recari og hennes caddie Andreas Thorp om lønnsforskjellene på dame- og herretourene. Les hva de har å si her.

Asia annerledes

Et viktig unntak er i Det fjerne Østen, hvor golf har hatt en eksplosiv vekst det siste tiåret, spesielt i land som Sør-Korea, Thailand, Taiwan og Japan. Der er også kjønnsforskjellene i golf langt mindre enn i Vesten. På den sør-koreanske touren tjener damene til og med mer enn herrene.

– Det har sammenheng med nivået på damene der. Kvinnegolf i Europa er fortsatt veldig lite. Det som hadde vært urettferdig, var hvis kvinner på Ladies European Tour tjente akkurat like mye som herrer på European Tour. Da hadde det vært mye kortere vei opp til millionutbetalingene for kvinner enn for menn. Å kalle herrenes og damenes tourer for «samme arbeidsplass» blir urettferdig overfor spillere som Arnøy, Tage og Krogh som sliter med å få det til å gå rundt på Challenge Tour. De må spille helt vilt bra for å ha et håp om å leve av golfen, og det er bare en ørliten brøkdel av verdens herregolfere som får det til å gå rundt.

Man kan ikke klage på hvordan kommersielle aktører bruker pengene sine, men jeg synes det er bra og viktig at nasjonale forbund gir den samme støtten til sine utøvere.  Der skal det være likestilt Joakim Mikkelsen

Til tross for forskjellene på herre- og damegolf, berømmer han Norges Golfforbund for at de gir den samme støtten til dame- og herrespillerne i Team Norway-troppen.

– Man kan ikke klage på hvordan kommersielle aktører bruker pengene sine, men jeg synes det er bra og viktig at nasjonale forbund gir den samme støtten til sine utøvere. Der skal det være likestilt. Da jeg var i Team Norway, fikk man den samme støtten uavhengig av om du spilte på Challenge Tour eller LET Access Tour, og slik er det fortsatt. Slik bør det være.

– Tror du kjønnsubalansen i dame- og herregolf i den vestlige verden alltid kommer til å være slik, eller finnes det noen mulighet for at de kan nærme seg hverandre i kommersiell verdi?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål, men ser du på utviklingen i premiepenger på PGA-touren, ser det heller ut til å gå motsatt vei. Premiepengene bare øker og øker. Jeg tror dette er en utfordring som ikke kan løses ved å angripe de store tourene. Jeg tror det ligger mye dypere. Det handler mer om rekrutteringen av golfere i bunn og det arbeidet som gjøres der. Så lenge golf er en sport hvor 75 prosent av spillerne er herrer, og en enda større andel er golfproffer enn på kvinnesiden, kommer det nok til å forbli store forskjeller i interessen rundt de store tourene.

(Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet under.)

Powered by Labrador CMS