Det har lenge vært klart at et forslag til regelendring ville komme. Signalene har vært tydelig på at R&A og USGA så alvorlig på langputterens popularitet. Det eneste spørsmålet har vært hvordan de utformer forslaget. Går de etter putteren eller måten man bruker den? Nå er det klart at det er måten man bruker putteren som skal inn i regelboken. 

Det nye regelforslaget heter 14-1(b) og sier;

«Når man utfører puttebevegelsen må spilleren ikke forankre køllen, verken direkte eller ved hjelp av et forankringspunkt.

Tillegg 1: Køllen er direkte forankret når spilleren bevisst holder køllen eller grephånden i kontakt med hvilken som helst del av kroppen, unntatt hvis man holder køllen eller grephånden mot underarmen.

Tillegg 2: Et forankringspunkt oppstår når spilleren bevisst holder underarmen i kontakt med hvilken som helst del av kroppen for å gjøre grephånden til et stabilt punkt den andre hånden kan svinge rundt.»

Dersom regelen blir vedtatt trer den å kraft i 2016.

Les også: – Særheter som dette forsterker golfens image som «kjedelig»

 

Rettssak?

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Keegan Bradley er en av dem som virkelig har gitt langputteren et ansikt. Han gikk hardt ut før dagens avgjørelse og sa at han ville vurdere rettssak dersom det kom et forbud. Selv om han nå sier at han aksepterer og respekterer avgjørelsen gjør han det klart hva han mener;

– At de skal lage et forbud er helt utrolig. De lager reglene og jeg må tilpasse meg i forhold til det. Jeg tar utfordringen og kommer forhåpentligvis til å gjøre det bra også etter et forbud.

Jack Nicklaus har vært ute en hard vintergolfdag før og ser lysere på saken;

– Som med alt annet vil de bli vant til dette. Vi har hatt endringer på ball, driverhoder, riller, alle mulige endringer. Spillerne har tilpasset seg alt det og det vil de gjøre også denne gangen.

"Kuchar-metoden" er fremdeles tillatt og vil trolig bli mye mer populær nå.

 

Alarmerende utvilking

R&A og USGA understreker at de ikke ønsker å jobbe mot golfsporten, men at de foreslår denne regelendringen for å ta tak i problemet før det vokser ut av kontroll. De mener selv at bruken i profesjonelle rekker ikke er spesielt utbredt. På 80-tallet brukte 3-4% av spillerne langputter. I 2011 var dette tallet 11% og i 2012 15%. I noen turneringer har tallet derimot vært så høyt som 20-25% og dette kombinert med økende bruk blant unge talenter gjorde at man ble bekymret.

– Blant juniorspillere har vi tidligere knapt sett bruk av forankrede puttere, nå er det plutselig der. Det fikk oss til å tenke: «Er dette virkelig slik vi vil at golfsporten skal være i fremtiden?», sier Mark Davies hos USGA.

14 år gamle Guan Tianlang fra Kina vant nylig Asia Pacific Amateur og sikret en plass i Masters 2013. Med en langputter han hadde trent med i seks måneder. Det gjorde nok ikke saken bedre for Keegan Bradley, Webb Simpson og Calle Petterson. 

 

Ingen garantert vei til suksess

Forslaget til regel bygger ikke på konkrete tall som viser at bruk av langputter er en åpenbar fordel. Faktisk er bare to spillere med langputter i topp 30 på PGA Tours statistikk som heter «strokes gained putting». Calle Petterson er #21 og Bradley #27. I antall putter per runde er Petterson #12, Simpson #42 og Bradley #54. R&A og USGA legger fram forslaget fordi de frykter utviklingen videre. 

Å være 100% sikker på hva som er best for golfsportens er utrolig vanskelig. De har støtte fra flertallet innenfor golfsporten. Golf Digest har en avstemning i dag. I skrivende stund har 66% sagt at de støtter forslaget mens 28% er mot. 7% er usikre. 

Tiger Woods er en tydelig motstander mot langputteren;

– Jeg tror rett og slett at kunsten å putte er å svinge køllen og kontrollere nervene. Å ha et fast punkt, som jeg har sagt hele året, er ikke i tråd med golfsportens tradisjoner. Vi svinger alle de andre køllene. Jeg mener at det samme bør gjelde for putteren.

Og hvem kan vel glemme denne uttalelsen fra Ernie Els;

– Så lenge det er lovlig kommer jeg til å jukse akkurat som de andre.

Langputteren setter følelser i sving. Selv om den forankrede perioden ser ut til å gå mot slutten vil vi få se nye og spennende teknikker. Det er ingen grunn til å kutte skaftet eller selge mageputteren. 2016 er langt unna, du har god tid til å trene.

Jeg har lagt ut et bildegalleri på bloggen min som viser hva som er ulovlig og lovlig. Dere finner det på denne linken.