Det forteller han nå til Norsk Golf, etter å ha tilbragt de siste ukene i tenkeboksen. 19-åringen fra Oslo, som for øyeblikket er rangert som den 28. beste amatøren i verden, flyttet til USA i August for å kombinere golf og studier ved University of Texas. Reitan hadde i utgangspunktet bestemt seg for å bli proff, men ombestemte seg i siste liten fordi han ønsket å gi college en sjanse.

Det første semesteret i Texas ble imidlertid ikke helt som han hadde forespeilet. Nå har stortaltentet bestemt seg for å hoppe av studiene og satse hundre prosent på golfen.

– Det første halvåret på college har vært interessant. Det er ingen hemmelighet at jeg ikke har prestert noe bra. Mange sier til meg at det bare er sånn det er det første halvåret, og at jeg må gi det tid og være tålmodig. Dessverre har ikke college vært helt som jeg hadde håpet det skulle være.

– Jeg har klart meg fint skolemessig og fått gode karakterer, og jeg hadde helt sikkert klart å spille bedre golf neste halvår hvis jeg valgte å dra tilbake, men for meg vil ikke en slik tankegang få meg dit jeg ønsker, forteller Reitan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hadde budskap fra treneren i bakhodet

Like før han pakket kofferten og satte kursen mot USA i sommer, sa treneren hans Caroline Diethelm at han måtte love å gi golfen alt han hadde i 19- til 23-årsperioden i livet. Det budskapet har gått igjen som et refreng i hodet hans denne høsten.

(Les også: Amatørtrioen Hovland, Reitan og Ventura historisk igjen)

– Jeg var helt enig med henne. Det siste jeg ønsker, er å se tilbake på 19- til 23-årsperioden i livet mitt og føle at jeg ikke ga golfen min en skikkelig sjanse. I løpet av dette halvåret i Texas la jeg raskt merke til hvor tidkrevende studiene faktisk er. I tillegg til å fokusere på golfen, krever fremdeles studiene like mye tid som det ville gjort for hvilken som helst annen student. Dermed følte jeg at jeg fikk for lite tid til å gjøre det jeg egentlig kom dit for, nemlig å bli bedre i golf, forklarer Reitan.

Det siste jeg ønsker, er å se tilbake på 19- til 23-årsperioden i livet mitt og føle at jeg ikke ga golfen min en skikkelig sjanse. 

Han sier til Norsk Golf at han nå er mett på skole etter 13 års skolegang, og at utdanning er noe han alltids kan ta senere.

– Jeg har et godt utgangspunkt for å bli en god golfer, men det neste steget er det vanskeligste. Det kommer til å kreve sinnsykt hardt arbeid. Da kan jeg ikke kaste bort tid og energi på andre ting. 50-50 golf og skole går dessverre ikke. Da blir jeg bare halvveis god i begge, konstaterer han.

– Hvordan føler du utviklingen din som golfspiller har vært mens du har vært i Texas?

– Jeg føler dessverre at golfen min har utviklet seg i feil retning på college. Ikke for å si at programmet deres er dårlig, det er det virkelig ikke! Jeg er bare vant til et helt annet miljø, og med det støtteapparatet jeg har hatt i Europa, har jeg klart å oppnå jevn progresjon gjennom flere år.

Blir ikke proff

Reitan sier han nå gleder seg stort til å ta fatt på jobben med å utvikle seg videre som golfspiller.

Jeg har ekstremt mye jobb foran meg. Jeg må bli mer profesjonell i alle deler av golfen

– Jeg har funnet oppskriften som har hjulpet meg til å få de resultatene jeg har hatt hittil i min karriere. Jeg skal ikke påstå at den samme oppskriften er bra nok til å få meg til neste steg. Det trengs sykt mye mer enn det jeg har gjort hittil for at jeg skal komme meg til neste nivå. Jeg har ekstremt mye jobb foran meg. Jeg må bli mer profesjonell i alle deler av golfen, både fysisk, teknisk, mentalt, ja, alt. Uten skolen som distraksjon kan jeg endelig sette meg ned og finne en måte jeg kan gjøre alt riktig hver eneste dag og for at jeg skal kunne bli best mulig. Det gleder jeg meg veldig mye til!

– Kommer du til å bli profesjonell?

– Jeg skal ikke bli proff. Jeg føler ikke at jeg er god nok til det ennå. Nå må jeg først fokusere på å jobbe riktig hver dag og få en god rutine. Først når jeg merker at jeg blir bedre og bedre, og jeg begynner å produsere gode resultater jevnlig, kan jeg se på mulighetene til å bli proff. Jeg har veldig høye ambisjoner. Mitt mål er at mennesker verden rundt skal kunne se på et bilde av meg og si «han der er en av de beste golferne i verden». Nå er det på tide å gjøre alt jeg kan for å gjøre den drømmen til en realitet.

(Les vårt portrettintervju med Reitan fra 2016: «Den unge lovende»)

Før Reitan bestemte seg for å bli collegespiller, ombestemte han seg flere ganger. På et tidspunkt ønsket han å ta steget inn i de profesjonelles rekker, men han konkluderte til slutt med at han ønsket å gi collegegolf en mulighet. Han sier til Norsk Golf at han ikke angrer på avgjørelsen, selv om oppholdet i USA ble kortvarig.

– Hvis jeg ser for meg at jeg ikke hadde dratt på college, og at jeg hadde kjørt eget løp helt fra sommeren, er det ikke mye tvil i mitt hode om at jeg hadde vært en bedre golfspiller akkurat nå. Jeg angrer derimot ikke på at jeg dro på college. Nå vet jeg i det minste hva jeg går glipp av.